Η τέταρτη προσπάθεια της Μέι: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Η Τερέζα Μέι συγκαλεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη σε μία προσπάθεια να χαράξει πορεία που θα απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από τη δίνη του Brexit, την ώρα που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, είτε για να ηγηθεί μίας ασύντακτης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σχεδόν τρία χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση

σε ένα αποτέλεσμα σοκ του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016, η βρετανική πολιτική βρίσκεται σε βαθιά κρίση και είναι αδιευκρίνιστο πώς, πότε ή εάν ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό κλαμπ, όπου εντάχθηκε το 1973.

Η συμφωνία της έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία καταψήφισε τη Δευτέρα για δεύτερη φορά όλες τις εναλλακτικές στην διαδικασία του Brexit. Η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει αυτήν την εβδομάδα για τέταρτη φορά αυτήν την ατυχήσασα συμφωνία προς έγκριση στο κοινοβούλιο.

«Τις τελευταίες ημέρες το σενάριο της ασύντακτης αποχώρησης έχει γίνει πιο πιθανό, αλλά μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τώρα να υποδείξει τα επόμενα βήμα ή ένα σχέδιο. περισσότερο σήμερα παρά ποτέ». Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ακόμη να αποδεχθεί τη συμφωνία για το Brexit, που είναι και «ο μόνος τρόπος» για μία συντεταγμένη αποχώρηση.

Εάν η Μέι δεν καταφέρει ούτε με την τέταρτη ψηφοφορία να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων, έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ασύντακτη έξοδο, την προκήρυξη εκλογών ή κατάθεσης αιτήματος στην ΕΕ για μακρά παράταση για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία διαζυγίου που θα προβλέπει μία πολύ στενότερη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ενωση.

Η τρίτη ήττα της Τερέζα Μέι στη βουλή την περασμένη Παρασκευή, την ημέρα που η χώρα της επρόκειτο θεωρητικά να αποχωρήσει από την Ενωση άφησε πίσω της την πλέον αδύναμη πρωθυπουργό των τελευταίων δεκαετιών να διαχειρισθεί την κλιμακούμενη κρίση.

Επενδυτές και διπλωμάτες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας απέναντι στο χάος και η ρευστότητα των εξελίξεων στο Λονδίνο είναι τέτοια που ορισμένοι traders εγκατέλειψαν την στερλίνα, που είναι ευάλωτη στις ειδήσεις για το Brexit από το 2016. Η στερλίνα έπεσε και πάλι σήμερα. Οι βρετανοί ψηφοφόροι, τα δύο μεγάλα βρετανικά κόμματα, η κυβέρνηση της Μέι, όλοι είναι διαιρεμένοι λόγω του Brexit και η πρωθυπουργός κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση του Τόρις εάν κατευθυνθεί προς μία στενότερη μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή προς ένα ασύντακτο διαζύγιο. Εάν επιλέξει ανάμεσα στα δύο σενάρια, ρισκάρει παραιτήσεις.

Με τους κυβερνητικούς χειρισμούς να έχουν οδηγήσει τη διαδικασία σε αδιέξοδο, η Βουλή των κοινοτήτων προσπάθησε δύο φορές να υποδείξει μία διέξοδο. Η δεύτερη απόπειρα απέτυχε την Τρίτη. Οι βρετανοί βουλευτές διαπίστωσαν τον κατακερματισμό τους και ακόμη περισσότερο την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν σε μία ιστορική πρόκληση, απορρίπτοντας και τις τέσσερις εναλλακτικές στην συμφωνία της Μέι διεξόδους. Η εναλλακτική που συνάντησε τη μικρότερη αντίσταση, ή βρέθηκε πιο κοντά από όλες στην πλειοψηφία, ήταν η πρόταση για μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ηττήθηκε με τρεις ψήφους. η πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά ηττήθηκε με 292-280.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ενωση ήταν έτοιμη να δειχθεί την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ή την διαμόρφωση μίας σχέσης με βάση το μοντέλο «Νορβηγία+». Ομως η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφορετικές φατρίες των Τόρις: το ήμισυ των βουλευτών του κόμματός της ψήφισε υπέρ μίας ασύντακτης εξόδου την περασμένη εβδομάδα, ενώ μόνον 37 ψήφισαν υπέρ της τελωνειακής ένωσης και ακόμη λιγότεροι, 15, υπέρ της επικύρωσης οποιασδήποτε συμφωνίας με δημοψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα