Η Σύρια Hanin σκοράρει στη ζωή και σπάει τα στερεότυπα

Λίγες μέρες πριν ο Σάντρο Μέιρα Ρίτσι, σφυρίξει την έναρξη του τελικού του Μουντιάλ 2018 και με τα βλέμματα των φιλάθλων ανά τον κόσμο στραμμένα στο Λουζνίκι της Μόσχας, η 19χρονη Hanin δείχνει πώς το ποδόσφαιρο μπορεί εκτός από υπερθέαμα να είναι και αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές.

«Όταν μια ομάδα γυναικών από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων που βρισκόμαστε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα ποδοσφαίρου, οι άντρες γέλασαν υποτιμητικά. ‘’Είναι αντρικό παιχνίδι, οι γυναίκες δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα’’ είπαν αλλά εμείς τους διαψεύσαμε. Στον πρώτο αγώνα που παίξαμε μεταξύ μας, νικήσαμε

2-0!», δηλώνει περήφανα η Hanin, η οποία το 2016 έφτασε στο Λίβανο έχοντας διαφύγει από τον πόλεμο της Συρίας που της στέρησε τον πατέρα της και ό,τι είχε μάθει να έχει στη ζωή της μέχρι τα 16 της χρόνια.

«Όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπρεπε να φύγουμε από τη χώρα. Ήταν πια πολύ επικίνδυνο για μένα και την οικογένειά μου να μένουμε εκεί. Η μητέρα μου ήταν εκείνη που μας πήρε εμένα και τα δύο μου αδέρφια και μας έφερε στον Λίβανο για να είμαστε ασφαλής.

Στην αρχή μου έλειπαν πολύ οι φίλοι μου. Τώρα πια είναι όλοι πρόσφυγες, σκορπισμένοι στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν θα τους ξαναδώ ποτέ. Οι πιο ευτυχισμένες μου αναμνήσεις είναι από το σχολείο όταν ήμασταν όλοι μαζί οι φίλοι και γελούσαμε στα διαλείμματα.

Μπήκα στην ομάδα ποδοσφαίρου για να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο. Δουλεύοντας από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ σε έναν φούρνο, ήθελα κάτι διαφορετικό για να με χαλαρώνει. Αλλά το ποδόσφαιρο έγινε κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Η ομάδα μας αποτελείται από κορίτσια από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και τη Συρία. Γνωριστήκαμε όλες στο κέντρο που έχει φτιάξει η ActionAid για τις γυναίκες. Αυτό έχει γίνει και το δεύτερο σπίτι μου. Ξέρω ότι εκεί θα μου δώσουν μια καλή συμβουλή για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζω, είτε στη δουλειά, είτε στην προσωπική μου ζωή. Πολλές από τις παίκτριες είναι πρόσφυγες αλλά κάποιες είναι και ντόπιες που μένουν στην περιοχή. Έχουμε όλες πολύ θετική διάθεση και το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό!»

Η ιδέα του να δημιουργηθεί μία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου προέκυψε το 2016. Αρχικά, οι άνδρες της κοινότητας αντέδρασαν θεωρώντας ότι μια τέτοια ομάδα δεν θα μπορούσε να γίνει κοινωνικά αποδεκτή. Με τη διαμεσολάβηση των ανθρώπων της ActionAid, οι επιφυλάξεις άρθηκαν και η γυναικεία ομάδα ήταν γεγονός. Το ποδόσφαιρο έγινε για τη Hanin o τρόπος να ξεχνάει για λίγο τις έγνοιες της και τα όσα δύσκολα πέρασε στη Σύρια, πριν αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στον Λίβανο.

«Συγκεντρώνομαι στη θέση μου και στο πώς θα κερδίσουμε τον αγώνα. Πλέον προπονούμαστε δύο φορές την εβδομάδα και παίζουμε με ομάδες κοριτσιών απ’ όλη τη χώρα. Ο παίκτης που θαυμάζω περισσότερο είναι ο Ronaldo. Είναι επιθετικός, όπως κι εγώ και βάζει πάντα γκολ! Αυτό που θέλω μέσω της συμμετοχής μου στην ομάδα είναι να σπάσω τα στερεότυπα που υπάρχουν για τις γυναίκες και θα δουλέψω σκληρά για αυτόν τον σκοπό!», δηλώνει αποφασισμένη η Ηanin.

Mπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ActionAid εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύρια Hanin,syria Hanin