"Μαύρη Δευτέρα": Σαν σήμερα το 1987 η πρώτη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κρίση

Η πρώτη σύγχρονη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εκτυλίχθηκε το φθινόπωρο του 1987. Μια αλυσιδωτή αντίδραση της δυσφορίας της αγοράς έστειλε τα παγκόσμια χρηματιστήρια "στον πάτο" σε λίγες ώρες. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε κατά 22,6%.

Τα γεγονότα εκέινης της "Μαύρης Δευτέρας", υπογράμμισαν την έννοια της "παγκοσμιοποίησης", αποδεικνύοντας τον άνευ προηγουμένου βαθμό στον οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές

παγκοσμίως είχαν διασυνδεθεί. Η "Μαύρη Δευτέρα" οδήγησε σε μια σειρά από αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την άμεση διακοπή των συναλλαγών σε περίπτωση γρήγορων πωλήσεων στην αγορά. Επιπλέον, η απάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έθεσε το προηγούμενο για τη χρήση "ρευστότητας" από την κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών κρίσεων, σύμφωνα με το Federal Reserve History.

Γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή

Τα χρηματιστήρια σημείωναν ανοδική πορεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 1987. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) είχε κερδίσει 44% σε διάστημα επτά μηνών, προκαλώντας ανησυχίες για μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων. Στα μέσα Οκτωβρίου, μια "καταιγίδα" ειδήσεων υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδήγησε σε επιπλέον αστάθεια στις αγορές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκάλυψε ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο εμπορικό έλλειμμα και το δολάριο μειώθηκε σε αξία. Από τις 14 Οκτωβρίου, ορισμένες αγορές άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλες ημερήσιες απώλειες. Μέχρι το τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης στις 16 Οκτωβρίου, που ήταν Παρασκευή, ο DJIA είχε χάσει 4,6%. Το διάλειμμα διαπραγμάτευσης του Σαββατοκύριακου προσέφερε μόνο μια σύντομη ανάκαμψη. Ο υπουργός Οικονομικών Τζέιμς Μπέικερ το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, απείλησε δημοσίως να υποτιμήσει το δολάριο ΗΠΑ για να περιορίσει το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Πριν ακόμα ανοίξουν οι αγορές των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση τη Δευτέρα το πρωί, τα χρηματιστήρια εντός και γύρω από την Ασία άρχισαν να βυθίζονται. Το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε κατά 60%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο DJIA έκλεισε με μείωση 22,6%.

"Ήταν πολύ τρομακτικό", δήλωσε ο Thomas Thrall, ανώτερος επαγγελματίας της Federal Reserve Bank του Σικάγου. "Οι άνθρωποι άρχισαν να κατανοούν τη διασύνδεση των αγορών σε όλο τον κόσμο". Για πρώτη φορά, οι επενδυτές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν ζωντανά στην τηλεόραση μια χρηματοπιστωτική κρίση που διαδόθηκε στην αγορά - με τον ίδιο τρόπο που οι ιοί μετακινούνται μέσω ανθρώπινων πληθυσμών και δικτύων υπολογιστών.

«Μαθαίνεις πόσο αλληλένδετοι είμαστε όλοι και πόσο μικροί είμαστε», δήλωσε ο Donald Marron, πρόεδρος της Paine Webber, εκείνη την εποχή μια εξέχουσα εταιρεία επενδύσεων.

Τι προκάλεσε η "Μαύρη Δευτέρα"

Μετά τα γεγονότα της Μαύρης Δευτέρας, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οικονομολόγοι εντόπισαν μερικές πιθανές αιτίες: Τα προηγούμενα χρόνια, οι διεθνείς επενδυτές είχαν γίνει ολοένα και πιο δραστήριοι στις αγορές των Η.Π.Α. Επιπλέον, ένα νέο προϊόν από αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων, γνωστό ως "ασφάλεια χαρτοφυλακίου", είχε γίνει πολύ δημοφιλές. Περιλάμβανε εκτεταμένη χρήση επιλογών και παραγώγων και επιτάχυνε το ρυθμό της συντριβής, καθώς οι αρχικές απώλειες οδήγησαν σε περαιτέρω γύρους πωλήσεων.

Ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες στην αγορά αύξησαν τις απώλειες της Μαύρης Δευτέρας. Στα επόμενα χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετώπιζαν αυτά τα διαρθρωτικά ελαττώματα με μεταρρυθμίσεις. Κατά τη στιγμή της κρίσης, οι αγορές μετοχών, επιλογών και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμοποίησαν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό συναλλαγών, δημιουργώντας τις δυνατότητες για αρνητικά υπόλοιπα λογαριασμών συναλλαγών και, κατ 'επέκταση, αναγκαστικές εκκαθαρίσεις.

Επιπλέον, τα χρηματιστήρια αξιών ήταν αδύναμα να παρεμβαίνουν σε μεγάλη και ταχεία πτώση της αγοράς. Μετά τη Μαύρη Δευτέρα, οι ρυθμιστικές αρχές ανέπτυξαν νέους κανόνες, γνωστούς ως διακόπτες κυκλώματος, επιτρέποντας στα χρηματιστήρια να σταματήσουν προσωρινά τις συναλλαγές σε περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλης πτώσης των τιμών.

Η απάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η απάντηση της Fed στη Black Monday οδήγησε σε μια νέα εποχή εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να ηρεμήσει τις σοβαρές μειώσεις της αγοράς. Σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες χρηματοοικονομικές κρίσεις, οι απότομες απώλειες που προήλθαν από τη Μαύρη Δευτέρα δεν ακολούθησαν οικονομική ύφεση ή τραπεζική κρίση. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Donald Kohn, δήλωσε: «Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρηματοοικονομικές κρίσεις, η πτώση του χρηματιστηρίου του 1987 δεν συνδέεται με τη διαχείριση καταθέσεων ή με οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα».

Οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν γρήγορα από την πλειονότητα των ζημιών τους τη Μαύρη Δευτέρα. Σε μόλις δύο συνεδρίες συναλλαγών, το DJIA κέρδισε 288 πόντους, ή 57%, της συνολικής πτώσης της Μαύρης Δευτέρας. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ ξεπέρασαν τα υψηλότερα επίπεδα πριν από τη συντριβή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα