Επίθεση στο Λονδίνο: Γνωστός στις Αρχές ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία

Ο άνδρας που μαχαίρωσε και σκότωσε δύο ανθρώπους, τραυματίζοντας τρεις ακόμη, την Παρασκευή στη Γέφυρα του Λονδίνου, πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών, είναι ο 28χρονος Ουσμάν Καν και είχε καταδικαστεί για «αδίκημα σχετιζόμενο με ισλαμική τρομοκρατία», ανέφεραν οι Times

Αποφυλακίστηκε περίπου πριν από ένα χρόνο και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Το άτομο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές και είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικά αδικήματα»,

δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

«Αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018 και το βασικό σημείο της έρευνας τώρα είναι να διαπιστώσουμε πως κατόρθωσε να διαπράξει αυτή την επίθεση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε μια τοποθεσία στην κομητεία του Στάφορντσιρ στην κεντρική Αγγλία.

Το Associated Press, επικαλούμενο μια πηγή ασφαλείας τόνισε ο δράστης συνδεόταν με «ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ πρόσθεσε ότι είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για την συμμετοχή του σε ομάδα που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να συστήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν.

Δεν καταζητείται άλλο πρόσωπο

"Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο της έρευνας, αλλά αυτήν την στιγμή δεν ψάχνουμε κάποιο άλλο πρόσωπο σε σχέση με την επίθεση αυτή", υπογράμμισε ο Νιλ Μπάσου.

Ωστόσο ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να εξακολουθήσει να βρίσκεται "σε επαγρύπνηση" και "να συνεχίσει να αποφεύγει" τη ζώνη αυτή της βρετανικής πρωτεύουσας στην οποία βρίσκονται πολλά γραφεία και τόποι εξόδου, η οποία θα παραμείνει περικυκλωμένη από την αστυνομία "για κάποιο διάστημα".

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας αυτός παρευρέθηκε χθες σε διάλεξη που είχε διοργανωθεί στο Fishmonger's Hall, ένα κτίριο που βρίσκεται στην βόρεια άκρη της Γέφυρας του Λονδίνου, μέσα στο οποίο άρχισε την επίθεσή του. Μετά ο δράστης συνέχισε την επίθεση και πάνω στην Γέφυρα του Λονδίνου, προτού τεθεί υπό έλεγχο από περαστικούς και στη συνέχεια πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, πέντε λεπτά αφότου αυτή ειδοποιήθηκε από τους παρευρισκόμενους στις 13:58 τοπική ώρα (15:58 ώρα Ελλάδος).

Δηλώσεις Μπόρις Τζόνσον και της αντιπολίτευσης για την επίθεση

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της ομάδας «Κόμπρα», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι υποστηρίζει εδώ και καιρό πως «πρόκειται για λάθος να επιτρέπεται σε σοβαρούς και βίαιους εγκληματίες να αποφυλακίζονται νωρίς» και ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόζουσες ποινές για τους επικίνδυνους εγκληματίες, ειδικά για τρομοκράτες». Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας ή στην αστυνομία πριν να συμβεί το περιστατικό.

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προεκλογική εκστρατεία τόσο των Τόρις όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο Λονδίνο, αναβάλλεται.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ανακοίνωσή του για την επίθεση εκφράζει την συμπαράσταση στα θύματα και ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να μείνουν ενωμένοι, μη επιτρέποντας τον εκτροχιασμό της δημοκρατίας από τρομοκρατικές πράξεις. Σε ένδειξη σεβασμού για όσους υπέφεραν από την επίθεση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προεκλογική εκστρατεία στο Λονδίνο. «Δεν θα τρομοκρατηθούμε από εκείνους που μας απειλούν. Πρέπει, και θα σταθούμε μαζί για να απορρίψουμε το μίσος και τις διαιρέσεις» τόνισε.

Και η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Τζο Σουίνσον, εξήρε τις προσπάθειες όλων όσων συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού. «Το σημερινό περιστατικό μας θυμίζει ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε την ασφάλειά μας δεδομένη» είπε και πρόσθεσε: «Όσοι θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, να μας χωρίσουν ή να υπονομεύσουν την ελευθερία μας, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ».

Αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας

Η επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε επίσης μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη στο Λονδίνο, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Το Συντηρητικό Κόμμα, το Εργατικό και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες την έβαλαν προσωρινά στο περιθώριο.

Το σημείο της επίθεσης:

Δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα:

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC: "Βρισκόμουν στο λεωφορείο και πήγαινα στο σπίτι μου, όταν ξαφνικά σταμάτησε. Υπήρξε κάποια αναταραχή, κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα τρεις αστυνομικούς να κατευθύνονται προς έναν άνδρα. Είδα πως ο άνδρας κρατούσε κάτι. Δεν είμαι 100% σίγουρη, αλλά ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε. Ένα λεπτό αργότερα μας άφησαν να βγούμε και μόλις απομακρύνθηκα άκουσε σειρήνες. Έπειτα άκουσα γύρω στους 3 πυροβολισμούς. Επικρατούσε χάος".

Δήμαρχος Λονδίνου: "Συγκλονιστικό ηρωισμό επέδειξαν οι πολίτες που ακινητοποίησαν τον δράστη"

«Επιβεβαιώθηκε 2 περαστικοί έχασαν τη ζωή τους και 3 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά», είπε ο Καν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Εκείνοι που επιδιώκουν να μας επιτεθούν και να μας διχάσουν δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», συνέχισε, καλώντας τους Λονδρέζους να «επαγρυπνούν», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Ο δήμαρχος έπλεξε το εγκώμιο των απλών πολιτών που επέδειξαν «συγκλονιστικό ηρωισμό» και αφόπλισαν τον δράστη ο οποίος πρόλαβε να τραυματίσει πολλούς ανθρώπους.

«Το αξιοσημείωτο στις εικόνες που είδαμε είναι ο συγκλονιστικός ηρωισμός των απλών πολιτών που κυριολεκτικά έτρεξαν καταπάνω στον κίνδυνο, χωρίς να ξέρουν τι αντιμετωπίζουν», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης ήταν ζωσμένος με έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Καν επισήμανε όμως ότι εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος που έτρεξε να σταματήσει τον δράστη δεν το γνώριζε αυτό.

"Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να του πάρουμε το μαχαίρι για να μην τραυματίσει άλλον", δήλωσε στο BBC ο Στίβι Χερστ, ένας ξεναγός που βρισκόταν μεταξύ αυτών που επενέβησαν.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έναν άνδρα, ο οποίος φαίνεται σε πολλά βίντεο στο Twitter, τα οποία συγκλίνουν, να βγαίνει από τον καυγά με ένα μαχαίρι στο χέρι και να φωνάζει σε άλλους αυτόπτες μάρτυρες να μείνουν μακριά.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση μέσω του εκπροσώπου του Τζουντ Ντίρι. "Δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο", τόνισε ο εκπρόσωπος.

"Ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση σήμερα στη Γέφυρα του Λονδίνου και παρακολουθεί την κατάσταση", αναφέρει ο Ντίρι σε γραπτή ανακοίνωση. "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα όλες τις φρικτές πράξεις βίας σε βάρος αθώων πολιτών και δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξη μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο".

Υπενθυμίζεται ότι η Γέφυρα του Λονδίνου ήταν το σημείο μιας επίθεσης τον Ιούνιο του 2017 όταν τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Βρετανία μείωσε το επίπεδο απειλής για τρομοκρατία στο «σημαντικό» από «σοβαρό», το χαμηλότερο από το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα