Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Νέες τεχνικές στην αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα του Ώμου από την Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής

Για την ρήξη τένοντα του ώμου που συχνά ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, τα αίτια, τα συμπτώματα, αλλά κυρίως για τις νέες τεχνικές αντιμετώπισής της, μας μιλά ο Ανδρέας Λεωνίδου, MSc, PhD, FRCS (Tr&Orth), Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Το στροφικό πέταλο είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων που συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση και

λειτουργία του ώμου. Ο τραυματισμός – ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο.

Πώς προκαλείται η ρήξη τένοντα του ώμου

Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να προκληθεί είτε ύστερα από κάποιο οξύ τραυματισμό (όπως πτώση στον ώμο) ή εξαιτίας συνεχών μικροτραυματισμών σε ασθενείς που σηκώνουν συχνά βάρη (στην εργασία ή στα πλαίσια άθλησης). Επίσης μια χρόνια τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να καταπονήσει τον τένοντα ο οποίος τελικά παθαίνει ρήξη.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα

Πόνο στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη.

Νυχτερινό πόνο

Έντονο και διαρκή πόνο ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.

Αδυναμία του άνω άκρου

Ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει το χέρι του πλήρως (δυσκαμψία).

Θεραπεία με αρθροσκόπηση

Η οριστική θεραπεία της ρήξη τένοντα του ώμου γίνεται με την ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη τεχνικής της αρθροσκόπησης με γρήγορη αποκατάσταση και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Μέσω μίας οπής 4 χιλιοστών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα οπτικών ινών υψηλής ευκρίνειας (highdefinition). Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, ο ιατρός έχει πλήρη ορατότητα στην περιοχή μέσα και γύρω από την άρθρωση ώστε να διορθώσει την ρήξη του τένοντα καθώς και τυχόν άλλες βλάβες.

Οφέλη της αρθροσκόπησης

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής είναι πολλαπλά: καταρχάς, αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες και σχεδόν αναίμακτες τεχνικές, που παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Προσδίδει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω της μικρής τομής, ενώ παράλληλα, μέσω της ειδικής προσπέλασης, δεν τραυματίζονται οι υποκείμενοι ιστοί και δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνονται λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (πρωτόκολλο fasttrack). Τέλος, ο ασθενής που χρειάζεται αρθροσκόπηση ώμου λαμβάνει περιοχική αναισθησία και όχι γενική νάρκωση, ούτε μέθη. Ως εκτούτου, του δίδεται η δυνατότητα (εφόσον το επιθυμεί) να παρακολουθήσει την επέμβαση από την ειδική οθόνη που υπάρχει στην χειρουργική αίθουσα. To πρωτόκολλο αυτό είναι γνωστό ως awake shoulder surgery.

Εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους. Η κλινική ελάχιστα επεμβατικής ορθοπαιδικής χειρουργικής παρέχει ασφαλή φροντίδα υψηλού επιπέδου στους ασθενείς της στα πρότυπα μεγάλων κέντρων του εξωτερικού, εξάλλου είναι και affiliated με την παγκοσμίου φήμης κλινική Άνω Άκρου του Reading, UK. (http://www.readingshoulderunit.com/the-unit/international-affiliated-units).

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Νέες, Ώμου, Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής,iatriko kentro athinon, nees, omou, kliniki elachista epemvatikis orthopaidikis cheirourgikis