Εννιά επιδημίες που ξεκίνησαν από την επαφή του ανθρώπου με τα ζώα

Σύμφωνα με την ιστορία, η έξαρση ζωονόσων αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει πλήξει την ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάλι, αυτό το φαινόμενο είναι τέσσερις φορές συχνότερο τα τελευταία 50 χρόνια, με την εξάπλωση νόσων που απειλούν να μετατραπούν σε πανδημίες να εμφανίζεται όλο και πιο τακτικά.

Από το 1970 μέχρι και σήμερα, εκτιμάται ότι έχουν προκύψει δεκάδες μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στα ζώα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχει σημάνει συναγερμό από το 2007 σχετικά με την άνευ προηγουμένου συχνότητα εμφάνισής τους.

Η εξάπλωση τέτοιων ιών είναι αποτέλεσμα της εμπορίας και κατανάλωσης ζωής, φαινόμενο που αφενός καταπατά την άγρια πανίδα (εμφανίζεται σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές κυρίως) και αφετέρου προκαλεί την έξαρση ζωονόσων.

Η "Independent" παρουσιάζει τις πλέον θανατηφόρες επιδημίες:

Ισπανική γρίπη, 1918: Η πιο σοβαρή και θανατηφόρα πανδημία στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας με πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως. Σχετικά με την προέλευσή του υπάρχουν δύο διαφορετικές και διιστάμενες απόψεις: Η μία ισχυρίζεται ότι ήρθε από πτηνά, μέσω γενετικών μεταλλάξεων που εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε άλογα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου πριν εξαπλωθεί στους ανθρώπους. Η δεύτερη διαφωνεί, αποδίδοντας την προέλευση στην επαφή με θηλαστικά.

Ασιατική γρίπη, 1957: Εξαπλώθηκε τον Φεβρουάριο της χρονιάς εκείνης και ήταν γνωστή ως Η2Ν2 στη νότια πλευρά της Ασίας. Έγινε πανδημία και ξεκίνησε από τον ιό της γρίπης των πτηνών, σκοτώνοντας περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

HIV: Διαπιστώθηκε το 1981, ενώ πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την κεντρική Αφρική και συγκεκριμένα από κυνηγούς χιμπατζήδων που έρχονταν σε επαφή με το μολυσμένο αίμα τους. Άλλες μελέτες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο ιός πέρασε από τους πιθήκους στους ανθρώπους σχεδόν δύο αιώνες νωρίτερα. Ο HIV έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

SARS: Ιός, συγγενικός του κορονοϊού. Μία σοβαρή αναπνευστική νόσος, με πολύ χαμηλότερη όμως θνησιμότητα, αφού οι νεκροί παγκοσμίως δεν ξεπέρασαν τους 800 το 2002, όταν και εξαπλώθηκε. "Χτύπησε" κυρίως τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη. Δεν έχει ακόμη αποδειχτεί, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανή την προέλευσή του από την επαφή του ανθρώπου με ζώα και συγκεκριμένα νυχτερίδες ή γάτες, όπου απασχολούσαν ένα σημαντικό κομμάτι του εμπορίου εκείνων των χωρών. Τα συνολικά κρούσματα ξεπέρασαν τα 8.000 σε όλο τον κόσμο.

Γρίπη των χοίρων: Από τις πιο πρόσφατες επιδημίες. Εμφανίστηκε το 2009 από χοίρους στο Μεξικό. Γνωστή και ως H1N1 σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε 214 χώρες του πλανήτη μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί άνθρωποι και δη ηλικιωμένοι είχαν ήδη αποκτήσει ανοσία στον ιό, περιορίζοντας έτσι τις συνέπειές του, ενώ πλέον θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της εποχικής γρίπης, που μάλιστα εμβολιάζεται. Σύμφωνα με μελέτη του 2013, μέχρι και 200.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πεθάνει λόγω του H1N1.

MERS: Επίσης πρόσφατος, επίσης συγγενικός του κορονοϊού, εντοπίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012, προσβάλλοντας το ανοσοποιητικό και παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πυρετός, αλλά και η δύσπνοια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ σκότωσε 858 άτομα, με το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται στο 35% όσων νόσησαν. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προκλήθηκε από τις νυχτερίδες, αλλά αυτή τη φορά μέσα από τις καμήλες.

Έμπολα: Εμφανίστηκε για δεύτερη φορά το 2014 στη Δυτική Αφρική, δημιουργώντας την μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη έξαρση από τότε που ανακαλύφθηκε, το 1976. Σκότωσε 11.300 ανθρώπους, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται από τη Γουινέα, όταν ένα παιδί ήρθε σε επαφή με μολυσμένες νυχτερίδες. Παράλληλα, συνδέεται με τη σφαγή και κατανάλωση μαϊμούδων, νυχτερίδων και ποντικιών.

Ιός Ζίκα: Χτύπησε πρώτη φορά την Ουγκάντα το 1947 μέσω των μαϊμούδων για να επανέλθει το 2015 από τα κουνούπια. Θεωρήθηκε ως αιτία για εγκεφαλική δυσλειτουργία χιλιάδων μωρών στη Βραζιλία. Εμφανίστηκε σε Αμερική και Αφρική, προκαλώντας τον θάνατο 29 νεογέννητων.

Γρίπη των πτηνών: Γνωστή και ως H7N9 προσέβαλε 1.568 ανθρώπους, σκοτώνοντας 616 εξ αυτών το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας. Μία άλλη εκδοχή του ιού, ο H5N1, που εντοπίστηκε το 1997 στην Ασία, σκότωσε έξι ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ, προσβάλλοντας χιλιάδες κότες και γαλοπούλες, που στη συνέχεια θανατώθηκαν, αφού σχετίστηκαν με τη νόσο. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 861 περιπτώσεις και 455 θάνατοι από τον συγκεκριμένο ιό. Η γρίπη των πτηνών έχει συνδεθεί με τη βιομηχανία των πουλερικών, που οδηγεί στη συνύπαρξη χιλιάδων τέτοιων σε μικρούς εσωτερικούς χώρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα