ΦΠΑ: Στην τελική ευθεία οι μειώσεις σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές

Η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, μεταφορές και εστίαση ξεκινά εκ των πραγμάτων με τις αποφάσεις για επίσπευση τους ανοίγματος της εστίασης.

Στο κεντρικό του σχεδιασμό το οικονομικό επιτελείο θέλει να περάσει στην 3η και τελευταία φάση της επανεκκίνησης από το τέλος του μήνα. Το άνοιγμα της εστίασης από την επόμενη Δευτέρα, 25 του μήνα φέρνει πιο κοντά και την μείωση ΦΠΑ σε εστίαση τουρισμό και εισιτήρια

μεταφορών οι οποίες θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Στο τουρισμό τα πρώτα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν ότι μπορεί να μην έχουμε μια περίοδο σαν αυτή του 2019 αλλά το παιχνίδι μπορεί να σωθεί κάπως με μια περίοδο τριών μηνών. Θα πρέπει όμως οι τομείς αυτοί να ενισχυθούν με κάποια μέτρα ελάφρυνσης ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα. Στο πακέτο το οποίο εξετάζεται και κλειδώνει μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνονται:

Η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα που στο 13% από 24% που είναι τώρα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη του κλάδου της εστίασης καθώς παρά το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ωστόσο ο αριθμός των τραπεζιών θα είναι σημαντικά μειωμένος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

· Γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% από 13% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

· Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται παράλληλα, η μείωση ή η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση), αλλά και η πιθανότητα (αν και μειωμένη) υπαγωγής στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις.

· Στην μεταφορές αναμένεται επίσης να έχουμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα εισιτήρια των χερσαίων μεταφορών με στόχο και πάλι ένα πιο αναγωνιστικό τουριστικό πακέτο.

Η έγκριση των αλλαγών αυτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα από την Επιτροπή ανταγωνισμού αφού όλα τα μέτρα θα είναι έκτακτα και επιπλέον πολλοί ανταγωνιστές μας έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο φόρος για αναδρομικά συντάξεων 2010-2013

Περιθώριο μέχρι και τον Ιούλιο αντί για το τέλος Μαΐου προτίθεται να δώσει το υπουργείο οικονομικών σε 72.000 συνταξιούχους για να εξοφλήσουν την φορολογία που αντιστοιχεί στα αναδρομικά των συντάξεων τους την περίοδο 2010 -2013.

Αυτό προανήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας μάλιστα ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την νέα δίμηνη παράταση θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Βουλή μέσα σ την εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογουμένους στις δηλώσεις που είχαν υποβάλλει. Στους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας είχε δοθεί η δυνατότητα να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις επιμερίζοντας τα χρήματα από αναδρομικά στην χρονιά την οποία αφορούν. Η δε παράταση που δίνεται είναι η δεύτερη, καθώς η πρώτη προθεσμία ήταν η 29η Φεβρουαρίου η οποία είχε πάρει παράταση για το τέλος Μαϊου πριν την κρίση του κορονοϊού για να δοθεί η δεύτερη παράταση τώρα.

Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών του δημοσίου λόγω της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκης στήριξης του ιδιωτικού τομέα «Δεν σχεδιάζαμε και δεν σχεδιάζουμε μειώσεις μισθών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα