Κυβερνητικές πηγές για τράπεζες: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ανεξάρτητα

Η είδηση ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιεί έρευνα στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), προκάλεσε αίσθηση και το ερώτημα εάν η κυβέρνηση, η οποία είχε ζητήσει τη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές, παρενέβη

λόγω απροθυμίας των τραπεζιτών να ανταποκριθούν.

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και σύμφωνα με πληροφορίες ερευνήθηκαν όλα τα γραφεία, και έγινε έρευνα σε σκληρούς δίσκους, υπολογιστές, ενώ άνοιξαν ακόμα και τσάντες και συρτάρια!

Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο News 24/7 πάντως επισήμαιναν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, διαψεύδοντας οποιαδήποτε παρέμβαση ή αίτημα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στα τέλη Οκτωβρίου, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των τραπεζών, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για επανεξέταση της πολιτικής των προμηθειών στις συναλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένταση στις προσπάθειες να αυξηθούν και να ψηφιοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές συναλλαγές και την ίδια ώρα οι τράπεζες να το εκμεταλλεύονται και να αυξάνουν τις χρεώσεις τους.

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα των αυξήσεων την προηγούμενη Παρασκευή. Την επέκταση της απορρόφησης κόστους ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές ανακοίνωσε η Eurobank. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιβάρυνση κατά την ανάληψη μετρητών μέσω Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ATM) τρίτων Τραπεζών στα νησιά όπου η ίδια δεν διατηρεί δικό της ΑΤΜ. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς μηδενίζει το κόστος σειράς εργασιών μέσω ΔΙΑΣ σε ΑΤΜ τρίτων τραπεζών, όπως ερώτηση Υπολοίπου, αλλαγή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN) και απεμπλοκή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN). Σε κατάργηση των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών προχώρησε η Alpha Bank σε 16 νησιωτικές περιοχές όπου δεν λειτουργεί δικό της Κατάστημα ή ΑΤΜ. Και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε, επιστροφή του κόστους που συνεπάγεται η συναλλαγή σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, σε 25 περιοχές όπου η Εθνική Τράπεζα δεν διαθέτει ΑΤΜ ή κατάστημα, μη εφαρμογή προμήθειας για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών στο ΑΤΜ, κατάργηση χρέωσης για την επανέκδοση και αποστολή προσωπικού κωδικού PIN. Ενώ η ΔΙΑΣ ΑΕ, σημείωνε σε ανακοίνωση της ότι οι χρεώσεις της, για τη χρήση της υπηρεσίας DIASATM, ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (0,06 ευρώ) ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.

Την ίδια ημέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε τις τράπεζες λέγοντας από το βήμα της Βουλής: "Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις". Kαι την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε στείλει νέο μήνυμα, δηλώνοντας στο briefing πως: “Οι αποφάσεις που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες την Παρασκευή αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο περιμένουμε να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες”.

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι περίμενε δηλαδή νέες αποφάσεις από το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

Keywords
Αναζητήσεις
τραπεζες
Τυχαία Θέματα