Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 20 οι νεκροί, 102 τραυματίες και 8 μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα

Σοκ και φρίκη προκαλούν όσα είπε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τουλάχιστον 20 νεκρούς από την φωτιά στην Αττική και σημείωσε ότι “τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης”. Όπως συμπλήρωσε "είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα".

Τα θύματα είναι από την περιοχή της Νέας Μάκρης, το Μάτι και την Ραφήνα, με τις δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την Αττική, που έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες, να δίνουν κυριολεκτικά μια απίστευτη

ολονύχτια νύχτα.

Ρίγη προκαλεί η είδηση ότι βρέθηκαν έξι απανθρακωμένοι σοροί σε λόφο στο Μάτι. Πρόκειται για δύο άνδρες, δύο γυναίκες και δύο μικρά παιδιά. Όλες οι εξελίξεις από το News 24/7 που είναι σε συνεχή ενημέρωση όπως και το Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι και οι υποψίες από αξιωματικούς και την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές κάτι που αποτελεί πεδίο έρευνας πλέον.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.

Νέα Μάκρη-Μάτι: Καίγονται δεκάδες σπίτια- Φόβοι για περισσότερους και δεκάδες τραυματίες

Δραματική είναι η κατάσταση σε Νέα Μάκρη, Μάτι, Ραφήνα και Νέο Βουτζά, όπου δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, δεκάδες λουόμενοι, κάτοικοι και οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί ενώ εκφράζονται φόβοι για αρκετούς νεκρούς. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ είναι οι δεκάδες οι κλήσεις που έχουν δεχτεί για αποκομιδή τραυματιών ή λιποθυμιών από την περιοχή της Νέας Μάκρης, του Νέου Βουτζά και στο Μάτι.

Τρεις από τους νεκρούς είναι, ένας άνδρας μία γυναίκα και ένα 15χρονο κορίτσι. Οι σοροί εντοπίστηκαν στο Μάτι από πεζοπόρα τμήματα και παραδόθηκαν οι δύο ενήλικες σε πλωτά του Λιμενικού και το κοριτσάκι στο επιβατικό πλοίο “Tera jet” που τους μετέφεραν στο λιμάνι της Ραφήνας, απ’ όπου τους παρέλαβαν ασθενοφόρα των ΕΚΑΒ. Οι σοροί των δύο πρώτων έχουν ήδη μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενώ η επιχείρηση εντοπισμού και τυχόν άλλων νεκρών αφού υπάρχουν επιπλέον αναφορές, συνεχίζεται και έτσι εκφράζεται φόβος ότι ο αριθμός αυτός δυστυχώς θα μεγαλώσει. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον έξι θύματα στο Μάτι, δύο άντρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα όμως από το ΕΚΑΒ.

Οι τραυματίες σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) και τον κύριο Τζανακόπουλο είναι 102, όλοι τους εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 11 κρίνονται σε κρίσιμη κατάσταση και έχουν διασωληνωθεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο όπου έχουν μεταφερθεί.

Πλωτά του Λιμενικού, σκάφη αναψυχής και όλα τα διαθέσιμα πλωτά μέσα επιστρατεύτηκαν και έπλευσαν προς το Μάτι και την γύρω ακτογραμμή για τον ασφαλή απεγκλωβισμό κατοίκων και λουομένων από τις παραλίες.

Από το Λιμενικό επιστρατεύτηκαν, τρία πλωτά μέσα, ένα ναυαγοσωστικό και δύο πλοία ανοιχτής θαλάσσης, αλλά και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά από το Μάτι απεγκλωβίστηκαν 120 άτομα.

Συνολικά, έως τώρα έχουν διασωθεί 24 άνθρωποι μέσα από την θάλασσα. To επιβατικό πλοίο Superrunner διέσωσε 5 άτομα από την θάλασσα, δύο ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και συγκεκριμένα τρία ανήλικα και δύο ενήλικες, ενώ πλήρωμα αλιευτικού στο ίδιο σημείο διέσωσε μία γυναίκα. Πρόκειται για λουόμενους και κατοίκους που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά και έπεσαν στη θάλασσα της Ραφήνας για να σωθούν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ανατολικά της Ραφήνας για 13 τελικά Δανούς τουρίστες που τρόμαξαν από την φωτιά στην Ραφήνα, επιβιβάστηκαν σε μία λέμβο και βγήκαν στα ανοιχτά.

Οι ίδιοι επικοινώνησαν με το τηλεφωνικό κέντρο βοήθειας της Δανίας, το οποίο με την σειρά του επικοινώνησε με τις ελληνικές Αρχές και τους ενημέρωσε σχετικά.

Συνολικά έως τώρα έχουν εντοπιστεί σώοι και έχουν διασωθεί από το Λιμενικό και επιβατικά πλοία 11 Δανοί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης και για τους υπόλοιπους δύο, έναν άντρα και μία γυναίκα, καθώς φαίνεται από τον πανικό και την υπερβολικό κόσμο η λέμβος αναποδογύρισε μέσα στη θάλασσα.

Ακόμη 7 άτομα, εκτός των Δανών, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ραφήνας από το Superferry και διασώθηκαν.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν σπίτια και υποδομές. Η Πυροσβεστική έλαβε δεκάδες κλήσεις από απεγνωσμένους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν και πραγματοποιούσε συνεχώς απεγκλωβισμούς.

Επί τόπου επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, και δύο ομάδες πεζοπόρα τμήματα. Το απόγευμα εκκενώθηκε το ορφανοτροφείο του Λύρειου Ιδρύματος στον Νέο Βουτζά και στη συνέχεια εκκενώθηκαν όλες οι κατασκηνώσεις σε Ζούμπερι, Άγιο Ανδρέα κλπ.

Λόγω της πυρκαγιάς εκτροπές οχημάτων, γίνονται στη Λ. Μαραθώνος από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φλέμινγκ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα, στη περιοχή της Ραφήνας, στην Λ. Μαραθώνος από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίου Χριστοφόρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα, στην περιοχή Πικερμίου, στη Λ.Μαραθώνος από το ύψος της με την οδό Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στην περιοχή της Νέα Μάκρης, στην Λ. Μαραθώνος από το ύψος της συμβολής της με την οδό Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στην περιοχή της Νέα Μάκρης, στην οδό Αλεξάνδρου Φλέμινγκ και Νηρέως Πρωτέως, στην Πλατεία Ραφήνας, όπου γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων προς Αρτέμιδα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και για να διευκολυνθούν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και οι υδροφόρες, από την Τροχαία παρακαλούν τους οδηγούς που επιθυμούν να μεταβούν προς τις περιοχές Μάτι, Καλλιτεχνούπολη και Βουτζά να μην χρησιμοποιούν την Λ. Μαραθώνος, αλλά να επιλέγουν την εναλλακτική διαδρομή:

Λ. Πεντέλης, Λ. Ελ. Βενιζέλου, Λ. Σουβαλιώτη, Αν. Σκούφου, Λ. Διονύσου, Επαρχιακή Οδός Εκάλης-Νέας Μάκρης, Λ. Διονύσου και Λ. Μαραθώνος.

Κινέττα: Ολοκληρωτική καταστροφή

Απόλυτη καταστροφή και ανεξέλεγκτη η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κινέττας.

Το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, εισήλθε σε τέσσερις οικισμούς της Βόρειας Κινέττας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 1, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινήθηκε προς την παραλία, ισοπεδώνοντας και εκεί την περιοχή.

Κάτοικος της Γαλήνης κάλεσε την Πυροσβεστική για βοήθεια αλλά τελικά κατάφερε και απεγκλωβίστηκε μόνος του ενώ δόθηκε εντολής εκκένωσης και του ξενοδοχείου προς την πλευρά της παραλίας, όπου κάηκε μέρος των εγκαταστάσεων αλλά μπόρεσαν να σώσουν την υπόλοιπη ξενοδοχειακή μονάδα οι πυροσβέστες.

Η πλειονότητα των κατοίκων φαίνεται πως απομακρύνθηκαν, ωστόσο αρκετοί παρέμειναν στο σημείο μέχρι που απεγκλωβίστηκαν και εκείνοι από την Πυροσβεστική.

Αναφορικά με τα περί προσαγωγής υπόπτου ατόμου για εμπρησμό από την περιοχή, που έκανε το γύρο του διαδικτύου, σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, πρόκειται όχι για προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό, αλλά για την βίαιη απομάκρυνση ενός Αλβανού κατοίκου της Κινέττας, που αρνήθηκε πεισματικά να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ με τις ενισχύσεις που έφτασαν στο σημείο συνολικά πλέον επιχειρούν 150 πυροσβέστες, με 60 οχήματα και 60 άτομα από πεζοπόρα τμήματα. Προς περαιτέρω ενίσχυσή των δυνάμεων, έφτασαν ακόμη 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με ένα εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.

Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Λόγω της πολύ χαμηλής ορατότητας στο σημείο και του κινδύνου από την πυρκαγιά διεκόπη εντελώς η κυκλοφορία των οχημάτων και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 39ο χλμ. έως το 57ο χλμ.

Άγιοι Θεόδωροι: Έξω από τα διυλιστήρια η πυρκαγιά

Την ίδια ώρα έχει μαίνεται το γειτονικό πύρινο μέτωπο στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων προς Λουτράκι. Στο σημείο επιχειρούν 20 άντρες με 10 οχήματα, ενώ ήδη η πυρκαγιά έχει κάψει σπίτια και βρίσκεται ακριβώς έξω από τα διυλιστήρια. Στα διυλιστήρια έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση και από τις οικείες δυνάμεις της επιχείρησης και από την Πυροσβεστική και δεν εκφράζονται άμεσοι κίνδυνοι λόγω και της ύπαρξης αντιπυρικών ζωνών.

Κορινθία: Σε εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα

Την ίδια ώρα, στην Κορινθία παραμένουν σε εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα στο Ζεμενό του δήμου Κιάτου και στα Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Πανόραμα Καλάμου: Καίγεται πευκόφυτο δάσος-Έξω από τον οικισμό η φωτιά,

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκάλεσε και νέο μέτωπο πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στους Αγίους Αποστόλους στον Κάλαμο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πανοράματος.

Στο σημείο επιχειρούν 20 άντρες της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Καίγεται πευκόφυτο δάσος ακριβώς έξω από το οικισμό, που κινδυνεύει για πολλοστή φορά, αφού οι φλόγες έφτασαν στις αυλές σπιτιών. Στην περιοχή αποκαταστάθηκε πριν τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ το πύρινο μέτωπο εμφανίζει πολύ καλύτερη εικόνα.

Βρύσες Χανίων: Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Καταστροφική είναι και η μεγάλη πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, που έχει ξεσπάσει κοντά στον οικισμό Μετόχι, στα Χανιά της Κρήτης.

Στ ο σημείο επίσης πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και έχουν παραδοθεί στις φλόγες σπίτια και αγροικίες έξω από τις Βρύσες Χανίων.

Στο σημείο, έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν μαζί με τις ενισχύσεις πλέον, 40 άντρες της Πυροσβεστικής με 18 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρο τμήμα και υδροφόρες της Πολιτικής Προστασίας.

Σουφλί: Νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Λευκίμη του Δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδυνεύει άμεσα κατοικημένη περιοχή, ενώ στο σημείο επιχειρούν 50 άντρες της Πυροσβεστικής με 16 οχήματα

Keywords
φωτια, αττικη, νεκροι, περιφέρεια αττικής, σοκ, news, νέα, εκαβ, εκεπυ, αθηνα, βενιζελος, γαδα, θεσσαλονικη, χλμ, διυλιστήρια, χανια, κρητη, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, πυρκαγιες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, περιφέρεια αττικής, γυναικα, εθνικη, εκαβ, ηγεσια, θαλασσα, λουτρακι, πυροσβεστικη, ραδιοφωνο, σισμανογλειο, υψος, ωρα, news, αρτεμιδα, ασθενοφορα, βοηθεια, βρισκεται, βρυσες, γινει, γινεται, γινονται, δασος, δημος, δυστυχως, διυλιστήρια, δοθηκε, ευαγγελισμος, ειπε, εκτιμηση, ενημερωση, εξελιξη, εξι, εξυπηρετηση, ερευνες, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, ισθμια, κατασκηνωσεις, καιγεται, λιμενικο, ματι, νυχτα, ξημερωματα, οδος, ορια, οχηματων, οχηματα, οχημα, παιδια, πεδιο, πλοια, πλοιο, ραφηνα, ρευμα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σκαφη, σπιτι, σπιτια, τμημα, το βουνο, τρια, τροχαια, φλεμινγκ, φοβος, φορα, χλμ, αντρες, αυλες, δημητρης, εθνικο, χωρα, καηκε, νοσοκομειο, οδηγοι, ομαδες, πληροφοριες, βουνο
Τυχαία Θέματα