Λίβανος: Αγωνία στα συντρίμμια μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό - Τουλάχιστον 135 νεκροί

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έθεσε την πρωτεύουσα της Βηρυτού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, μετά και τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της πόλης.

Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός φτάνει τους 135 νεκρούς, οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 5.000, ενώ δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια, με την ελπίδα ανεύρεσης επιζόντων.

Μέσα στους τραυματίες υπάρχουν και 5 Έλληνες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε τηλεοπτική του συνέντευξη,

προσθέτοντας ότι οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Επιπλέον, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε και την δυσάρεστη είδηση του θανάτου Ελληνίδας πολίτη.

La diaspora libanaise installée en #France est sous le choc après l' #Explosion de Beyrouth. #Lebanon #Liban #Beirut #BeirutBlast https://t.co/n0CGzSp1qb

— ArabNewsFR (@ArabNewsfr) August 6, 2020

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters φαίνεται πως η αδράνεια και η αμέλεια από πλευράς των αρχών οδήγησαν στις φονικές εκρήξεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είχε ζητηθεί ήδη από το 2016 και το 2017 από το δικαστικό σώμα να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

Head of Hospital in Galilee Pleads With #Lebanon to Send #Beirut Disaster Victims to #Israel | ⁦@Algemeiner⁩ https://t.co/u0ns6h0JJb

— Endow Mid East Truth (@EMET4u) August 6, 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από έξι μήνες, αξιωματούχοι που επιθεώρησαν το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων προειδοποίησαν ότι αν δεν απομακρυνόταν θα μπορούσε να «ανατινάξει ολόκληρη τη Βηρυτό».

Η αποκάλυψη ότι η αμέλεια της κυβέρνησης μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία της Βηρυτού, προκάλεσε νέο κύμα οργής απέναντι στους πολιτικούς του Λιβάνου, δεδομένου ότι ο λαός ήδη βρίσκεται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει βυθίσει τη μισή χώρα στη φτώχεια.

What is ammonium nitrate, the chemical that exploded in #Beirut? https://t.co/L0qTy17pgJ pic.twitter.com/NhIDWgztwl

— Scientific American (@sciam) August 5, 2020

Πάνω από 300.000 οι άστεγοι

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στον απόηχο των εκρήξεων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Μαργουάν Αμπούν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ιορδανίας.

Luto nacional declarado en Beirut tras las potentes explosiones #Beirut #libano https://t.co/kg96Bnw8ah

— El Populi (@ElPopuli) August 6, 2020

«Υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Λιβανέζοι πολίτες που αδυνατούν πλέον να κοιμηθούν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Αμπουντ και πρόσθεσε: «Ο μισός πληθυσμός της Βηρυτού έχει χάσει τα σπίτια του για το άμεσο μέλλον, συγκεκριμένα για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

This is my old house in Beirut. I raised my first child here and it’s less than a mile away from port explosion. I would have lived there if I didn’t move in 2018. My former landlady just sent this to me. Complete shock. #BeirutBlast #beirut #lebanon pic.twitter.com/gmW60FfzHR

— Maria Abi-Habib (@Abihabib) August 5, 2020

Υπόσχεση για ''διαφανή έρευνα''

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν υποσχέθηκε διαφανή έρευνα με τις πρώτες διερευνήσεις να δείχνουν χρόνια αμέλεια και αδράνεια στο λιμάνι της Βηρυτού, εκεί που φυλάσσονταν αποθηκευμένες οι φονικές ποσότητες της νιτρικής αμμωνίας που πυροδότησε τη «Χιροσίμα του Λιβάνου».

What a difference. #Beirut pic.twitter.com/FBHZTQmXFy

Adam Crigler (@AdamCrigler) August 5, 2020

Την ίδια στιγμή, σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν όλοι οι άξιωματούχοι του Λιμένα της Βηρυτού οι οποίοι είχαν στην ευθύνη τους την αποθήκευση και ασφάλεια υλικού στο λιμάνι.

Κύμα αλληλεγγύης στο Λίβανο

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Hope#Beirut pic.twitter.com/jQdScvo821

— Heshmat Alavi (@HeshmatAlavi) August 5, 2020

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

Σημαντική βοήθεια από Ελλάδα, Ιταλία και Αλγερία

Σημειώνεται ότι στο Λίβανο μετέβη ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τη χώρα με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

More than 100 killed, 4,000 injured and 300,000 displaced by the explosion in #Beirut, Lebanon.

Our teams on the ground need your help. In a country already struggling with COVID-19 and economic collapse, every donation counts.

UNICEF (@UNICEF) August 5, 2020

Η Ιταλία στέλνει ειδικευμένους πυροσβέστες

Δεκατέσσερις πυροσβέστες, ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων και υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές μετά από εκρήξεις, έστειλε η Ιταλία στη Βηρυτό.

"Una de las naciones más cultas de la región, con el más talentoso y valiente de los pueblos, bendecida por montañas, excelsa comida, un gran intelecto y una historia milenaria. Pero incapaz de curar a sus enfermos o proteger a su pueblo". #Beirut https://t.co/DpjS7rRqlS

— Carlos Salinas Maldonado (@C_SMaldonado) August 6, 2020

Η ομάδα αυτή αναχώρησε το απόγευμα από την Πίζα προκειμένου «να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τους χημικούς και βακτηριολογικούς κινδύνους» αλλά και για να εκτιμήσει την κατάσταση των κτιρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ledakan Beirut dari 2.700 ton amonium nitrat atau serangan? https://t.co/ci7WsWfiVF#ledakandibeirut #beirutlebanon #lebanon #beirut #lensaindonesiacom

— lensaindonesia.com (@lensaindonesia) August 6, 2020

Η Ρώμη ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αποστολή διεθνούς βοήθειας που υπέβαλε κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι πυροσβέστες έχουν στη διάθεσή τους ειδικό εξοπλισμό που εντοπίζει τις επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον, πρόσθεσε η ιταλική υπηρεσία.

#Turkish Red Crescent going to #Beirut, #Lebanonpic.twitter.com/X3xEGz2GTz

— Millennium News (@MillenniumsNews) August 6, 2020

Είδη πρώτης ανάγκης από την Αλγερία

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η προεδρία της χώρας.

"This explosion is a wake-up call for the #Church to take radical action to care for our world’s most vulnerable children." Update from @OrphanProject CEO on how the #Beirut explosion is shedding more light on a new #globalcrisis of food shortages: https://t.co/USDmSHN4lQ pic.twitter.com/NTmW2ytY4I

— The Global Orphan Project (@OrphanProject) August 6, 2020

Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

How to Help Lebanon After Beirut Explosion. My home city #beirut is devastated. Pleas share and donate if you can help to the Lebanese Red Cross, impact Lebanon or any other charity listed in NYtimes ⁦@UF⁩ ⁦@UF_IFAS⁩ https://t.co/LsvsayQNPe

— Daroub Lab (@daroublab) August 6, 2020

Μήνυμα συμπαράστασης από το Ισραήλ

Το δίκο του μήνυμα αλληλέγγυης προς τη Βηρυτό έστειλε το Ισραήλ (παρά την εμπόλεμη μεταξύ τους κατάσταση), καθώς το δημαρχείο του Τελ-Αβίβ φωτίστηκε το βράδυ της Τετάρτης με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, σε μια σπάνια ένδειξη συμπαράστασης, μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, το απόγευμα της Τρίτης.

First #Turkish Cargo Plane arrived to #Beirut , #Lebanon pic.twitter.com/kOfK5ZyFTH

— Millennium News (@MillenniumsNews) August 6, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα