Κορονοϊός: "Ορφανά" πάνω από τα μισά νέα κρούσματα

Στα 3724 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σεπτέμβριο, αριθμός ο οποίος θεωρείται αρκετά υψηλός. Εκείνο το οποίο όμως φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι από τα κρούσματα αυτά, τα 1782, δηλαδή το 63%, δε σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Είναι δηλαδή αυτά που ονομάζονται "ορφανά" αν και όρος δε θεωρείται δόκιμος από την Πολιτεία.

Πέρα από το συγκεκριμένο

καταγεγραμμένο στοιχείο, αυτό που προβληματίζει έντονα είναι και η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δηλαδή τα κρούσματα τα οποία φορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί. Ειδικά στην Αττική αυτά τα κρούσματα μπορεί να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Το γεγονός αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τις υγειονομικές αρχές. Με δεδομένο ότι πλέον η επιστροφή των αδειούχων έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές μέρες, το να εμφανίζονται διασκορπισμένα νέα κρούσματα "αγνώστου" προελεύσεως", δεν είναι καθησυχαστικό.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ από το σύνολο των 14041 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, 2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Το ποσοστό των "αγνώστων" κρουσμάτων αποτελεί το 40% από την αρχή της επιδημίας.

Το εν λόγω ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο όσον αφορά στις καταγραφές των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών με τη σχετική αναλογία να φτάνει στο 63%. Δηλαδή σχεδόν 2 στα 3 κρούσματα φαίνεται να εντοπίζονται σε ένα περιβάλλον που δεν προϊδεάζει με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης.

Όπως έχει αναφερθεί από εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους γεγονός το οποίο δικαιολογεί και την έξαρση στην Αττική. Επισήμως τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική εκτιμώνται στα περίπου 2000. Στην πραγματικότητα αυτά που υπάρχουν στην κοινότητα μπορεί ναι είναι 3-5 φορές περισσότερα.

Η όλη αυτή κατάσταση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικά. Μπορεί τα νοσοκομεία να έχουν ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ευελιξία στη διαφαινόμενη ανοδική πορεία της επιδημίας.

Σημειώνεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.'

Στους 67 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης χθες ανακοινώθηκαν 3 νέοι θάνατοι όμως εν συνεχεία επιβεβαιώθηκαν άλλοι 5 διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό στους 321.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα