Η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist

"Η πρόσφατη συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση έξι μηνών με τους βόρειους γείτονές μας για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας εξέλιξη και επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο. Διότι, η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα. Όχι απλά σπαταλούσε άγονα δυνάμεις στον

τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια", είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του από το βήμα του συνεδρίου του Economist, με θέμα "A Compass for Europe – A Fair Wind for Greece" και συνέχισε:

"Στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί από άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα Οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής. Και το χειρότερο, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονες μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο".

Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ

"Η χώρα με τις δύσκολες επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια, τούτες τις μέρες αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις"», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα", αλλά μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.

Τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς, έχει ανακτήσει και στον υπέρμετρο βαθμό, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της. "Και όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δε το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό", σχολίασε, "δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας". Πρόσθεσε ότι αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, "επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο".

Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δε θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις

Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πια οι εταίροι μας επιφυλακτικοί, διαμηνύουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης, είναι μια χώρα πρότυπο", είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι όμως "και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, διαγράφεται ξεκάθαρα πλέον αυτή η θετική κατάσταση".

Keywords
Τυχαία Θέματα