Γερμανία: Βοήθεια σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος λόγω κορονοϊού

Η Γερμανία συμφώνησε να παράσχει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που σηκώνουν τα βάρη της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε την Τετάρτη η οργάνωση που διαπραγματεύεται αποζημίωση με τη γερμανική κυβέρνηση.

Οι πληρωμές θα δοθούν σε περίπου 240.000 επιζώντες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Ισραήλ, τη Βόρεια Αμερική, την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Δυτική Ευρώπη, τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τη Διάσκεψη σχετικά με τις Εβραϊκές αποζημιώσεις κατά της Γερμανίας.

Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είναι όλοι ηλικιωμένοι, 75 χρόνια μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι περισσότεροι στερήθηκαν τη σωστή διατροφή όταν ήταν νέοι, συνεπώς σήμερα υποφέρουν από πολλά ιατρικά προβλήματα. Επιπλέον, πολλοί ζουν απομονωμένοι, αφού έχουν χάσει ολόκληρες τις οικογένειές τους και έχουν επίσης ψυχολογικά προβλήματα λόγω της δίωξής τους από τους Ναζί.

"Αν διερευνήσετε επιμελέστερα, θα καταλάβετε το βάθος του τραύματος που εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στους ανθρώπους" είπε ο Greg Schneider, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνεδρίου Αξιώσεων.

Πολλοί βρίσκονται επίσης στο όριο της φτώχειας και το πρόσθετο κόστος για τις μάσκες, ως μέτρο προστασίας κατά της COVID-19 τους επιβαρύνει περεταίρω.

"Πρέπει να αποφασίσουμε [τι από όλα θα πληρώσουμε] ανάμεσα σε τρόφιμα, φάρμακα και ενοίκια".

Τα νέα διαθέσιμα κρατικά κεφάλαια απευθύνονται σε Εβραίους που δεν λαμβάνουν ήδη συντάξεις από τη Γερμανία, κυρίως ανθρώπους που διέφυγαν από τους Ναζί και κατέληξαν στη Ρωσία ή αλλού για να κρυφτούν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Schneider είπε ότι περίπου το 50% των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ ζουν στο Μπρούκλιν και ήταν ιδιαίτερα σκληρό γι' αυτούς όταν η Νέα Υόρκη ήταν το κέντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ. Πλέον οι αριθμοί έχουν αρχίσει να χειροτερεύουν για το Ισραήλ και άλλα μέρη.

Καθένας από αυτούς τους επιζώντες θα λάβει δύο πληρωμές των 1.200 ευρώ (1.400 $) κατά τα επόμενα δύο χρόνια, από ένα συνολικό ποσό περίπου 564 εκατομμυρίων ευρώ (662 εκατομμύρια δολάρια) διαθέσιμο για μερικούς από τους φτωχότερους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Εκτός από τα κονδύλια που σχετίζονται με τον κορονοϊό, η Γερμανία συμφώνησε στον πρόσφατα ολοκληρωμένο γύρο ετήσιων διαπραγματεύσεων να αυξήσει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας για τους επιζώντες κατά 30,5 εκατομμύρια ευρώ (36 εκατομμύρια δολάρια), σε συνολικά 554,5 εκατομμύρια (651 εκατομμύρια δολάρια) για το 2021 είπε η Διάσκεψη Αξιών.

Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τη Διάσκεψη Αξιών από το 1952, η γερμανική κυβέρνηση έχει πληρώσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις του Ολοκαυτώματος.

Φέτος, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αναγνωρίσει 27 "ανοιχτά γκέτο" στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, επιτρέποντας στους επιζώντες που βρίσκονταν σε εκείνα τα μέρη να λάβουν αποζημίωση, σύμφωνα με το euronews.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα