Κράτηση 14χρονου μαθητή: Περάσαμε σε περίοδο "αυτοματοποιημένης καταστολής";

Στέλιος Πέτσας (Κυβερνητικός εκπρόσωπος): «Δεν θέλω να κρίνω το θέμα του εισαγγελέα. Αυτό είναι θέμα του εισαγγελέα, δεν είναι θέμα της Αστυνομίας, ιδίως όταν μιλάμε για αυτόφωρη διαδικασία»

Νίκη Κεραμέως (Υπουργός Παιδείας): «Υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση της ανακρίτριας. Σας παραπέμπω στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Στις δύο αυτές, απαντήσεις διάρκειας μερικών δευτερολέπτων, εξαντλήθηκε χθες η πολιτική αντίδραση της κυβέρνησης, για την σύλληψη και 4ημερης κράτησης

του 14χρονου μαθητή Βαγγέλη Γ. επειδή συμμετείχε σε μαθητικό συλλαλητήριο. Παρότι το γεγονός αυτό προκάλεσε εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο 14χρονος μαθητής αφέθηκε ελεύθερος. Η υπόθεση αυτή όμως αφήνει ανοιχτά πολλά ερωτηματικά. Ιδίως για το αν αποτελεί κυβερνητική επιλογή η δημιουργία συνθηκών «αυτοματοποιημένης καταστολής» για την οποία δεν θα υπάρχει ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Η ενιαία στάση που τήρησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η υπουργός Παιδείας στο κοινοβούλιο, προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση. Αντιθέτως καταδεικνύει «ενιαία γραμμή» στην κυβέρνηση. Τέτοια μάλιστα που προκρίνει την λογική της εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων απέναντι σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, δίχως αυτό να ανάγεται σε πολιτικό ζήτημα. Η επίκληση των εισαγγελικών αποφάσεων αντικειμενικά «μεταφέρει» την ευθύνη στους δικαστικούς λειτουργούς, με την κυβέρνηση να μετέρχεται στο ρόλο του …παρατηρητή των γεγονότων.

Αυτό το κλίμα καταγράφεται σε μία περίοδο που τα φαινόμενα καταστολής της κοινωνικής έκφρασης και διαμαρτυρίας μοιάζουν να πυκώνουν. Την πολιτική πυγμής απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις συνοδεύει η απρόκλητη επίθεση στο συλλαλητήριο στην Δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα για το επόμενο διάστημα προωθείται η ψήφιση νομοσχεδίων που θα προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Με πλέον χαρακτηριστικό αυτό που αφορά την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, με αλλαγές στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Αυτά ενώ σύμφωνα με διαρροές που υπήρξαν προ ημερών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά στην συγκρότηση νέας υπηρεσίας αστυνόμευσης των διαδηλώσεων. Στόχος να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε, υπό καθεστώς έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, στην Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.

Η νέα αυτή υπηρεσία θα έχει το όνομα Ο.Δ.Ο.Σ (Ομάδα Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων) , θα αποτελείται από 60 αστυνομικούς που θα εκπαιδευθούν με ειδικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Θα διαθέτει ειδικά διακριτικά και στολή. Σε κάθε περίπτωση πάντως το έργο της θα συνεπικουρείται από τις συνήθεις δυάμεις «αποκατάστασης της τάξης», δηλαδή τα ΜΑΤ.

Η αντιπολίτευση

Η συνθήκες αυτές προκαλούν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και ιδίως των κομμάτων της αριστεράς.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης αρμόδιος για ζητήματα προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε για κυβερνητική πολιτική «στη λογική του τρόμου και της πάταξης» με «τραγικά αποτελέσματα για τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό μας». Αναφερόμενος στις συλλήψεις ανηλίκων επισήμανε ότι «είναι έξω από το κοινό αίσθημα, είναι έξω από τη λογική.Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το μαθητικό κίνημα και την ελληνική κοινωνία θα πέσει στο κενό».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης που βρέθηκε χθες στην διαμαρτυρία των μαθητών για την σύλληψη του 14χρονου Βαγγέλη τόνισε πως «η κυβέρνηση αντί για διάλογο καταφεύγει στην ωμή βία και τον αυταρχισμό.Με ΜΑΤ και βία, όμως, δεν γίνεται παιδεία. Οι μαθητές είναι αθώοι και γι` αυτό δεν θα μείνουν ανυπεράσπιστοι. Να σταματήσει αμέσως η κλιμάκωση της έντασης και της καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση. Τώρα, πριν είναι αργά». Στην Βουλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση έκανε λόγο για «καταστάσεις οι οποίες είναι εκρηκτικές και οδηγούν σε κοινωνικές συγκρούσεις. Από τη μεριά σας, όση επικοινωνία και να αγοράσετε και να ρίξετε στην αγορά, τα προβλήματα δεν σκεπάζονται. Γι’ αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στους δρόμους. Και είδαμε κάτι που μας σόκαρε. Έναν μαθητή, από την Πέμπτη μέχρι τώρα, να είναι κλεισμένος στο “μπαλαούρο”. Στο “μπαλαούρο” γιατί διεκδίκησε συνθήκες υγιεινής».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δελλής μιλώντας χθές στην Βουλή είπε πως «υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές εικόνες.Πρώτον, δεκατετράχρονος μαθητής γυμνασίου από το Χαλάνδριπροσάγεται στα δικαστήρια, αφού έχει κρατηθεί για πέντε ολόκληρες μέρες στη και κατηγορείται εντελώς άδικα -και ανυπόστατα φυσικά- για κακουργηματικές πράξεις. Ποιο ήταν το «έγκλημά» του;Συμμετείχε στο μαζικότατο μαθητικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης,πουτα παιδιά ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν καλύτερες συνθήκεςγια τα σχολεία τους.Δεύτερη εικόνα: η εισαγγελική έδρα σήμερα προτείνει ουσιαστικά την απαλλαγή των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αφού προτείνει η ποινή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Δεν έγινε τίποτα δηλαδή, να βγουν και να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Είναι δύο χαρακτηριστικές εικόνες, οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού μας».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα