Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η "νέα κατάσταση"

Διάλογο με τόλμη, που στις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, ένα κόμμα μαζικό και νεανικό με μέλη τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και με συχνά δημοψηφίσματα, με όραμα και στόχο το σοσιαλισμό, με ελευθερία και δημοκρατία, είναι το σχέδιο και οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ του αύριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,

κατά την ομιλία του στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε επί της ουσίας τους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να ξαναχτιστεί το κόμμα, καθώς και το στίγμα της επόμενης μέρας.

Σε μία πρόταση έδειξε το δρόμο της επόμενης μέρας για το κόμμα του, λέγοντας καταρχήν ότι "πρέπει να κάνουμε restart" και περιέγραψε τα βήματα που θα αποτελέσουν τα "θεμέλια" πάνω στα οποία πρέπει να στηριχθεί η επανίδρυση του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πλέον "πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα κόμμα μαζικό" καθώς μια "νέα κατάσταση" και "νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας" με το καθήκον που ανέθεσε ο ελληνικός λαός - στις εκλογές- "να πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο".

Ειδικότερα, για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε αυτή "θα μπορούν να χωρέσουν όλοι: Αριστεροί, Ριζοσπάστες, Αριστεροί σοσιαλιστές, Δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο", ενώ συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο “δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας. Ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες".

Εξηγώντας πως εννοεί τον μετασχηματισμό, τόνισε: "Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε".

Τόνισε επίσης πως αν και το κόμμα έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, τα οργανωμένα του μέλη του αντιστοιχούν, "μόλις μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων" και αν "κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα στο τέλος της ημέρας θα μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό. Να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα. Τη μεγάλη μάζα όλων όσων μας ακολουθούν". Αυτό υπογράμμισε θα τελειώσει με θαρραλέες αποφάσεις, "μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να ξαναχτίσουμε από την αρχή όλο μας το κόμμα".

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να ανοίξει διάλογος με τόλμη, που στις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και "σας προτρέπω να μη φοβηθούμε να μολυνθούμε από το λαό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σημαίες μας σήμερα, αν θέλουμε να είναι επαναστατικές, δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς".

Δίνοντας ένα περίγραμμα, είπε:

"Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό: Με μέλη που αριθμούν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων. Θέλουμε ένα κόμμα νεανικό.

Έχουμε 38% στις ηλικίες 17-24. Δε γίνεται να μην έχουμε μια μαζική οργάνωσης νεολαίας. Θέλουμε ένα κόμμα λαϊκό.

Είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές. Δε γίνεται να μην έχουμε Μαζικές οργανώσεις και γραφεία παντού, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Θέλουμε ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο.

Με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Με συχνά δημοψηφίσματα για τις κρίσιμες αποφάσεις. Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη δράση και τη συμμετοχή στις αποφάσεις. Θέλουμε ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα.

Με όραμα και στόχο το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο. Θέλουμε ένα κόμμα αριστερό.

Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Μια Αριστερά που να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους και να μη το βάζει στα πόδια στα δύσκολα. Θέλουμε ένα κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη πράσινη αριστερά του 21ου αιώνα".

Τέλος, υπογράμμισε ότι απαιτείται πλατύ άνοιγμα και εγγραφή νέων μελών, "που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα" και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: "Σας καλώ να μην φοβηθούμε αλλά να τολμήσουμε. Σας καλώ να μην αμελήσουμε, εν ονόματι οποιουδήποτε δισταγμού, αυτό το ιστορικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθήκον. Να μην κρυφτούμε πίσω από παλιές οχυρώσεις για να αποφύγουμε τις νέες προκλήσεις. Θέλουμε και αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας των μελών αλλά και των στελεχών. Χτες μπορεί να ήταν νωρίς, αλλά αύριο σίγουρα θα είναι αργά. Θα αλλάξουμε μαχόμενοι".

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza