Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Το Facebook βρίσκεται σε πόλεμο - Τι αποκαλύπτουν νέα email "φωτιά"

Ο συνδημιουργός και επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ήταν κατηγορηματικός ενημερώνοντας τα στελέχη της εταιρείας του. Η ίδια η ύπαρξη του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, απειλείται πλέον ευθέως. Και ο λόγος, αυτή τη φορά, δεν είναι κάποιος πανίσχυρος ανταγωνιστής, αλλά οι κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές που πλέον μοιάζουν να έχουν γίνει "σκια" του, να καταγράφουν κάθε του κίνηση και να ζητούν λογαριασμό για τυχόν ατοπήματα.

Και αυτό είναι αλήθεια. Γιατί ειδικά στην

Ευρώπη, το Facebook φαίνεται να μην έχει το όποιο πολιτικό εκτόπισμα ή την όποια ισχύ που οι λομπίστες του μπορεί να απολαμβάνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιβεβαιώθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Βρετανός βουλευτής, Damian Collins έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο απόρρητων email του Facebook, κάνοντας ακόμη χειρότερη μία ήδη εξαιρετικά κακή χρονιά για το Facebook και τον ίδιο τον Ζούκερμεργκ.

Από την μία γιατί αποκαλύπτει πολλά πράγματα που η δημοφιλής υπηρεσία θα ήθελε να κρύψει "κάτω από το χαλάκι", από την άλλη γιατί καθίσταται ηλίου φαεινότερο πλέον ότι οι Ευρωπαίοι - ακόμη και πάντα φιλικά προσκείμενοι Βρετανοί - κάθε άλλο παρά αστειεύονται. Αντιθέτως είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μια άκρως επιθετική τακτική.


Ο Βρετανος επικεφαλής της Επιτροπής που ερευνά σε βάθος τις δραστηριότητες του Facebook αιτιολόγησε την απόφασή του να δημοιοποιήσει τα απόρρητα email λέγοντας ότι το ενδιαφέρον του κοινού είναι τεράστιο αφενός, ενώ τα εν λόγω email εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά για το πως διαχειρίζεται η εταιρεία τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, πως εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με τους δημιουργούς εφαρμογών.

Στις 250 σελίδες των κειμένων που δόθηκαν στη δημοσιότητα μαθαίνουμε πράγματα ικανά να εξοργίσουν και τον πιο "ορκισμένο" φανατικό χρήστη του Facebook.

- Αν νομίζατε ότι το Facebook σταμάτησε να διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα σας μετά την αναβάθμιση της περιόδου 2014-15 απατάσθε. Μπορεί να άλλαξε μεν τις πολιτικές του για το θέμα, συνέχισε ωστόσο να μοιράζεται μέρος των προσωπικών δεδομένων με εταιρείες όπως το Netflix.

- Ξέρει πολύ καλά τι κάνει όταν μοιράζεται τα προσωπικά μας δεδομένα και το κάνει με πλήρη επίγνωση. Και απλώς τα στελέχη του δεν νοιάζονταν καν για τον ξεσηκωμό που θα προκαλούσε μία τέτοια αποκάλυψη.

- Κάποια στιγμή τα στελέχη του σκέφτηκαν ακόμη και να προχωρήσουν σε πώληση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, με... διαφημιστικά ανταλλάγματα.

- Σε μία περίπτωση αναβάθμισης της εφαρμογής για το Android, προσπάθησε πολύ συνειδητά να κρύψει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός επέτρεπε την καταγραφή των κλήσεων και των μηνυμάτων των χρηστών.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν άργησε να αντιδράσει και το έπραξε βεβαίως με ανάρτηση στο Facebook. Σε αυτήν, απλά και κοφτά, λέει ότι αντιλαμβάνεται μεν τους λόγους αυτών των ελέγχων, υπεραμύνεται των χειρισμών του, επιμένοντας ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό και ζητά να μην παρερμηνεύονται οι πράξεις και οι αποφάσεις της εταιρείας, καταλήγοντας ότι τα πάντα γίνονται με γνώμονα την προστασία της κοινότητας, κάτι που μέχρι σήμερα έχει γίνει εφικτό, όπως υποστηρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα