Κορονοϊός: Ντελίριο το πρώτο σύμπτωμα σε έναν στους τέσσερις ηλικιωμένους ασθενείς
Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ηλικιωμένοι ασθενείς με Covid-19 εκδηλώνουν ως πρώτο σύμπτωμα το ντελίριο, μια κατάσταση σύγχυσης της συνείδησης και αποπροσανατολισμού, προτού εμφανιστούν άλλα συμπτώματα της λοίμωξης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάουρα Κένεντι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Οpen", ανέλυσαν στοιχεία για 817 ασθενείς 68 έως 86 ετών που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 σε επτά νοσοκομεία.
Διαπιστώθηκε ότι, από αυτούς, το 28% είχαν ντελίριο, όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Το 16% των ασθενών είχαν ως βασικό σύμπτωμα το ντελίριο, ενώ το 37% ποτέ δεν εμφάνισαν άλλα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό και δύσπνοια.
Οι ασθενείς με αρχικό ντελίριο είχαν σημαντικά αυξημένη (κατά 67%) πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 24% πιθανότερο να πεθάνουν από την Covid-19, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν είχαν εμφανίσει το ντελίριο ως σύμπτωμα.
Οι ηλικιωμένοι με απώλεια όρασης είχαν 98% μεγαλύτερο κίνδυνο ντελίριου λόγω κορονοϊού και εκείνοι με Πάρκινσον 88% μεγαλύτερη πιθανότητα. Οι άνω των 75 ετών ήταν 51% πιθανότερο να εμφανίσουν ντελίριο, όσοι είχαν ιστορικό εγκεφαλικού 47% και όσοι ζούσαν σε οίκο ευγηρίας ή μονάδα φροντίδας είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, παρά τη συχνότητα του ντελίριου στους ηλικιωμένους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των περιπτώσεων δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων (τουλάχιστον στις ΗΠΑ).
«Τα συμπτώματα του ντελίριου μπορούν να ποικίλουν. Μερικές φορές οι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τα μέλη της οικογένειας τους, κάποιοι έχουν μεγάλη υπνηλία ακόμη και την ώρα του φαγητού, ενώ άλλοι εμφανίζονται ευερέθιστοι ή έχουν παραισθήσεις», δήλωσε η Κένεντι. «Η έγκαιρη αναγνώριση του ντελίριου είναι σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στις διάφορες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαβάστε όλη τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Παπαδάκης: Το απίστευτο περιστατικό με τη βαφή μαλλιών να τρέχει στο πρόσωπό του
- Αγριες Μέλισσες: Άγριος καυγάς για Τρίγγου-Πανταζάρα στα παρασκήνια του ANT1 – Γιατί τσακώθηκαν οι τηλεοπτικοί «Ασημίνα» και «Τάκης»
- Τελικά τα κατάφεραν: Γιατί η Κίνα δεν βιώνει δεύτερο κύμα της πανδημίας
- COVID-19: Ποιες μέρες είναι πιο μεταδοτικός κάποιος που έχει κορονοϊό
- Black Friday 2 ταχυτήτων ενόψει κορονοϊού
- Κορωνοϊός: Πότε είναι οι φορείς πιο μεταδοτικοί
- Γιώργος Νικολαΐδης: Ο γιος της Δέσποινας Βανδή μαγειρεύει-Δείτε φώτο
- Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνι και παγετός - Πού θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα
- Ηλίας Μόσιαλος: Νεότερα από το εμβόλιο Οξφόρδης/Astra Zeneca
- Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη: Ποιες είναι, πώς θα λειτουργούν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών - Αντιδρούν οι κλινικάρχες
- Κορονοϊός: Κορύφωση των διασωληνώσεων τις επόμενες ημέρες προβλέπει το ΑΠΘ
- Βατόπουλος: Χρειαζόμαστε Lockdown τύπου Κίνας, να κλείσουν όλα για 15 ημέρες
- Σερβία: Πέθανε από κορονοϊό ο Πατριάρχης Ειρηναίος
- Εύκολα μπισκότα με ταχίνι και μέλι, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη
- ΠΟΥ: Αντίθετος με τη χρήση ρεμδεσιβίρης
- Κορονοϊός: Ντελίριο το πρώτο σύμπτωμα σε έναν στους τέσσερις ηλικιωμένους ασθενείς
- Big Brother: Η συγκίνηση του Πυργίδη πριν ανακοινώσει ποιον θα σώσει
- ΗΠΑ: Ο κορονοϊός καλπάζει αλλά ο Τραμπ δεν σκέφτεται lockdown
- ΗΠΑ: ''Προδόθηκε'' από τη βαφή των μαλλιών ο δικηγόρος του Τραμπ
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Κορονοϊός: Ντελίριο το πρώτο σύμπτωμα σε έναν στους τέσσερις ηλικιωμένους ασθενείς
- Σερβία: Πέθανε από κορονοϊό ο Πατριάρχης Ειρηναίος
- ΗΠΑ: ''Προδόθηκε'' από τη βαφή των μαλλιών ο δικηγόρος του Τραμπ
- Βατόπουλος: Χρειαζόμαστε Lockdown τύπου Κίνας, να κλείσουν όλα για 15 ημέρες
- Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Σταθερή η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
- Big Brother: Η συγκίνηση του Πυργίδη πριν ανακοινώσει ποιον θα σώσει
- ΗΠΑ: Ο κορονοϊός καλπάζει αλλά ο Τραμπ δεν σκέφτεται lockdown
- Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών - Αντιδρούν οι κλινικάρχες
- Εύκολα μπισκότα με ταχίνι και μέλι, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσπαθούν να φέρουν φάρμακο από τις ΗΠΑ για τον Ιερώνυμο
- Στη Cyta η μεγάλη διάκριση του «Event Marketer of the Year»
- Φαβορί για τον Αλάμπα η Παρί Σεν Ζερμέν σύμφωνα με τους Γερμανούς
- Πηγή Δεβετζή: Μου έλεγαν πως έχω κορωνοϊό για… διαφημιστικούς λόγους
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα εν μέσω lockdown στην Αθηνών - Λαμίας - LIVE η κίνηση
- Lockdown: Τέσσερις ασκήσεις που καίνε θερμίδες και δυναμώνουν την καρδιά
- Αγρίνιο: Νέα κρούσματα κορωνοϊού σε νοσοκομείο και γηροκομείο
- Καρκίνος του προστάτη: συμπτώματα, κίνδυνοι, διατροφή- Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Ψηλαλώνια, Σκαγιοπούλειο, Νότια Πάτρα: Που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού
- Βατόπουλος για κορονοϊό: Χρειάζεται καθολικό lockdown και να κλείσουν τα πάντα για 15 μέρες (video)