Κοινές πρωτοβουλίες με το ΚΙΝΑΛ για την προστασία της πρώτης κατοικίας συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Κοινές πρωτοβουλίες με το Κίνημα Αλλαγής, πιθανόν και το ΜέΡΑ25 και άλλες δυνάμεις, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, φέρεται να συζητά η Κουμουνδούρου.

Ο αρμόδιος Τομεάρχης Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίες» ,ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε και ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, που έκανε ένα βήμα παραπέρα και αναπαρήγαγε στο διαδίκτυο δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ για το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το θέμα απασχολεί και τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα,

ο οποίος θα ανακοινώσει προσεχώς τις κινήσεις του κόμματός του.

Αρμόδια στελέχη της Κουμουνδούρου, μάλιστα, δίνοντας το πολιτικό στίγμα των πρωτοβουλιών που συζητούνται, τονίζουν πως «οι κυνικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, με τις οποίες χαρακτηρίζει «επιζήμια για την οικονομία» την προστασία της 1ης κατοικίας, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οραματίζεται μία ανάπτυξη που δεν αφορά όλη την κοινωνία και δεν υπολογίζει τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών». «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, μπροστά στην ανυπομονησία της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών, αδιαφορεί αν χιλιάδες νοικοκυριά θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να γυρίσει τη χώρα στις μνημονιακές πολιτικές, προκειμένου μάλιστα να υλοποιήσει όσα ζητούσαν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών. Οι αντικοινωνικοί αυτοί σχεδιασμοί θα μας βρουν απέναντι όπως απέναντι θα βρουν και τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα ίδια στελέχη, συνομιλώντας με τα «Παιχνίδια Εξουσίας», απαντούν και σε δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, που υποστηρίζουν πως ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν διαφέρουν από τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ουδέν αναληθέστερο. Αφενός διότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που τόσο εντός όσο και εκτός των μνημονίων έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάφερε να την πετύχει. Εντός μνημονίων, με τον νόμο Σταθάκη, με τον οποίο επέκτεινε την προστασία του νόμου Κατσέλη που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει να λήξει. Εκτός μνημονίων, με το νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2019, ο οποίος θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο, αυτοματοποιημένο πλαίσιο με πλατφόρμα εξωδικαστικής διευθέτησης έτοιμη να υποδεχτεί αιτήσεις προστασίας κατοικίας. Με διευρυμένα τα όρια προστασίας περιουσιών αξίας έως τις 250 χιλ. και εισοδημάτων έως 36 χιλ. ευρώ και ευρύτερο το πεδίο εφαρμογής καθώς, μαζί με τις κατοικίες μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, πρώτη φορά προστατεύονταν και οι κατοικίες των εμπόρων και επιχειρηματιών. Με αυτόματη προστασία για όποιον πληροί τις παραπάνω περιουσιακές και εισοδηματικές προϋποθέσεις και με συμμετοχή του κράτους στο 50% των δόσεων σε βάθος 25ετιας στη βάση μιας γρήγορης ηλεκτρονικής διαδικασίας με αυτοματοποιημένη άντληση στοιχείων και μικρότερα πάρα ποτέ τα προσκόμματα της γραφειοκρατίας», υποστηρίζουν: «Αφετέρου, διότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στόχευε σε ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωμάτωνε σε μόνιμη βάση την προστασία της μόνης και κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Διότι εμείς, και τούτη είναι η βασική διαφορά μας από τη ΝΔ, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη είτε θα είναι κοινωνικά δίκαιη είτε δεν μπορεί να υπάρξει. Αντίθετα, η ΝΔ πιστεύει και δυστυχώς κάνει πράξη το «αναπτυξιακό» δόγμα «πρώτα οι ισχυροί και ό,τι περισσέψει οι υπόλοιποι». Γι’ αυτό και επιλέγει με κυνισμό, παρόλο δεν υπάρχει πλέον η μνημονιακή πίεση, να εφαρμόσει όσα οι συντηρητικότερες πλευρές των θεσμών ζητούσαν επί χρόνια και επί ματαίω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, αναγκάστηκε να απαντήσει στις κατηγορίες του Άδωνι Γεωργιάδη περί «υποκρισίας» του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών. «Η αγορά κατοικίας πράγματι χρειάζεται προστασία όταν βρισκόμαστε σε περίοδο μη κανονικότητας. Και περίοδος μη κανονικότητας για την αγορά κατοικίας είναι όχι μόνο η περίοδος της κρίσης, αλλά και η περίοδος μετά από αυτήν, όταν ο κόσμος έχει συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις. Επίσης, να του υπενθυμίσω ότι καθήκον της πολιτείας είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, τουλάχιστον των πιο αδύναμων μερών της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε: «Η ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη για το αν θα υπάρχει κάποια μέριμνα - και τι θα περιλαμβάνει αυτή - στο ενιαίο πλαίσιο που λένε ότι θα φέρουν για την μετά τον Απρίλιο περίοδο. Άρα θεωρεί ότι σε τρεις μήνες οι άνθρωποι θα βρίσκονται στα επίπεδα προ κρίσης και ότι ο κόσμος δεν θα χάσει τα σπίτια του σε εκτεταμένους πλειστηριασμούς. Μακάρι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι ακόμα μία από τις προβλέψεις του κ. Γεωργιάδη που θα διαψευστεί».

Το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πάντως, θα έχει πολλά επεισόδια στο μέλλον και θα αποτελέσει σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα