Η Harley Davidson μεταφέρει μονάδες της εκτός ΗΠΑ λόγω των δασμών της ΕΕ

Την μεταφορά ορισμένων παραγωγικών μονάδων των εμβληματικών μοτοσυκλετών της στο εξωτερικό σχεδιάζει η αμερικανική Harley Davidson προκειμένου να αποφύγει του δασμούς που επέβαλε η ΕΕ ως αντίποινα στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ η επιβολή δασμών 31% από την ΕΕ στις μοτοσυκλέτες της αμερικανικής εταιρίας, από 6% που ήταν, με αποτέλεσμα

το κόστος για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της ΕΕ να αυξηθεί κατά περίπου 2.200 δολάρια.

Με την κίνησή της αυτή η ΕΕ θέλησε να πλήξει τις αμερικανικές εταιρίες οχημάτων, αντιδρώντας στους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο.

Η μετακίνηση της παραγωγής σε εργοστάσια στο εξωτερικό αναμένεται να διαρκέσει 9 έως 18 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρία βραχυπρόθεσμα θα απορροφήσει το κόστος των ευρωπαϊκών δασμών, όπως ανέφερε η Harley Davidson σε ανακοίνωσή της.

Μη θέλοντας να δει μείωση των πωλήσεών της στην μεγάλη αγορά της ΕΕ, η εταιρία "θα υποστεί τις σημαντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτούς τους δασμούς", οι οποίοι θα της κοστίσουν 30-45 εκατ. δολάρια για το υπόλοιπο του 2018 και 90-100 εκατ. δολάρια ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Harley Davidson παραμένει ισχυρά δεσμευμένη με την αμερικανική βιομηχανία, η οποία εκτιμάται από τους αναβάτες παγκοσμίως", σημειώνει η εταιρία και συνεχίζει: "Η αύξηση της διεθνούς παραγωγής για την ελάφρυνση της δασμολογικής επιβάρυνσης της ΕΕ δεν προτιμάται από την εταιρία αλλά αντιπροσωπεύει τη μόνη βιώσιμη επιλογή για πρόσβαση των μοτοσυκλετών της σε πελάτες στην ΕΕ και τη διατήρηση μιας βιώσιμης επιχείρησης στην Ευρώπη".

Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Harley Davidson μετά τις ΗΠΑ. Η εταιρία ανακοίνωσε κέρδη 521,8 εκατ. δολαρίων το 2017 με έσοδα 5,6 δισ. δολάρια.

Τα στελέχη της εταιρίας ήταν από τα πρώτα που επισκέφτηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 τον Λευκό Οίκο, λίγο μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ. Ο τελευταίος εξήρε την εταιρία ως ένα "αμερικανικό σύμβολο, ένα από τα μεγαλύτερα" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εταιρία θα επεκτείνει την αμερικανική βιομηχανία υπό την προεδρία του. Οι αποφάσεις του, ωστόσο, έχουν καταστήσει την εταιρία στόχο της αντεκδίκησης της ΕΕ, μαζί με το μπέρμπον και τα τζιν.

Τα προϊόντα αυτά έχουν "ισχυρό συμβολικό πολιτικό αντίκτυπο" έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο, Γίρκι Κατάινεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα