Κοροναϊός: 2.345 θύματα στην Κίνα - Πρώτος θάνατος Ευρωπαίου, συναγερμός στην Κύπρο

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός ανήλθε σε 2.345 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αυξημένος κατά 109 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών, στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν χθες 397 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός μικρότερος από τα 889 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται μέχρι σήμερα

σε 76.288.

Όλοι οι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, εκ των οποίων 90 στην πρωτεύουσα της επαρχίας πόλη Γουχάν.

Από τους ασθενείς, 11.477 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκρός ένας άνδρας 78 ετών που είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, ο πρώτος Ευρωπαίος που προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό υπέκυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στην Ιταλία την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειωνόταν στην Κίνα, όμως σχεδόν διπλασιαζόταν στη Νότια Κορέα.

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, καθώς καταγράφηκαν εκεί δεκαπέντε ασθενείς, ανεβάζοντας σε 20 τον συνολικό αριθμό στη χώρα, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».

Ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη αφού προσβλήθηκε απ' αυτή την επιδημία, η οποία εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο, ήταν ένας κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν. Αυτός ο 80χρονος είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ο θάνατος αυτός ήταν τότε «ο πρώτος έξω από την Ασία, ο πρώτος στην Ευρώπη», όπως είχε υπογραμμίσει η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Συναγερμός στην Κύπρο

Ύποπτο κρούσμα κορωναϊού διερευνά και το κυπριακό υπουργείο Υγείας, μετά από ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι τετραμελές πλήρωμα ιδιωτικού αεροσκάφους, που έφτασε σήμερα στην Κύπρο μέσω Ισραήλ αξιολογήθηκε ότι έπρεπε για εξεταστεί για κοροναϊό μετά από ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Εξ αυτών, το ένα άτομο θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου και διακομίστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για περαιτέρω εξέταση.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των εξετάσεων όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

Στους 346 ο συνολικός αριθμός στην Νότια Κορέα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού διπλασιάστηκε άλλωστε στην Νότια Κορέα, με 142 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στους 346 τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Ένα δεύτερο άτομο υπέκυψε εξαιτίας του ιού, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Τα 91 από τα νέα κρούσματα καταγράφησαν σε ένα νοσοκομείο στην επαρχία Τσόνγκντο, την οποία η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει μια από τις «ειδικές ζώνες περίθαλψης».

Keywords
Τυχαία Θέματα