Καιρός: Οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις για το φετινό καλοκαίρι

H ομάδα MedCOF (Mediterranean Climate Outlook Forum), του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO εξέδωσε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 τις προοπτικές του καιρού για τη θερινή περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα από δυναμικά και στατιστικά μοντέλα καθώς και από γνωστές τηλεσυνδέσεις των συστημάτων πλανητικής κλίμακας που επηρεάζουν την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Προβλέπει υψηλότερες θερμοκρασίες

από το κανονικό και λιγότερα ποσά υετού.

Σημειώνεται ότι το Mediterranean Climate Outlook Forum συγκεντρώνει στοιχεία και δεδομένα από τις Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές υπηρεσίες, τα κλιματικά κέντρα και τους χρήστες από τη Νότια Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σημαντική παρατήρηση : Η αξιοπιστία των προγνωστικών κλιματικών μοντέλων δεν υπερβαίνει το 70-75% και έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της αλλά και περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΜΟΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Οι συνθήκες του ουδέτερου Ελ Νίνιο / Νότιας Ταλάντωσης , σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας, αναμένεται να συνεχιστούν κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου- Αύγουστο του 2020.

Σε γενικές γραμμές, τα ατμοσφαιρικά μοντέλα φαίνεται να ευνοούν τις υψηλότερες πιέσεις στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, καθώς και τις πιο δυτικές περιοχές στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό αναφέρεται διότι ορισμένα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλά ύψη υετού τους τελευταίους μήνες, με την υγρασία του εδάφους κάτω από την κανονική τον Μάιο. Η επισήμανση αυτή δίνεται διότι στις περιπτώσεις αντικυκλωνικών καταστάσεων όπως αυτές που θα διαμορφωθούν το φετινό καλοκαίρι, το ξηρό έδαφος μπορεί να εντείνει τους κινδύνους που θα προκύψουν από ένα κύμα ζέστης στην περιοχή. Βέβαια οι περισσότερες αντικυκλωνικές καταστάσεις στη χώρα μας πρακτικά σημαίνει και περισσότερα μελτέμια που πρακτικά θα έχουν ευεργετική δράση στις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην Ανατολική νησιωτική χώρα .

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Οι χάρτες δείχνουν την πιθανότητα πρόβλεψης για κατηγορίες ανωμαλιών της εποχικής μέσης θερμοκρασίας, σε σχέση με την περίοδο 1981-2010. Λόγω της τάσης της αύξησης της θερμοκρασίας, οι ανωμαλίες επηρεάζονται από την επιλεγμένη περίοδο αναφοράς. Στα Βαλκάνια υπάρχουν πιθανότητες 10% για χαμηλότερες τιμές 30% για normal και 60% για υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα

Σε αυτό πάντως το γενικό πλαίσιο, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μεσογείου , με ένα ισχυρότερο σήμα να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα, η πιο έντονη δυτική ροή που προβλέπεται θα μπορούσε να επιβραδύνει το θερμό σήμα, με περισσότερες πιθανότητες φυσιολογικών συνθηκών. . Στα Βαλκάνια την Ιταλία και την δυτική Τουρκία όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη υπάρχουν μόνο 10% πιθανότητες για χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας , 30% για normal και 60% για υψηλότερες τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα . Αναλυτικότερα τα συμπεράσματα από τον χάρτη του SEECOF

SEECOF-23 CLIMATE OUTLOOK FOR THE 2020 SUMMER SEASON -TEMPERATURES

Γραφιστική παρουσίαση των προοπτικών θερμοκρασίας του καλοκαιριού 2020 από την SEECOF

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν για την Ελλάδα τον 1-1,5 βαθμό Κελσίου , απόκλιση που δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική . Σαν παράδειγμα παραθέτουμε παρακάτω τις προβλέψεις του κλιματικού μοντέλου του ECMWF το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα και αξιόπιστα μοντέλα. Στον χάρτη απεικονίζεται η απόκλιση των θερμοκρασιών από την μέση τιμή τον μήνα Ιούλιο με τις υψηλότερες τιμές στα βόρεια . Παρότι ο χάρτης μας δείχνει μέσες τιμές θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά επίπεδα ΔΕΝ μπορεί να μας κάνει σαφές αν θα έχουν διάρκεια οι ζέστες που προβλέπει.

Χωρίς καμία αμφιβολία η διάρκεια των θερμών ημερών έχει μεγαλύτερη σημασία για το Ελληνικό καλοκαίρι και όχι οι μέσες τιμές . Τι να το κάνεις , το να είσαι σε κανονικές τιμές και να υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες , όχι απαραίτητα σε τιμές ρεκόρ. Κάτι τέτοιο ακόμη τα προγνωστικά μοντέλα δεν μπορούν να το προβλέψουν που πρακτικά σημαίνει ότι στους τίτλους των ειδήσεων θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πιο ήπιους τόνους και να αποφεύγουμε τα εύκολα συμπεράσματα .

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ ΑΠΟ MedCOF

Ποσοστά 50% συγκεντρώνουν τα σενάρια για χαμηλότερα ύψη υετού στις σκιασμένες περιοχές , 30% για normal και 20% για υψηλότερα του κανονικού επίπεδα

Οι προβλέψεις βροχόπτωσης δείχνουν ξηρότερες από τις κανονικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Για την υπόλοιπη περιοχή δεν υπάρχει σήμα μεγάλης κλίμακας υετού στις προβλέψεις. Για το νότιο τμήμα του τομέα (Βόρεια Αφρική), δεν μπορεί να παρασχεθεί σημαντική πρόβλεψη, καθώς αυτές οι περιοχές είναι κλιματολογικά ξηρές κατά τη θερινή περίοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ ΑΠΟ SEECOF-23

Περισσότερες Πληροφορίες εδώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ FORUM ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ

Ανάλογα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα και το Φόρουμ για την κλιματική προοπτική της Βόρειας Ευρασίας με πρόβλεψη της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης του επιφανειακού αέρα για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν 2020. Στο forum αυτό εξετάστηκαν οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, όπου σημειώθηκαν έντονα ατμοσφαιρικά μοτίβα εμποδισμού ( Blocking) και μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας και βροχόπτωσης

Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή μια έντονη και βαθιά κυκλική δίνη δημιουργήθηκες στη στρατόσφαιρα τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020. Τελείωσε μόνο τον Μάρτιο του 2020 με ένα ξαφνικό στρατοσφαιρικό φαινόμενο θέρμανσης που συνέβη τον Μάρτιο . Τέτοιες συνθήκες οδήγησαν στο σχηματισμό πολικών στρατοσφαιρικών νεφών και, κρίνοντας από προκαταρκτικές εκτιμήσεις, υπήρξε ρεκόρ εξάντλησης της στιβάδας του όζοντος στην Αρκτική που είχε να σημειωθεί από το 2011.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Η θερμοκρασία του αέρα αναμένεται και εκεί να είναι πάνω από την κανονική σε σχέση με τη Σιβηρία, ιδίως, και την Άπω Ανατολή, εξαιρουμένων των νότιων περιοχών, όπου η αβεβαιότητα των προβλέψεων είναι υψηλή. Προβλέπονται θετικές ανωμαλίες θερμοκρασίας με πιθανότητα περίπου 40% στο Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν, και στις νότιες, δυτικές και ανατολικές περιοχές του Καζακστάν. Το σήμα πρόβλεψης θερμοκρασίας αέρα στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τμήμα είναι αδύναμο και δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΥΕΤΟΥ

Αναμένονται πάντως ποσότητες βροχόπτωσης κοντά ή πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε μια ευρύτερη περιοχή του ευρωπαϊκού τμήματος και των Ουραλίων. Στο νότο του ευρωπαϊκού τμήματος, η βροχόπτωση είναι πιθανό να είναι κοντά και λίγο κάτω από την κανονική τιμή . Με πιθανότητα 45-55%, έχει προβλεφθεί ασυνήθιστα έντονη βροχόπτωση για το νότιο τμήμα της Σιβηρίας και την Άπω Ανατολή και για ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Ρωσίας. Στην Κεντρική Ασία και το Καζακστάν, η πρόβλεψη για βροχόπτωση είναι πολύ αβέβαιη.

Στη συνάντηση εξετάστηκε η ακρίβεια των προβλέψεων για την προηγούμενη περίοδο . Πάνω από το έδαφος της βόρειας Ευρασίας η ακρίβεια ήταν μόλις 71% για τη θερμοκρασία του αέρα και 68% για βροχόπτωση, ενώ οι ακριβείς προβλέψεις για την ασιατική επικράτεια ήταν υψηλότερες από ό, τι για το ευρωπαϊκό τμήμα.

Περισσότερα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα