Κορυφαίοι κατασκευαστικοί όμιλοι στους διεθνείς διαγωνισμούς για τον ΒΟΑΚ

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του μεγαλύτερου οδικού έργου στην Κρήτη, του Βόρειου Οδικού Άξονα, ολοκληρώθηκε χθες με την κατάθεση αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στον διαγωνισμό, εξέφρασαν οι πλέον ισχυροί ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με ξένους ομίλους. Ο Β.Ο.Α.Κ. θα χωριστεί σε τρία τμήματα κατασκευής, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,6 δισ. ευρώ

Για το τμήμα Χανιά

Ηράκλειο, που θα γίνει με «σύμβαση παραχώρησης» και είναι μήκους 163 χιλιομέτρων, υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι ακόλουθες εταιρείες και κοινοπραξίες εταιρειών:

-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

-ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

-J&P – ΑΒΑΞ.

-VINCI CONCESSION – VINCI HIGHWAYS

-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ACCIONA (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Για το τμήμα Ηράκλειο – Νεάπολη, που θα γίνει με τη μορφή ΣΔΙΤ (Δημόσιο και Ιδιωτικός Τομέας), περίπου 250 εκατ. ευρώ με 22 χλμ. δρόμου, αιτήσεις κατέθεσαν:

-ΑΚΤΩΡ Α.Ε. -ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

-J&P

ΑΒΑΞ.

-SHIKUN & BINUI LIMITED (ΙΣΡΑΗΛ)

-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTERTOLL – ACCIONA (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Τo τρίτο τμήμα του BOAK, Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, θα πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο. Η εκπόνηση των μελετών για την δημοπράτησή του, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Καταλήγοντας, οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφορούν στην μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των δύο τμημάτων του ΒΟΑΚ.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, καθώς αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων της Κρήτης με ένα σύγχρονο έργο που θα αφήσει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Περιμένουμε δε, σύντομα, εξελίξεις και στο θέμα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, όπου θα έχει άμεση σχέση με τον ΒΟΑΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα