Κορονοϊός: Ψήγματα αισιοδοξίας από την υποχώρηση των κρουσμάτων

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά δεν επιβεβαιώνεται το δραματικό σενάριο εκτόξευσης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού εξέφρασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια ώρα βέβαια τόνισε πως μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες με την ολοκλήρωση της επιστροφής το αδειούχων του Αυγούστου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής, προς το παρόν, φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων,

τάση που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και που θα οδηγούσε λογικά, και σύμφωνα με επιδημικά μοντέλα, σε παραπάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή θα είχαμε ένα διπλασιασμό περίπου των κρουσμάτων που βλέπαμε στις 9 Αυγούστου, φαίνεται ότι έχει περιοριστεί.

Η επιβράδυνση αυτή της δραματικής αύξησης ήρθε σχετικά νωρίτερα από τη φυσική εξέλιξη ενός πλήρους δεύτερου κύματος και συμπέφτει με τη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και με ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων.

"Αυτή, όμως, η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια, η επιδημία εξακολουθεί να «σιγοβράζει». Αυτή η αυξημένη επιδημική δραστηριότητα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας" ανέφερε ο κ. Μαγιορκινης.

Τόνισε ακόμη ότι ιός SARS-CoV-2, όπως και οι άλλοι συγγενικοί κορονοϊοί δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης. Δηλαδή, ένας μικρός αριθμός φορέων του ιού δύναται να το μεταδώσει σε πολλά άτομα, όταν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες. Για αυτό το λόγο, οι επιδημικές εξάρσεις που προκαλεί είναι πιθανόν να ξεφύγουν σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

"Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, το οποίο μέχρι στιγμής είναι ηπιότερο του αναμενόμενου, είναι εφικτή μέσω μέτρων που ελαχιστοποιούν τα γεγονότα υπερμετάδοσης. Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σε μέρη που έχει συγχρωτισμό, αλλά, κυρίως, η σωστή χρήση της από άτομα και επαγγελματίες που έχουν πολλές συναλλαγές ανά ημέρα" πρόσθεσε ο επιδημιολόγος.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή τη χρονική περίοδο η επάνοδος από τις διακοπές να ακολουθείται από λελογισμένο αυτοπεριορισμό και ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 7 με 10 ημέρες.

Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως εξακολουθεί να προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό αντανακλάται από τη μία από τον αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από την άλλη από τη συρροή μικρού αριθμού διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Η επέκταση αυτής της επιδημίας στις νεαρές ηλικίες, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρόνιες επιπτώσεις αυτής της λοίμωξης, ακόμα και στα ήπια περιστατικά, δεν είναι πλήρως κατανοητές.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες. Η αυξημένη επιδημικότητα στις νεαρότερες ηλικίες φαίνεται ότι συνδέεται με τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα