Κυρανάκης: Γιατί ζητάμε ποινικές ευθύνες

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/8, στους 88.6, στην εκπομπή "Βρε καλώς τους" με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, για τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από τον τρόπο που συγκεκριμένοι, όπως είπε, Υπουργοί διαχειρίστηκαν την φονική φωτιά της Δευτέρας 23/7. “Θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη. Εμείς ζητάμε να μην υπάρξει ατιμωρησία”.

Αν η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όλα τα Μέσα, θα είχαν σωθεί πολλές ζωές

Σε ερώτηση για τη

διαμάχη περιφέρειας και Δήμων, ως προς το αν έγινε σύσκεψη όπου τέθηκε θέμα εκκένωσης ή όχι, είπε πως “είναι κοροϊδία αυτό. Μιλάμε για σύσκεψη που αν έγινε ποτέ, ξεκίνησε 20.30, όταν όλα είχαν ήδη τελειώσει. Όταν είχαν καεί οι άνθρωποι. Τι σημασία έχει αν έγινε ή δεν έγινε μια σύσκεψη που αφορά την εκκένωση; Κατ' αρχάς, όταν μιλάμε για εκκένωση σε μια ώρα τόσο κρίσιμη, δεν μπορεί να γίνονται συσκέψεις. Η εκκένωση έπρεπε να 'χε γίνει με το 112, το οποίο κακώς η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε και κακώς τόσα χρόνια το έχει αφήσει ανενεργό. Έπρεπε να γίνει και μέσω ενημέρωσης στα μέσα ενημέρωσης. Αν η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όλες τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, τα social media, θα είχαν σωθεί πολλές ζωές. Όπως έκανε ο Δήμος Αθηναίων με τις κατασκηνώσεις, όπως έκανε το Λύρειο ίδρυμα με τρεις μοναχές να εκκενώνουν κτίριο 65 ορφανών, μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι έπρεπε να κάνει και η Πολιτεία, αλλά μιλάμε για ανίκανους ανθρώπους, που προφανώς έχουν ποινικές ευθύνες".

Ζητάμε ειδικό εφέτη ανακριτή να ερευνήσει όλες τις ποινικές ευθύνες

Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης "θα πρέπει να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ο οποίος τελεί χρέη εισαγγελέα και να ερευνήσει σε σύντομο χρονικό όλες τις ποινικές ευθύνες. Είναι προφανές ότι για το γεγονός πως δεν λειτουργούσαν οι κρουνοί στην περιοχή, έχει προσωπική ευθύνη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον οποίον υπάγεται η Πυροσβεστική. Είναι προφανές ότι είναι για την αχρησία των 110 μηχανών που υπάρχουν στη διάθεση της Πυροσβεστικής και θα μπορούσαν να εντοπίσουν πολύ πιο γρήγορα τη φωτιά, έχει ευθύνη ο κ. Τόσκας. Είναι προφανές ότι δεν συντόνισε γενικά την όλη επιχείρηση ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος και έχει ποινικές ευθύνες.

Είνα προφανές για ευθύνες πρόληψης, όπως ότι πετούν λιγότερα από τα μισά καναντέρ που υπάγονται στον Ελληνικό Στρατό, στο Υπουργείο Άμυνας, ευθύνες έχει ο κ. Καμμένος. Ποιος έστειλε στην Κινέτα όλη τη δύναμη της Πυροσβεστικής; Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. Δεν έχει ευθύνες αυτός ο άνθρωπος; Έχει ευθύνες, τις οποίες δεν θα αναζητήσουμε εμείς.

Το αν θα έχει ποινικές ευθύνες ο κ. Τόσκας, η κ. Δούρου ή ο κ. Τσίπρας θα το κρίνει η δικαιοσύνη

Η δικαιοσύνη θα τις αναζητήσει. Η ΝΔ προτείνει στην Ολομέλεια Εφετών να ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή. Όχι Εισαγγελέα Πρωτοδικών, έναν άνθρωπο άπειρο που μπορεί να 'χει βγει πριν λίγους μήνες από τη σχολή. Ειδικός εφέτης ανακριτής ορίζεται σε μεγάλες δίκες. Τελεί χρέη εισαγγελέα και ολοκληρώνει την έρευνα πολύ πιο σύντομα, από την κανονική διαδικασία που μπορεί να κρατήσει 3 χρόνια. Να μην υπάρξει ατιμωρησία. Αυτό ζητάμε. Το αν θα έχει ποινικές ευθύνες ο κ. Τόσκας, η κ. Δούρου ή ο κ. Τσίπρας θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Όχι εγώ.

Ο Εισαγγελέας μπορεί να ψάξει ευθύνες πολιτικών προσώπων. Όταν σύμφωνα με το άρθρο 6 προσκρούσει η έρευνα σε πολιτικά πρόσωπα, αυτή έρχεται στη Βουλή. Να δούμε λοιπόν, τότε η Βουλή θα άρει την ασυλία για αυτούς που 'χουν πολιτικές ευθύνες;”.

Έχει η Νέα Δημοκρατία στοιχεία στα χέρια της που να αναφέρουν πως οι δυνάμεις της Ανατολικής Αττικής έφυγαν και πήγαν στη Δυτική Αττική; "Έχουμε την πληροφόρηση πως οι περισσότερες δυνάμεις είχαν πάει στην Κινέτα και τους πήρε πολύ ώρα να γυρίσουν στο Μάτι. Χάσαμε χρόνο και ζωές. Αν λείπουν οχήματα, εναέρια ή χερσαία μέσα, ευθύνη έχει ο κ. Τόσκας. Αν αντί για 3 εστίες είχαμε 256, όπως το 2007, τι θα είχε γίνει σε αυτήν τη χώρα; Ολοκαύτωμα;".

Υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες, όπως ότι θα ζητήσουμε το λόγο από τον κ. Τόσκα γιατί δεν είχε περισσότερα αεροπλάνα και οχήματα, αλλά ξέρουμε πως η Ελλάδα προέρχεται από κρίση. "Ξέρετε ποια είναι η κρίση στο Πυροσβεστικό Σώμα; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να αλλάζει αρχηγό Πυροσβεστικής κάθε χρόνο. Κανονικά θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται εκεί για τουλάχιστον δυο χρόνια, ώστε να 'χει μια επιχειρησιακή ετοιμότητα και μια εμπειρία να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις. Και μη μου πείτε πως δεν υπάρχουν λεφτά, όταν μας ανακοινώνει με υπερηφάνεια υπερπλεόνασμα 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε δηλαδή, μερικές χιλιάδες ευρώ να αγοράσει περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα; Τις μηχανές που τις έχει ήδη γιατί δεν λειτουργούν; Οι κρουνοί γιατί δεν λειτουργούν;".

Ο κ. Φουρλής είπε πως στα νοσοκομεία, στα σχολεία, παντού υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Αν πάρουμε το καθένα και λέμε “γιατί να μην έχουμε περισσότερα” οτιδήποτε, δεν βγαίνει κάτι. “Φωτιές έχουμε κάθε χρόνο”, σχολίασε ο κ. Κυρανάκης, με τον κ. Φουρλή να επανέρχεται θυμίζοντας πως και άλλες ανάγκες, στην παιδεία, παντού, έχουμε κάθε χρόνο.

Οι κρουνοί που υπάρχουν στο Μάτι είναι πέντε, σε 35 δρόμους. “Το να υπάρχουν πέντε και να μη λειτουργούν, είναι έγκλημα”. "Δεν είναι έγκλημα να είναι όλοι οι δρόμοι στο Μάτι, φάρδους 4 μέτρων; Το να μην υπάρχουν πεζοδρόμια και να περνάς πάνω από τα κλαδιά στους δρόμους, δεν είναι έγκλημα; Το ότι δεν υπάρχει σχέδιο πόλεως 40 χρόνια, δεν είναι έγκλημα;”, ρώτησε ο κ. Φουρλής, με τον κ. Κυρανάκη να λέει "σαράντα χρόνια υπάρχει η ίδια δόμηση, τα ίδια αυθαίρετα και τα ίδια θέματα. Σαράντα χρόνια, όμως δεν κάηκε το Μάτι”.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι “σαράντα χρόνια υπάρχει η ίδια δόμηση, τα ίδια αυθαίρετα και τα ίδια θέματα. Σαράντα χρόνια, όμως δεν κάηκε το Μάτι. Σαράντα δεν πέθαναν 100 άνθρωποι, από αμέλεια της κυβέρνησης. Αυθαίρετα υπάρχουν 1.5 εκατομμύρια δηλωμένα, σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν σπίτια στο Μάτι που δεν είναι αυθαίρετα. Η όλη καραμέλα για τα αυθαίρετα που νομιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προσωπική ευθύνη ο κ. Σταθάκης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Σπίρτζης, γιατί έχουν εγκρίνει σχέδια δόμησης και έχουν κάνει προσπάθειες να μην προχωρήσει η απόφαση του ΣτΕ για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Aν η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτοί που 'χουν αυθαίρετα φταίνε που έχασαν τη ζωή τους, θα πρέπει να πάνε φυλακή. Ακόμα και αν ένας Έλληνας πολίτης έχει αυθαίρετο και ΕΝΦΙΑ πληρώνει και νερό και ηλεκτρικό. Αν το κράτος δεν προστατεύει την ανθρώπινη ζωή του, έχει ευθύνη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα