Η ΝΔ κλείνει το μάτι στους βουλευτές του Ποταμιού και δεν αποκλείει πρόταση μομφής

Με το όπλο της πρότασης μομφής παρά πόδας, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τις πιέσεις προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως βεβαίως του Ποταμιού, εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Και αυτό ενώ η αποψινή παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη “Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Σταύρο Θεοδωράκη έχει αναζωπυρώσει

τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ- Ποταμιού.

Το Μοσχάτο βεβαίως δεν θέλει ούτε να κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να προβεί σε προσωπικές συμφωνίες με βουλευτές άλλων κομμάτων με αντάλλαγμα θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ούτε για παζάρια με άλλα κόμματα συνολικά με γνώμονα μία εκλογική συνεργασία. Ωστόσο το μήνυμα είναι σαφές προς τους βουλευτές πρώτον και προς τα κόμματα δεύτερον, με την υποσημείωση ότι η πρόταση μομφής δεν αποκλείεται, “απειλή” που αφορά βέβαια πρωτίστως και τους ΑΝΕΛ.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ερωτηθείσα στο briefing εάν η στάση των κομμάτων στη συμφωνία των Πρεσπών θα είναι κριτήριο για εκλογικές συνεργασίες με τη ΝΔ, απάντησε: “Σεβόμαστε την αυτονομία του κάθε κόμματος, από εκεί και πέρα η συμφωνία των Πρεσπών θα κριθεί εφόσον έρθει στη Βουλή από έναν προς έναν βουλευτή καταρχήν, για αυτό επαναλαμβάνω ότι κάθε βουλευτής θα είναι υπόλογος στη συνείδηση του”.

Ως προς το ερώτημα εάν η τελευταία ανακοίνωση του Ποταμιού για το Σκοπιανό και οι δηλώσεις Θεοδωράκη δείχνουν να επισπεύδεται ο χρόνος των εκλογών, η κ.Σπυράκη είπε: “Το Ποτάμι είναι ένα άλλο κόμμα, σεβόμαστε το διακριτό ρόλο κάθε κόμματος, είμαστε υπόλογοι για τους βουλευτές, στελέχη και μέλη της ΝΔ. Η ΝΔ δεν κάνει παζάρια με κανέναν. Εξαρχής ταχθήκαμε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, διότι θεωρούμε ότι είναι επιβλαβής για το εθνικό συμφέρον”.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε η ΝΔ έχει και πάλι αυτό το δικαίωμα καθώς θα έχει παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής, λέγοντας: “Όλα τα κοινοβουλευτικά μας όπλα είναι στο τραπέζι. Εξαρχής έχουμε επισημάνει ότι είμαστε κατά συμφωνίας Πρεσπών γιατί βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και εφόσον έρθει στη βουλή ο κάθε βουλευτής αναμετράται με τη συνείδηση του”.

Η κ.Σπυράκη χαρακτήρισε επίδειξη θράσους την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ξεκινά και το συνέδριο της ΝΔ. Στο Μοσχάτο άλλωστε θεωρούν ενδεικτικό άγχους και μάλλον απρεπές το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πραγματοποιήσει ομιλία ταυτόχρονα με την ομιλία του κ.Μητσοτάκη στο συνέδριο.

Το σύνθημα του συνεδρίου παρεπιπτόντως σύμφωνα με γαλάζιες πηγές θα είναι το “Ελλάδα μπορούμε”.

“Ο κ.Τσίπρας επιχειρεί για άλλη μία φορά επίδειξη θράσους, πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικό του έργο και του κ.Καμμένου το γεγονός ότι στις Πρέσπες μπήκε υπογραφή για τη συμφωνία που βλάπτει το εθνικό συμφέρον, δικό του έργο η αναγνώριση ‘μακεδονικής’ γλώσσας και εθνότητας και η παντελής έλλειψη δράσης κατά ομάδων που καταστρέφουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπου οι ζημιές με πρώτους υπολογισμούς φτάνουν τα 100 χιλ ευρώ”, ανέφερε η κ.Σπυράκη.

Επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση για την υπόθεση ΔΕΠΑ, καλώντας το Μαξίμου να απαντήσει ποια είναι η σχέση του με το Μανώλη Πετσίτη, ο οποιος φωτογραφιζόταν μπροστά στο πόντιουμ όπου κάνει δηλώσεις ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή δε το θάνατο τριών προσφύγων το προηγούμενο διάστημα λόγω αναθυμιάσεων από μαγκάλι, η εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε τον κ.Τσίπρα να εξηγήσει πως σπαταλήθηκαν τόσα εκατομμύρια και οι πρόσφυγες ζουν ακόμη κάτω από τόσο αναξιοπρεπείς συνθήκες και ενώ δεν έχει ακόμη προχωρήσει ο διαχωρισμός από τους παράνομους μετανάστες, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ορίσει την κοινοβουλευτική συζήτηση που έχει ζητήσει η ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα