Ενισχύσεις 1,2 δισ. ευρώ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού, ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα καταστήσει δυνατή την παροχή άμεσων επιχορηγήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν στη συνέχεια» τονίζει σε δήλωσή της η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέτε

Βεστάγκερ.

Επισήμανε πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έξαρση του κορωνοϊού και διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη, «με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Αναφερόμενη στα ελληνικά μέτρα στήριξης, η Κομισιόν σημειώνει ότι μετά την έγκριση του ελληνικού μέτρου παροχής εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στις 3 Απριλίου και ενός δεύτερου καθεστώτος χθες, για την παροχή επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, ένα καθεστώς στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Η στήριξη έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και το καθεστώς έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προσθέτει.

Περαιτέρω διευκρινίζει ότι το καθεστώς αυτό προορίζεται να καλύψει τόκους ύψους έως και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία επί των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων (δανείων με σταθερή ληκτότητα, ομολόγων ή τραπεζικών υπεραναλήψεων) για περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 2 μήνες και συμπληρώνει πως το καθεστώς θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας και θα καλύπτει τις ΜΜΕ στους τομείς που επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού.

Ορίζεται επίσης ότι το καθεστώς προορίζεται να στηρίξει τη ρευστότητα των ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσχέρειες λόγω της έξαρσης της νόσου και, ως εκ τούτου, να άρει τη σοβαρή διαταραχή της ελληνικής οικονομίας.

Ξεκινά η τρίμηνη επιδότηση τόκων για επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για την επιδότηση επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για το διάστημα από 1 Απριλίου μέχρι και 30 Ιουνίου 2020 και αφορά τις επιχειρήσεις που έπειτα από αίτημά τους έχει ανασταλεί η πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Τράπεζες και υπουργείο Ανάπτυξης συμφώνησαν και απομένουν οι λεπτομέρειες που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις με αριθμό εργαζομένων έως 250, οι οποίες υπάγονται στους «υπό προστασία Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας» και μπορούν να αιτηθούν επιδότηση για αλληλόχρεους λογαριασμούς, ομολογιακά, κοινοπρακτικά και διμερή δάνεια όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και οι τράπεζες θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποστείλουν στο υπουργείο στοιχεία για το εκτιμώμενο ποσόν με βάση το χαρτοφυλάκιό τους. Εντός τριών εργάσιμων ημερών θα πιστωθεί στον λογαριασμό των τραπεζών προς διαχείριση το 40% του ποσού που έχουν αυτές προϋπολογίσει, ενώ σταδιακά θα πιστωθεί το σύνολο του ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας βασικός όρος του προγράμματος –όπως και άλλων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό ή/και από κοινοτικούς πόρους (π.χ. δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.α.).- θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι τις 31/12/2020.

Το ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων του ομίλου, στην ίδια ή και σε διαφορετική τράπεζα. Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας τραπεζών – υπουργείου Ανάπτυξης, στις περιπτώσεις ομίλων το όριο των 800.000 ευρώ καλύπτει ολόκληρο τον όμιλο.

Εάν η δικαιούχος επιχείρηση έχει πληρώσει τόκο της περιόδου θα δικαιούται αναδρομικά την επιδότηση και θα έχει τη δυνατότητα συμψηφισμού του ποσού της επιδότησης με άλλες οφειλές στην τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα