Ενεργός πολίτης δε γεννιέσαι, γίνεσαι…

Η Μπιν Ταν είναι μια μικρή κοινότητα κοντά στη Σαϊγκόν. Είναι γνωστή για τους πολλούς μετανάστες - εργάτες που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών αγνοώντας πλήρως τα δικαιώματά τους και τη δύναμη που έχουν ως πολίτες.

Το προάστιο αυτό, δίπλα ακριβώς από τη μεγαλούπολη, αντιμετωπίζει έντονη εγκληματικότητα με καταγεγραμμένα κάθε χρόνο δεκάδες περιστατικά ένοπλων ληστειών και κλοπών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Thi Khai Hoang, κάτοικος της περιοχής, προσπαθεί

να μεγαλώσει τα δύο της παιδιά. Ζει εκεί για περισσότερα από 15 χρόνια. Ο άντρας της εργάζεται σε εργοστάσιο και η ίδια διατηρεί μια καντίνα με νουντλς. Τα δύο της παιδιά πηγαίνουν στο τοπικό σχολείο.

«Η κοινότητα μας είχε πολλά προβλήματα με τη δημόσια ασφάλεια, με πολλές κλοπές κι ένοπλες ληστείες. Τρομοκρατημένοι από την κατάσταση αποφεύγαμε να βγαίνουμε έξω τα βράδια, κλειδώναμε τα σπίτια μας με δύο και τρεις κλειδαριές και απαγορεύαμε στα παιδιά μας να κυκλοφορούν μόνα. Προσπαθήσαμε να απευθυνθούμε στους αρμόδιους, αλλά δεν καταφέρναμε κάτι. Μάλλον γιατί δεν συνεργαζόμασταν μεταξύ μας και δεν είχαμε κάποιο λεπτομερές και πραγματοποιήσιμο σχέδιο να τους προτείνουμε».

Τα κονδύλια που διατίθεντο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν πενιχρά και τα μέτρα που λαμβάνονταν ανεπαρκή. Η Thi Khai Hoang, αποφασισμένη να βρει μια λύση που θα βοηθούσε την κοινότητά της αλλά κυρίως θα επέτρεπε στα δύο της παιδιά να ονειρεύονται μία καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή, αναζήτησε λύσεις πέρα από τις τοπικές αρχές. Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια της οργάνωσης ActionAid, τα οποία σκοπό είχαν τη συμμετοχή του κόσμου στη διοίκηση του τόπου.

Τα σεμινάρια οργανώθηκαν σε συνεργασία με την επιτροπή πολιτών της περιοχής και απευθύνονταν σε δύο ομάδες πολιτών. Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε την επιτροπή των πολιτών, εκ των οποίων 36 από τους πιο περιθωριοποιημένους και ευάλωτους κατοίκους και η δεύτερη ομάδα, νέους με 53 μαθητές από 3 περιοχές της κοινότητας. 74% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Η εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχε και η Thi Khai Hoang και την οποία διεξήγαν οι ειδικοί της ActionAid, επικεντρωνόταν σε θέματα ελέγχου και αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και των δαπανών. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα βασικά συμμετοχικά και ελεγκτικά εργαλεία, μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η παρέμβαση των πολιτών στην εκάστοτε περίπτωση.

«Μέσα από το σεμινάριο, η οργάνωση και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή, μας βοήθησαν να καταλάβουμε καλύτερα τα προβλήματά μας και τη δυνατότητά μας να παρακολουθούμε τη διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών. Έμαθα πολλά ενδιαφέρονται πράγματα που στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν δύσκολα. Μετά το σεμινάριο, δουλέψαμε σε ομάδες για να καθορίσουμε τις προτεραιότητες της κοινότητας. Ήταν η πρώτη φορά που δουλέψαμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από την οικονομική μας κατάσταση, τις δουλειές, την ηλικία, το φύλο!»

Μέσα από την εκπαίδευση, 89 μέλη της κοινότητας, εκ των οποίων 66 γυναίκες, κατανόησαν τα δικαιώματα και τα περιθώρια δράσεων στο θέμα της κυβερνητικής λογοδοσίας και εξασκήθηκαν στις πρακτικές των συμμετοχικών οργάνων στη διοίκηση της κοινότητας. Οι δύο ομάδες συμμετεχόντων επεξεργάστηκαν ένα πλάνο για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών με έμφαση στη δημόσια ασφάλεια για περισσότερα από 300 άπορα νοικοκυριά στην περιοχή.

Η ομάδα μετά την πραγματοποίηση του σεμιναρίου

«Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, είδαμε ότι οι νέοι είχαν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες ενώ εμείς είχαμε την πείρα. Συζητήσαμε με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν πλέον μια διαφορετική στάση απέναντί μας. Ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν τα προβλήματά μας και η πρώτη μας επιτυχία ήταν τα μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες, που οργανώθηκαν από την ΑctionAid και την επιτροπή πολιτών. Αυτή την περίοδο, είμαστε εν μέσω συζητήσεων για την ενίσχυση της δημόσιας φωταγώγησης και για την τοποθέτηση καμερών στα επικίνδυνα σημεία μέσα στο διάστημα 2018-2020».

H Hoang στα μαθήματα αυτοάμυνας

Η Ηoang, όπως κι άλλοι κάτοικοι της κοινότητάς της, έμαθε πώς να είναι ενεργός πολίτης, δημιουργώντας μαζί με τις τοπικές αρχές τα θεμέλια για μία καλύτερη και ασφαλέστερη καθημερινότητα. «Πλέον ξέρουμε πώς να δουλέψουμε ενωμένοι με τους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια, ώστε να επιβλέπουμε σχολαστικά την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και να προωθούμε αξιόπιστες εναλλακτικές για το συμφέρον της κοινότητάς μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα