Κ.Φωτάκης: Βάζουμε φρένο στην έλλειψη προοπτικών σταδιοδρομίας

"Όταν μιλάμε για brain drain μιλάμε για εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης. Είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην χώρα και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός στο News 24/7 στους 88,6 και στον Βασίλη Κουφόπουλο.

Μάλιστα όπως συμπλήρωσε οι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που έφυγαν από την χώρα μας από το 2009 έως το 2014 είναι 20.000 έναντι 2500 που έφευγαν ανά πενταετία πριν από την κρίση.

"Στο δημόσιο τομέα άνοιξαν κάποιες θέσεις στα Πανεπιστήμια, όμως δεν αρκεί.

Είναι μια αναγκαία συνθήκη αλλά δεν είναι και ικανή" πρόσθεσε ο υπουργός υπογραμμίζοντας. "Αναγκαία και ικανή συνθήκη και είναι και στο πλαίσιο της διακυβέρνησής μας είναι να δημιουργηθεί εκείνο το περιβάλλον που θα είναι ελκυστικό και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης και για νέους και για καταξιωμένους επιστήμονες. Για παράδειγμα για νέους επιστήμονες μετα- διδάκτορες υπήρξαν 1670 προτάσεις κατά την πρώτη πρόσκληση και από αυτές οι 192 θα χρηματοδοτηθούν για έργα από 200.000 έως και 300.000χιλ ευρώ ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους ερευνητική ομάδα. Από τις 192, οι 37 προέρχονται από Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού και οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πρέπει να μπει φρένο στην έλλειψη προοπτικών σταδιοδρομίας και προσπαθούμε μαζί με τις θέσεις εργασίας να δημιουργήσουμε και τις προοπτικές να φτιάξει ένας επιστήμονας τη δική του ερευνητική ομάδα και να συνεργαστεί με καθηγητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα