ΗΠΑ-Τουρκία: Εκατέρωθεν κυρώσεις και απειλές

Το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στην Τουρκία οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο προανήγγειλε ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους αντίστοιχους υπουργούς της Τουρκίας, αποτελεί μία ακόμη πράξη στο δράμα της σταδιακά αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις μεταξύ

του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του τούρκου ομολόγου του, βρίσκονται σταθερά σε φάση επιδείνωσης τους τελευταίους μήνες. Στο επίκεντρο της διαμάχης, αυτή φορά βρίσκεται ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι για υποστήριξη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αλλά και για σχέσεις με το κουρδικό PKK, κατηγορίες που ο ίδιος ο Μπράνσον-ο οποίος μετά από 21 μήνες φυλάκισης βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό-αρνείται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με ανάρτησή του στο Twitter, είχε προαναγγείλει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Αυτές ήρθαν την 1η Αυγούστου, με την ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, του "παγώματος" των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο πάστορας Μπράνσον έκανε κάτι λάθος", είχε πει η Σάντερς, χαρακτηρίζοντας την κράτησή του αμερικανού ιερέα άδικη, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με "τιτίβισμά" του, προειδοποίησε την Τουρκία για την επιβολή και νέων κυρώσεων αν δεν απελευθερωθεί ο Μπράνσον.

"Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες", τόνιζε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για "επιθετική συμπεριφορά" των ΗΠΑ στην οποία η Τουρκία σκόπευε να αντιδράσει.

Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου στα μέσα του Ιουλίου, είχε μάλιστα επιδιώξει την ανταλλαγή του πάστορα Μπράνσον με τον αυτοεξόριστο τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ενδεχόμενο που η αμερικανική πλευρά είχε απορρίψει.

"Η μία από τις διαστάσεις αυτής της έντασης στις σχέσεις (Άγκυρας- Ουάσιγκτον) ήταν όταν πρόσωπα, κυρίως από τους κόλπους της (τουρκικής) κυβέρνησης, συνέδεσαν άμεσα" τον Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Άντριου Μπράνσον, είχε δηλώσει αμερικανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, συμπληρώνοντας πως "δεν πιστεύουμε ότι είναι προσήκον να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις".

Η αντίδραση της Τουρκίας, ήρθε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Ερντογάν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της γυναικείας οργάνωσης του κόμματός του στην Άγκυρα, να δηλώνει ότι έχει δώσει οδηγία για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων -αν υπάρχουν- στην Τουρκία, των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε "παράλογες" τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αν δεν υπάρξει άρση του κατ'οίκον περιορισμού του Μπράνσον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε αυτό να συμβαίνει και δεν θέλω να προβλέψω τι μπορούμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε στο μέλλον για να ενισχύσουμε περαιτέρω την πιθανότητα να συμβεί αυτό".

Keywords
Τυχαία Θέματα