Γαλλία, ο παράδεισος του ουρανίσκου

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη χώρα που ο ουρανίσκος μεσουρανεί. Από το ένα άκρο της ως το άλλο, η Γαλλία προσφέρει στους λάτρεις της γαστρονομίας ένα απέραντο μπουφέ γεύσεων και αρωμάτων.

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ (Νord-Pas-De-Calais)

Στα βορειοανατολικά της χώρας, όλη η μαγειρική γίνεται στη μαρμίτα, η οποία είναι πραγματικά το βασίλειο της νοικοκυράς. Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής είναι η Waterzoï, η τοπική μπουγιαμπέσα με τα πεντανόστιμα ποταμίσια ψάρια, και το Hochepot με την ουρά

βοδιού και βραστά λαχανικά.

ΑΛΣΑΤΙΑ : Το παραδοσιακό σουκρούτ ( choucroute)

Η σουκρούτ είναι το παραδοσιακό κυριακάτικο πιάτο της Αλσατίας και η παράδοσή του κρατάει αιώνες. Επίσης στην περιοχή επινοήθηκε και το φουά γκρα, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ γρήγορα έφτασε μέχρι τις Βερσαλλίες...

Από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της περιοχής είναι τα σκληρά αλμυρά μπισκότα μπρέτζελ (bretzel), το baeckeoffe (πατάτες και χοιρινό), η τάρτα φλαμπέ και τα spaetzle (ένα είδος μακαρονιών) που συνοδεύουν τα πουλερικά ή το κυνήγι και το πεν ντ΄επίς (pain d’épices), είδος κέϊκ με μπαχαρικά πολύ φημισμένο στην περιοχή.

ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ : Η βασίλισσα του κόκκινου κρασιού

Όπως είναι φυσικό, τα εκπληκτικά κρασιά που βγάζει η περιοχή επηρέασαν άμεσα και καθοριστικά την κουζίνα της. Στον τόπο αυτό οφείλει την καταγωγή του το ξακουστό μοσχάρι Μπουργκινιόν, με σάλτσα κρασιού, αλλά και τα μαγειρευτά με λαρδί και κόκκινο κρασί μεταξύ των οποίων τα αυγά ή ο κόκορας κρασάτος.

ΩΒΕΡΝΗ (Auvergne): αγροτική γη και κουζίνα

Η ωβερνιάτικη κουζίνα, εμπνέεται από την αγροτική της προέλευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πιο ξακουστά πιάτα της περιοχής, είναι το γεμιστό λάχανο μαριναρισμένο, αλλά και τα ζαμπόν, τα σαλάμια, το χοιρινό παστό αλλά και τα εκπληκτικά, φημισμένα τυριά της.

ΛΥΩΝ

Χτισμένη στη συμβολή δύο ποταμών, η Λυών είναι η πατρίδα του αγαπημένου κόκκινου φρέσκου κρασιού, του Μποζολέ (Beaujolais), ενώ διαθέτει υψηλών προδιαγραφών γαστρονομία. Από τις πιο γνωστές σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι οι τηγανίτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, το αχλάδι Μπελ Ελέν (Belle Hélène), τα προφιτερόλ με τη σοκολάτα τους, το"ταμπλιέ ντε σαπέρ" ο πατσάς μοσχαριού κα.

ΑΛΠΕΙΣ

Η γαστρονομία της Άνω Προβηγκίας βασίζεται στην παραδοσιακή μαγειρική του βουνού, με βάση φυσικά προϊόντα. Μεταξύ των σπεσιαλιτέ της πόλης Gap είναι οι λουκουμάδες με γέμιση πατάτας ή από σπανάκι, χόρτα ή κρέας. Υπάρχουν και οι γλυκοί λουκουμάδες με γέμιση πχ. δαμάσκηνου. Τα τυριά, τα πατέ, τα διάφορα είδη μακαρονιών αποτελούν επίσης σπεσιαλιτέ της περιοχής. Οι Άνω Αλπεις παράγουν πολλά τσίπουρα, με πιο γνωστά το μύρτιλο και το αχλάδι.

ΝΟΤΙΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Η φήμη της μπουγιαμπέσας, της ψαρόσουπας από τη Μασσαλία έχει ταξιδέψει κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο και η απόλαυση που προσφέρει στον ουρανίσκο ταιριάζει απόλυτα με το πάθος για ζωή αυτής της θαυμάσιας περιοχής.

ΝΙΚΑΙΑ

Η βάση της μαγειρικής της Νίκαιας είναι το ψωμί. Η διαχρονική χρήση του ψωμιού το κάνει σήμερα να χρησιμοποιείται με όλες σχεδόν τις σπεσιαλιτέ. Και πρώτ'απ΄ολα με την pissaladière...σάλτσα από γαύρο που απλώνουμε σε μια φέτα ψωμί! Στους φούρνους της Νίκαιας βρίσκουμε κάθε είδους ψωμί, με ατζούγιες, με ελιές, με πατέ ελιάς, με θυμάρι, με δεντρολίβανο, με καρύδια... Ανάμεσα στα πιο φημισμένα εδέσματα θα βρείτε και την περίφημη σαλάτα της Νίκαιας, Σαλάντ Νισουάζ, με φρέσκα λαχανικά και τη ρατατουίγ (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τομάτες και κρεμμύδια).

Σημαντική θέση στην κουζίνα έχουν επίσης το κρεμμύδι και το ρεβύθι που τα συναντάμε μέσα στην socca (γαλέτα ρεβυθιών που σερβίρεται ζεστή και πιπεράτη).

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η κουζίνα του Νότου χρησιμοποιεί πολύ τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν από την Αβινιόν έως τη Μασσαλία. Μια αγνή κουζίνα, που γεννήθηκε απο το εξαιρετικό λάδι που χρησιμοποιείται σε πολλές σπεσιαλιτέ: το ελαιόλαδο

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

Στην περιοχή των Βάσκων, η παραδοσιακή κουζίνα έχει σαν βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, είναι χαρούμενη και πολύχρωμη, κατακόκκινη σαν να την έχει τρίψει κάποιος με την καυτερή πιπεριά της Εσπελέτ (Espelette). Η καυτερή πιπεριά βρίσκεται σε κάθε πιάτο! Ακόμα και μέσα σ΄ένα ορεκτικό, την πιπεράντ (piperade) που είναι ανάμεικτη με ψητές τομάτες και με κρεμμύδι. Το ζαμπόν που παρασκευάζεται παντού αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της βάσκικης κουζίνας, χειμώνα καλοκαίρι,, όπως και το φουά γκρα, από πάπια ή από χήνα.

Παραδοσιακό πιάτο και εξίσου νόστιμο το κοτόπουλο αλά Μπασκέζ, αλλά και η σοκολάτα της Μπαγιόν (Bayonne) αρωματισμένη με κανέλλα ή σε ζυμωμένο γλυκό όπως το περίφημο γλυκό σύμβολο της περιοχής το Γκατό Μπερέ Μπασκ (Βάσκικος μπερές).

ΠΕΡΙΓΚΟΡ (Périgord)

Η περιοχή είναι κατά κύριο λόγο αγροτική και φτωχή. Και η κουζίνα της είναι η αντανάκλαση αυτής της πραγματικότητας. Ξεχωρίζουν απλές αλλά εξαιρετικά γευστικές σπεσιαλιτέ όπως η ομελέτα με τρούφα ή τηγανιά φουά γκρα, το φιλέτο πάπιας, το φουα γκρά, το πατέ χήνας...Αλλά και σαλάτες με τρούφα, ποταμίσια ψάρια, πουλερικά ελευθέρας βοσκής με μανιτάρια...

ΜΠΟΡΝΤΟ (Bordeaux): κουζίνα του νότου αλά ισπανικά

Το Μπορντό είναι φημισμένο παγκόσμια για τα κρασιά του. Αλλά η περιοχή κρύβει κι άλλες γαστρονομικές εκπλήξεις προϊόντα μιας ανθεκτικής και εξαιρετικής παράδοσης αλλά και ενός ανοίγματος προς τον Ατλαντικό εμπλουτισμένου με πλούσιες και λεπτές γεύσεις.

Πρόκειται για μια παραδοσιακή γαστρονομία, που μοιάζει στην ισπανική κουζίνα. Από τη μια, ψάρια όπως γλώσσες, γόνους χελιών με σκόρδο και μαϊντανό, λάμπρενα αλα μπορντελαίζ, με σάλτσα κόκκινου κρασιού, φρέσκιες ψητές σαρδέλες που τρώγονται στην παραλία.

Από την άλλη, οι νοστιμιές της γης : το φουά γκρά, τα χοιρινά εντεράκια, το αρνάκι γάλακτος, τα σπαράγγια. Και το κανελέ (cannelé) γλυκό με έντονη γεύση από ρούμι και βανίλια, εκπροσωπεί καλά το Μπορντώ.

ΔΥΤΙΚΑ

Σεντρ Βαλ ντε Λουάρ (Centre Val de Loire) : ο κήπος της Γαλλίας

Ανάμεσα στη Λεκάνη του Παρισιού και τις Ατλαντικές ακτές, η Val de Loire προσφέρει μεγάλη ποικιλία κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών. Στην Τουρ (Tours) θα δοκιμάσουμε τις rillettes (αλεσμένο παστό χοιρινό) πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και το νουγκά (nougat) ένα μαντολάτο για επιδόρπιο.

Στα κυρίως πιάτα, σημειώστε τα ψάρια του Λίγηρα που συνοδεύονται από σάλτσα άσπρου βουτύρου ή μια τοπική ράτσα πουλερικού η géline noire με νόστιμο κρέας. Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα επιδόρπια με αχλάδι, το γευστικό μαντολάτο της Τουρ ή τα ζαχαροπλαστικά εδέσματα από δαμάσκηνο

ΒΡΕΤΑΝΗ

Η κουζίνα της Βρετάνης, είναι η κουζίνα της υπαίθρου και της θάλασσας.

Από τις σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το Petit Gris, φημισμένο σαλιγκάρι που τρώγεται με βούτυρο, μαϊντανό και σκόρδο και βεβαίως η γαλέτα με μαύρο σιτάρι. Στην Κανκάλ (Cancale) βρίσκουμε τα περίφημα στρείδια. Βρίσκουμε επίσης τα μικρά κέικ μαντλέν (madeleines) με τη λεμονάτη γεύση και μυρωδιά, θαλασσινά, μαλακόστρακα, ψαρόσουπα, τη σάλτσα της ακτής της Αρμόρ, αλλαντικά, καπνιστό ζαμπόν, κρέπες, κέϊκ, μπισκότα βουτύρου...

ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

Όστρακα πολυτελείας : στρείδια ανοιχτής θάλασσας, χτένια (coquilles Saint-Jacques), αστακούς, απ όλα τα καλά υπάρχουν στα νορμανδικά πιάτα. Κάθε μεγάλη πόλη σχεδόν έχει και από μια σπεσιαλιτέ : η γλώσσα της Διέπης (Dieppe), ο πατσάς "à la mode de Caen", η μαύρη αιματιά της Μορτάιν (boudin noir de Mortagne)...Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις καλές νορμανδικές αγελάδες που δίνουν άφθονο γάλα και επιτρέπουν την παραγωγή εκπληκτικών τυριών : το καμαμπέρ (camembert), το πον-λ-εβέκ (pont-l'évêque) και το λιβαρό (livarot). Τέλος στα φρούτα, το μήλο είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού της Νορμανδίας. Πράσινο, γλυκό, τραγανιστό, ξυνό ή ώριμο συμβάλλει στην παραγωγή μηλίτη και του διάσημου καλβαντός (calvados)...

Keywords
γαλλια, καυτερή πιπεριά, αλσατια, χοιρινο, μοσχαρι, λυων, σοκολατα, gap, αλπεις, νικαια, σαλατα, κουζινα, καλοκαιρι, κοτοπουλο, κεικ, κρεπες, νορμανδια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Juan Gris, τελος του κοσμου, τρουφα, αχλαδι, βοτανα, ζαχαρη, θυμαρι, κηπος, λουκουμαδες, μαγειρικη, μηλο, ομελετα, σαλατες, σπαραγγια, φρουτα, χηνα, ψαρια, ψαροσουπα, ψωμι, αυγα, αβινιον, αγελαδες, αγροτικη, αλμυρα, αλπεις, αρνακι, βανιλια, βρειτε, βρισκεται, γαλα, γευση, γινεται, γλωσσα, δεντρολιβανο, ζεστη, ζωη, ειδος, ισπανικα, κυνηγι, κουζινα, κοκκινου, κρασι, κρασια, λαδι, λαχανικα, λαχανο, λυων, λογο, μαυρο, μανιταρια, μελιτζανες, μπισκοτα, ξυνο, παθος, πιατα, πιπερια, σιταρι, σκορδο, σπανακι, στην κουζινα, ταρτα, τηγανιτες, τηγανια, φετα, φυσικα, φυσικο, φημη, αιωνες, ειδη, gap, γευστικο, γευσεις, γλυκο, γλωσσες, χωρα, κρεας, μοιαζει, ουρα, ψαρι, τυρια, θαλασσινα, βεβαιως, ζαμπον
Τυχαία Θέματα