Κοτζιάς: Επέκταση του ελέγχου της Βουλής στις απόρρητες δαπάνες όλων των υπουργείων αλλιώς δεν τις ψηφίζω

Την δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο έλεγχος της Βουλής επί των απορρήτων δαπανών θα επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία ζήτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποιώντας ότι χωρίς την δέσμευση αυτή δεν θα ψηφίσει τις απόρρητες δαπάνες. Ο Ν. Κοτζιάς θύμισε την δική του πρωτοβουλία προκειμένου οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών να ελέγχονται από την Βουλή παρατηρώντας ότι "δεν υπάρχει υπουργείο

που να έχει πιο σοβαρά ζητήματα απόρρητων δαπανών" από το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς υπεραμύνθηκε των χειρισμών για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας τομέας που να χρηματοδοτείται από τον δημόσιο προϋπολογισμό και να μην ασκείται έλεγχος από την Βουλή καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δημιουργούνται "παράλληλοι μηχανισμοί προς την Δημοκρατία". Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να ελέγχονται οι απόρρητες δαπάνες των υπουργείων Εθν. Άμυνας, Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και της ΕΥΠ. Ειδικά για την ΕΥΠ, ο Ν. Κοτζιάς επικαλέστηκε τα παραδείγματα άλλων χωρών όπου οι μυστικές υπηρεσίες κι οι διοικητές τους υπόκεινται με διάφορους τρόπους σε έλεγχο επιτροπών της Βουλής.

"Γιατί δεν κάνατε καλύτερη διαπραγμάτευση εδώ και 40 χρόνια;"

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ν. Κοτζιάς σχολίασε ότι ακούει "με μεγάλο ενδιαφέρον" τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τονίζουν ότι θα κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση κι αναρωτήθηκε δηκτικά "40 χρόνια γιατί δεν κάνατε;" Ο Ν. Κοτζιάς θύμισε "πανηγυρικές" αποτυχίες στις διαπραγματεύσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις όπως το 1977 στον ΟΗΕ με το ζήτημα της Μακεδονικής γλώσσας κι έθεσε το ερώτημα "γιατί να τους εμπιστευτούμε;"

Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί απέναντι στα γειτονικά κράτη, καθώς εμείς είμαστε το ισχυρό κράτος και την δικιά μας εξωτερική πολιτική πρέπει να επιβάλλουμε "με ηγεμονικό τρόπο". Ο Ν. Κοτζιάς προέτρεψε την αντιπολίτευση να αναζητήσει τις απόψεις των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με το πώς βλέπουν την Ελλάδα και την θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης να διαβάσει το βιβλίο του πατέρα του

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε προσωπικά και στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ήταν ένας από τους βουλευτές που μίλησε για "συναλλαγή" σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Ο Ν. Κοτζιάς προέτρεψε τον Μ. Βαρβιτσιώτη να διαβάσει το βιβλίο των απομνημονευμάτων του πατέρα του, Ιωάννη, για να δει τις διαπραγματεύσεις που έχαναν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. "Σπαράζει η ψυχή του πατέρα Βαρβιτσιώτη, ας φροντίσει ο γιός να τον διαβάσει" σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα