Η Nike επέλεξε τον Κάπερνικ και οι υποστηρικτές του Τραμπ έβαλαν φωτιές

Μόλις ακούς "Just Do It" σκέφτεσαι τη Nike. Αυτή είναι η πραγματικότητα, από το 1998, όταν προτάθηκε ως ιδέα του εκ των ιδρυτών της διαφημιστικής εταιρίας Wieden+Kennedy, Dan Wieden να χρησιμοποιηθούν -για τη νέα καμπάνια του αθλητικού κολοσσού- τα τελευταία λόγια του Gary Gilmore. Ποιος όμως, είναι ο Gilmore.

Πρόκειται για Αμερικανό εγκληματία, το μόνο στην ιστορία, που απαίτησε να του επιβληθεί η θανατική ποινή, για δυο δολοφονίες που είχε

κάνει στη Utah. Οι δικηγόροι του πάσχιζαν να μετατρέψουν την ποινή από εις θάνατο σε ισόβια. Εκείνος τους απέλυσε. Στους νέους εκπροσώπους του έδωσε την εντολή να κάνουν ό,τι τους λέει, αφού δεν ήθελε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Οι κοινωνικές αντιδράσεις είχαν ως συνέπεια να αναβάλλεται συνεχώς, η εκτέλεση του.

Ειρήσθω εν παρόδω, του είχαν ζητήσει να επιλέξει μεταξύ απαγχονισμού ή εκτελεστικού αποσπάσματος. Επέλεξε το δεύτερο, εξηγώντας ότι "στην κρεμάλα μπορεί να βασανιστώ, πριν πεθάνω και εγώ θέλω να πεθάνω με αξιοπρέπεια". Η ιστορία είχε φτάσει στο σημείο που να ζητήσει από την κοπέλα του, να του πάει στη φυλακή βαρβιτουρικά χάπια για να τελειώνει. Ακολούθησε απεργία ποίνας, ώσπου ορίστηκε η ημέρα της εκτέλεσης του. Τότε αντέδρασε η μητέρα του. Της έγραψε επιστολή, ζητώντας της να μην εμποδίσει το θάνατο του. Στις 17/1 του 1977 οδηγήθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τον ρώτησαν αν είχε να πει κάτι, πριν το τετέλεσθαι. Φώναξε "Let's do it, just do it". Ήταν το πρώτο πρόσωπο που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.

H Nike έγινε αυτό που είναι σήμερα, διότι οικοδομήθηκε στην ιδέα της επανάστασης.

Αυτή η παρένθεση ενδεχομένως να σε βοήθησε να καταλάβεις ποια ήταν από την αρχή η Nike. Όπως εξήγησε η Jemele Hill, αθλητική ρεπόρτερ στο ESPN, μεταξύ αυτών που ερεύνησαν το σκάνδαλο με το γιατρό του Michigan State και της εθνικής ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ που κακοποιούσε -σεξουαλικά- κορίτσια για δεκαετίες και στόχος του Donald Trump “η Nike έγινε αυτό που είναι σήμερα, διότι οικοδομήθηκε στην ιδέα της επανάστασης. Είναι η εταιρία που τα έβαλε με την απαγόρευση των Air Jordans από το ΝΒΑ και έκανε τον “Air” το πρόσωπο της, σε εποχές που οι μαύροι θεωρούνταν τεράστιο ρίσκο ως “μπροστάρηδες”. Εννοώ δεν είναι νέοι σε αυτό που τους περιμένει”. Τι τους περιμένει;

Στην καμπάνια για τα 30 χρόνια του "Just Do It", μεταξύ πολλών άλλων, επιλέχθηκε ο Colin Kaepernick, ο οποίος ανακοίνωσε αυτήν τη συνεργασία μέσω Twitter, γράφοντας "Nα πιστεύεις σε κάτι. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα". Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα δημιουργηθούν εμφανίσεις του Kaepernick (συμπεριλαμβανομένων δικών του παπουτσιών και T-shirt) και θα δοθούν χρήματα στην καμπάνια του “Know your rights”. A, η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν στο NFL.

Ήταν η στιγμή που ο Kaepernick έγινε και πάλι viral. Η πρώτη ήταν την ημέρα που δολοφονήθηκε η εξαδέλφη του Dwyane Wade (27/8/2016) στους δρόμους του Chicago, επειδή βρέθηκε τη λάθος ώρα, στο λάθος μέρος -και στη μέση ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών. Είχε γονατίσει στην ανάκρουση του ύμνου, πριν ένα αγώνα των San Francisco 49ers. "Είχα συζητήσει με την οικογένεια μου, για όσα βλέπουμε όλοι να γίνονται τους τελευταίους μήνες και αποφάσισα να γίνω πιο ενεργός, να στηρίξω τα δικαιώματα των μαύρων", είχε πει, μαζί και ότι “δεν ένιωσα πως χρειαζόμουν την έγκριση κάποιου”.

H Washington Post θα δημοσίευε λίγες ημέρες μετά πως “μέσα στο 2015 αστυνομικοί σκότωσαν 1146 άτομα, εκ των οποίων οι 306 ήταν μαύροι. Εκ των 175 νεαρών (ηλικίας 18-20 χρόνων), άοπλοι ήταν οι 24. Από τους 172 νεαρούς λευκούς που δολοφονήθηκαν, άοπλοι ήταν οι 18. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, αστυνομικοί είχαν σκξοτώσει 532 άτομα. Οι 102 ήταν άοπλοι μαύροi”. O Kaepernick είχε καταφέρει αυτό που ήθελε: να ασχοληθεί ο κόσμος, με την πραγματικότητα.

Τον Αύγουστο του 2016 είχε πει πως “αν μου στερήσουν το football ή τους χορηγούς μου, τότε θα είμαι σίγουρος ότι έκανα αυτό που ήταν σωστό". Του τα στέρησαν.

Μεταξύ αυτών που έσπευσαν να του σταθούν ήταν ο Tommie Smith, που μαζί με τον John Carlos είχαν υψώσει τις γροθιές τους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968. Είχε δηλώσει στο περιοδικό “Macleans” πως “ξέρω τι περνά αυτός ο νέος άνδρας. Η εξάλειψη της βλακείας χρειάζεται κάποιες φορές θυσίες. Αυτή τη φορά ο Colin είπε στον εαυτό του "ελπίζω ο κόσμος να με ακούσει, γιατί έχω να πω κάτι. Δεν έχω σκοπό να βλάψω κάποιον". Είμαι 72 τώρα. Μπορείτε ωστόσο, να δείτε δυο άνδρες να παλεύουν για το ίδιο πράγμα, με μισό αιώνα διαφορά".

Τότε πετούσαν πέτρες στο σπίτι του, καθημερινά "και μια λίγο έλειψε να χτυπήσει το γιο μου. Ήμουν παντρεμένος και τελειόφοιτος στο κολέγιο. Για κάποια εκατοστά δεν τραυματίστηκε ο γιος μου, ενώ κοιμόταν στην κούνια του. Τώρα, κάνουν τον Kaepernick να φαίνεται ο κακός της υπόθεσης, απλά και μόνο επειδή λέει την αλήθεια. Τον στηρίζω για το σκοπό του, ανεξάρτητα από το πώς έχει επιλέξει να κάνει ό,τι κάνει. Αν δεν χρησιμοποιεί βία, τουλάχιστον πρέπει να τον ακούσουμε".

Ο John Carlos είχε προσθέσει “το 1968 δεν είχα να φάω και κανείς στη γειτονιά μου δεν είχε να φάει. Τα μετάλλια εν τω μεταξύ, δεν τρώγονται. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν οι ίσες ευκαιρίες προς όλους τους ανθρώπους. Ο Colin συνεχίζει την κληρονομιά θρυλικών μορφών που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα του ανθρώπου και έχει προκαλέσει δημόσιο διάλογο.

Όταν κάθισε στον ύμνο ήταν στα μάτια μου το ίδιο με την κίνηση της Rosa Parks να καθίσει στο λεωφορείο.

Άπαξ και ανακοινώθηκε η επιλογή του από τη Nike, για το Just Do It, έγινε ο κακός χαμός. Για αρχή, οι υποστηρικτές του Trump έφτιαξαν τα hashtag #BoycottNike και #JustBurnIt, με το θέμα αυτό να καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες θέσεις των Twitter trends στις ΗΠΑ, για ώρες.

Πλήθος κόσμου που τάχθηκε στο πλευρό του. Άλλοι έβαλαν φωτιές. Κυριολεκτικά. Κάποιοι έγραψαν πως “πρώτα το NFL με ώθησε στο να διαλέξω μεταξύ του αγαπημένου μου σπορ και της πατρίδας μου και διάλεξα την πατρίδα μου. Από πότε η αμερικανική σημαία και ο εθνικός ύμνος έχουν γίνει προσβλητικά;".

Πολλοί ποστάρισαν φωτογραφίες να καταστρέφουν με μαχαίρι, τα παπούτσια και τις κάλτσες τους. Ο αντίλογος της ιστορίας, από πολλούς χρήστες, ήταν “αντί να τα χαλάτε, θα μπορούσατε να τα δώσετε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς”.

Η Serena Williams έκανε ένα βήμα μπροστά και ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, έγραψε πως “είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που είμαι μέλος της οικογένειας της Nike, σήμερα”.

Η Νike είναι χορηγός του από το 2011

Για να μη δημιουργούνται συγχύσεις, η Nike είναι χορηγός του Kaepernick από το 2011. Εννοώ ότι ο κολοσσός αθλητικών ειδών δεν άρχισε να δίνει λεφτά στον αθλητή του NFL, αφότου έγινε γνωστός τοις πάσι με την απόφαση του να γονατίζει στον εθνικό ύμνο. Κίνηση που εν πολλοίς, του στοίχισε την καριέρα του στο σπορ, αν σκεφτείς πως δεν έχει παίξει κάπου από το 2016. Σημειωτέον, η Nike (επίσημος σπόνσορας εμφανίσεων του NFL έως το 2028, μετά το νέο συμβόλαιο που υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο) τον είχε στηρίξει, δημοσίως, από την αρχή.

Τον ακολούθησαν δεκάδες άλλοι αθλητές και εν τέλει έγινε σύμβολο των γραμμών που χωρίζουν τις φυλές, στην Αμερική. Στο σημείο που ο Donald Trump ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των οργανισμών του NFL να απολύουν “όσους παίκτες δεν σέβονται την αμερικανική σημαία”. Για την ακρίβεια είχε πει “get that son of a bitch off the field”. Βέβαια, το θέμα δεν ήταν η αμερικανική σημαία, αλλά ξεκάθαρα ο Πλανητάρχης δεν άφησε μια... μικρή λεπτομέρεια να του χαλάσει την ιστορία.

Αυτό που έκανε το NFL ήταν να προσθέσει έναν κανονισμό που έλεγε πως οι παίκτες πρέπει να στέκονται όρθιοι, στην ανάκρουση του ύμνου ή εναλλακτικά να μην είναι κοντά στον αγωνιστικό χώρο έως το τέλος της τελετής που προηγείται κάθε έναρξης αγώνα. Στο εξής, θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

To 2017 o 30χρονος είχε καταθέσει μήνυση, εναντίον του NFL, στην οποία υποστήριζε πως η λίγκα συνωμότησε ώστε να τον κρατήσει εκτός, εξαιτίας της διαμαρτυρίας του. Η απόφαση βγήκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δικαστής Stephen Burbank, αρνήθηκε το αίτημα του NFL να απορρίψει τους ισχυρισμούς -και τη μήνυση- του Kaepernick και να επιτρέψει την υπόθεση να φτάσει σε δίκη. Και αυτό προφανώς σημαίνει πολλά.

Όπως πολλά σημαίνει η απόφαση της Nike να τον επιλέξει για πρόσωπο της 30ης επετείου της εμβληματικής καμπάνιας "Just Do It", γνωρίζοντας πως διακυβεύει πολλά με την υποστήριξε της σε έναν... επαναστάτη του έθνους. Οι ιθύνοντες προφανώς και κρίνουν ότι μπορούν να αντέξουν στην κριτική που θα τους ασκηθεί, από τους συντηρητικούς, συμπεριλαμβανομένης αυτής που θα εξαπολυθεί από το Λευκό Οίκο.

Η εταιρία, που έχει κορυφαίους αθλητές στη λίστα της, ονόματα όπως αυτά των LeBron James και Serena Williams θύμισε ότι αντιτίθεται στις διακρίσεις και πως έχει δεσμευθεί στην διαφορετικότητα και την ένταξη. Άρα είναι έτοιμη να διαχειριστεί ό,τι πετάξουν προς το μέρος της.

Keywords
nike, nike, donald trump, ολυμπιακοί αγώνες, lebron james, νέα, απεργια, ηπα, hill, espn, air, νβα, twitter, σημαίνει, nfl, wade, chicago, washington, smith, john, son, ιθύνοντες, lebron, james, κινηση στους δρομους, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Τελετή Έναρξης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, νεος παπας, εθνικος υμνος, το θεμα, βημα, ηπα, θεμα, καριερα, κρεμαλα, μητερα, νβα, ονοματα, πλαισιο, φωτογραφιες, ωρα, james, nfl, αγωνες, αμερικη, απλα, γειτονια, γινει, γινονται, δευτερο, δημοσιο, δειτε, δικη, δολοφονιες, εγινε, ειπε, εβδομαδα, εποχες, εταιρια, ζωης, ιδεα, ιδιο, υποθεση, θανατικη ποινη, θελω να πεθανω, θυμισε, ιθύνοντες, οικο, ισες ευκαιριες, κινηση, λαθος, λεφτα, λεωφορειο, λογια, ματια, μηνες, μπορειτε, ρεπορτερ, μηνυση, οικογενεια, παπουτσια, ρισκο, σεζον, σιγουρος, σκεφτεσαι, σπιτι, φυλακη, φορα, ωρες, air, chicago, δικαιωματα, donald trump, εμφανισεις, espn, ετοιμη, εθνικο, john, hill, ιδιαιτερα, υμνος, κακος, κολοσσος, κοπελα, lebron james, lebron, λευκο, μαυροι, μπροστα, son, wade, washington, σημαια, σημαίνει, smith, θελω να, θεσεις, χαπια
Τυχαία Θέματα