Η Ιρλανδία ψηφίζει: Ναι ή Όχι στις αμβλώσεις;

"Αυτή είναι μια ψηφοφορία που τυχαίνει μια φορά σε κάθε γενιά", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ. Σε μια συζήτηση που διχάζει την Ιρλανδία τόσο βαθιά, είναι μία από τις λίγες δηλώσεις, όπου ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει.

Η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων που ισχύει σήμερα, υιοθετήθηκε ως «τροποποίηση 8» του ιρλανδικού συντάγματος. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση, που προέκυψε από ένα αμφισβητούμενο δημοψήφισμα,

αποσκοπούσε στο να σταματήσει τα δικαστήρια της Ιρλανδίας και να επιτρέψει την εισαγωγή αμβλώσεων χωρίς την έγκριση του νομοθέτη. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκεται ως πλήρης άρση της απαγόρευσης (των αμβλώσεων) δεν έχει επιτευχθεί: μια υπόθεση ορόσημο το 1992, που αφορά αυτοκτονικό θύμα εφηβικής βιασμού γνωστό μόνο ως "Χ", κατέληξε με την διαπίστωση ότι η άμβλωση θα μπορούσε να επιτραπεί, σε περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη αποτελεί "πραγματικό και ουσιαστικό "κίνδυνο" για τη ζωή της μητέρας.

Τα παράδοξα και ο διχασμός

Οι γυναίκες που αναζητούν τερματισμό εγκυμοσύνης σε άλλες περιπτώσεις, όπως μετά από βιασμό ή εάν το παιδί τους δεν προβλέπεται να επιβιώσει εκτός της μήτρας, δεν μπορούν να κάνουν άμβλωση στην Ιρλανδία και πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Το 2014, μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα κρατήθηκε στη μηχανική υποστήριξη, απλώς και μόνο επειδή ήταν 15 εβδομάδων έγκυος. αν και δεν υπήρχε προοπτική να διατηρηθεί το παιδί ζωντανό. Οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι αν τους επιτρεπόταν να απενεργοποιήσουν τη μηχανική υποτήριξη της ζωής της μητέρας, εφόσον αυτό θα σήμαινε να τερματιστεί και η ζωή του εμβρύου.

Σχεδόν κάθε τμήμα της κοινωνίας είναι διαιρεμένο. Κάθε φορά που ένας κορυφαίος γιατρός ή δικηγόρος δηλώνει την υποστήριξη για το "Ναι", θα βρεθεί κάποιος άλλος για να υποστηρίξει το "Όχι".

Μολονότι μόνο πολίτες της Ιρλανδίας έχουν δικαίωμα ψήφου, η ευαίσθητη φύση της άμβλωσης έχει αναπόφευκτα προσελκύσει προσοχή από ολόκληρο τον κόσμο και κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι λαμβάνει ξένη χρηματοδότηση.

Το "Ναι" στο δημοψήφισμα δεν θα είναι το τέλος της υπόθεσης

Ένας άλλος περίεργος παράγοντας του δημοψηφίσματος είναι η σύγχυση και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Ενώ η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο νόμου που περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται η άμβλωση, αυτό παραμένει απλώς ένα σχέδιο. Όχι μόνο το σχέδιο αυτό πρέπει να μετατραπεί σε γενικό νόμο, αλλά η κυβέρνηση ελέγχει μόλις το ένα τρίτο των ψήφων στο κοινοβούλιο και έχει αποφασίσει να καλέσει τους βουλευτές σε "ψήφο κατά συνείδηση" - παρά το δημοψήφισμα που η ίδια αποφάσισε και πρότεινε. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει υιοθετήσει παρόμοια θέση - ενώ η τρίτη ομάδα, το "Σιν Φέιν", πρέπει να διοργανώσει ειδική διάσκεψη προτού συμφωνήσει με την βασική κυβερνητική θέση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η σημερινή απόφαση στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να είναι ιστορική για την Ιρλανδία και ίσως να σηματοδοτήσει το τέλος μιας δεκαετούς πάλης για τα δικαιώματα των γυναικών - ή να ενισχύσει περαιτέρω ένα από τα πιο περιοριστικά καθεστώτα του δυτικού κόσμου. Αλλά ακόμα και αν περάσει το "Ναι", το μέλλον του νόμου περί άμβλωσης της Ιρλανδίας δεν θα είναι καθόλου βέβαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα