Κορονοϊός: Ανάκληση αδειών, κλειστό δημοτικό στη Θεσσαλονίκη - Ελέγχουν πολλά κρούσματα

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ανακαλούνται οι άδειες νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, λόγω του κορονοϊού, ύστερα και από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ,

του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Η 38χρονη νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία και παρουσίασε συμπτώματα της ίωσης που σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ήπια. Σε απομόνωση έχουν τεθεί οι συγγενείς και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της, οι οποίοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο άλλωστε, εντοπίστηκαν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στόχος ήταν η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

- Ιχνηλάτηση επαφών - με βάση ειδικό αλγόριθμο - της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

- Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

- Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Κλειστό το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης - Απολύμανση στο Δημαρχείο

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη χθες, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό σήμερα.

Πρόκειται για το σχολείο όπου πηγαίνει το παιδί της 38χρονης που νόσησε και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ. Την ίδια ώρα, άνδρες με ειδικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει στολή και μάσκα ψέκασαν με απολυμαντικό υλικό χώρους πού βρίσκονται στο δημαρχείο και συγκεκριμένα στις οικονομικές υπηρεσίες.

"Δεν είμαστε σε καμία καραντίνα. Έλαχε να εκδηλωθεί στην πόλη μας το πρώτο κρούσμα του ιού και έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα στα όποια μέτρα και στο βαθμό που μας αναλογούν. Ως δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα να συνδράμουμε στο έργο του αρμόδιου υπουργείου όποτε, όπου και αν μας ζητηθεί. Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνεται απολύτως υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς κανένα πανικό", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του κοροναϊού.

"Ήδη προχωρήσαμε στην προληπτική απολύμανση των χώρων του δημαρχείου και προχωρούμε από αύριο σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Είμαστε έτοιμοι από αύριο για τη διαμονή φυλλαδίων και δράσεις ενημέρωσης των δημοτών. Αναβάλλαμε όποιες αυριανές εκδηλώσεις και δράσεις για να αποφύγουμε μεγάλες συναθροίσεις. Προχωράμε επίσης σε συμπληρωματική προμήθεια ατομικών μέτρων προστασίας", πρόσθεσε ο κ.Ζέρβας.

Διαβεβαίωσε δε πως "όπως και σήμερα, έτσι και αύριο, θα είμαστε στα πόστα μας. Για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του δήμου, όποιες μελλοντικές αποφάσεις, θα είστε όλοι ενήμεροι".

Keywords
Τυχαία Θέματα