Η πρόκληση Τσίπρα στο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Πέρα από την οικονομία, το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ ήταν το Σκοπιανό.

Αλλωστε το προηγούμενο βράδυ το ζήτημα αυτό είχε... κυριαρχήσει στους δρόμους με διαδηλώσεις, οι οποίες αμαυρώθηκαν

από τη δράση ακροδεξιών στοιχείων.

Την ώρα που στην αντιπολίτευση επικαλούνταν τις αντιδράσεις ως ένδειξη λαϊκής αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική για το Σκοπιανό, ο κ.Τσίπρας επέλεξε να ρίξει το γάντι στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα επισκεφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη, να δηλώσει όταν επισκεφθεί εκείνος τη ΔΕΘ πως θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον γίνει πρωθυπουργός.

“Εάν ο κ.Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή είναι εθνικά επιζήμια, αντί να κάνει το τσάμπα μάγκα, να λέει στο εσωτερικό της χώρας πως δε θα την ψηφίσει και μετά να λέει έξω, να λέει στη Μέρκελ ότι θα την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θα την εφαρμόσουμε μετά -γιατί αυτό είναι τσάμπα μαγκιά- ας βγει την άλλη βδομάδα και ας πει ό,τι λέει για το νόμο Κατρούγκαλου, που λέει ότι θα τον ξηλώσει και θα φέρει το νόμο Πινοσέτ, ό,τι λέει για το νόμο Παρασκευόπουλου. Γιατί δε λέει εγώ θα την ακυρώσω. Και να πάει στο ΝΑΤΟ και να πει το αργότερο τον επόμενο Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές, θα έρθω εγώ στο ΝΑΤΟ και θα πω ότι δε συμφωνώ”, είπε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε εξάλλου τον κ.Μητσοτάκη ότι ενώ ήταν ο ίδιος υπέρ σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, “ξαφνικά όχι απλά αλλάζει θέση, αλλά κρατά και ακραία τυχοδιωκτική πολιτική στάση, μία στάση πολιτικού αμοραλισμού, επικίνδυνη σε ένα εθνικό θέμα.”

Υποστήριξε ότι μόνος γνώμονας του προέδρου της ΝΔ ως προς τη στάση του στο Σκοπιανό ήταν η σταθερότητα στο εσωτερικό του κόμματος του, “ιδιαίτερα όσον αφορά στις ακραίες δυνάμεις και τον αντιπρόεδρο Γεωργιάδη” και “η προσπάθεια του να αλιεύσει στα θολά νερά του ακροατηρίου της ακροδεξιάς και βεβαίως στο κομμάτι των συμπολιτών μας με εθνικές ευαισθησίες.”

Ο κ.Τσίπρας με άλλα λόγια... τη βγήκε εκ δεξιών στον κ.Μητσοτάκη, θέλοντας να τον φέρει σε δύσκολη θέση απέναντι σε όσους στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν μαξιμαλιστικές θέσεις στο Σκοπιανό ζήτημα και απέναντι στους συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχουν επικροτήσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα θέλησε να αναζωπυρώσει την καχυποψία ενός τμήματος της λαϊκής ή σκληρής δεξιάς ως προς τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο ζήτημα, αλλά και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ των “ρεαλιστών” και των “σκληρών”.

Πάντως ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως (και ανεξάρτητα από τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, την οποία δήλωσε ότι σέβεται, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό με τους διεθνείς συσχετισμούς να υπάρξει λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία) πως η κυβέρνηση θα φέρει πριν τις επόμενες εκλογές προς κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό διότι όπως είπε ο κ.Τσίπρας “θα πράξω αυτό που θεωρώ εθνικό συμφέρον”.

Keywords
Τυχαία Θέματα