Εμβόλιο Κορονοϊού: Φρέναρε ο αριθμός των εμβολιασμών

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτωτικά κινήθηκε ο αριθμός των εμβολιασμών που έγιναν χθες, αν και ήταν η πρώτη μέρα που το εμβόλιο για τον κορονοϊό άρχισε να χορηγείται στο γενικό πληθυσμό και δη σε ηλικιωμένα άτομα. Ειδικότερα χθες έγιναν 4.468 εμβολιασμοί, προχθές 4.578, την Πέμπτη 14/1 6.110 και την Τετάρτη 13/1 8.600.

Συνολικά στις 3 εβδομάδες που διενεργούνται εμβολιασμοί, έχουν λάβει την πρώτη δόση 79.744 άτομα. Από αύριο Δευτέρα, ξεκινά σταδιακά και η χορήγηση ης δεύτερης δόσης με αποτέλεσμα να περιορίζεται και ο αριθμός των πολτών που θα λαμβάνουν την πρώτη δόση.

Σημειώνεται

ότι η χώρα μας έχει λάβει το μεγαλύτερο τμήμα από τις 427.000 δόσεις εμβολίων που έχει προαγοράσει από τις Pfizer/Biontech για τον Ιανουάριο συν 8000 δόσεις από τη Moderna. Ίσως λοιπόν να μπορούσαν να έχουν ήδη γίνει περισσότεροι εμβολιασμοί ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι έχουν κανονιστεί περισσότερα από 110.000 ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες από πολίτες άνω των 85 ετών.

Την ίδια ώρα αναμένεται να προμηθευτούμε λιγότερα εμβόλια από την εν λόγω εταιρεία το Φεβρουάριο λόγω των αλλαγών στην παραγωγική διαδικασία, όμως κάτι τέτοιο αναμένεται να καλυφθεί από την αξιοποίηση και 6ης δόσης από το φιαλίδιο διακίνησης. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε μάλιστα και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου, συμμετέχοντας σε διαδικτυακό συνέδριο για την Vovid-19 και απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ανέφερε πως η απόφαση για χρήση και της 6ης δόσης που προκύπτει στα φιαλίδια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ελήφθη προκειμένου να εξοικονομήσει και η χώρα μας επιπλέον δόσεις του εμβολίου.

"Xρειαζόταν και η τυπική διαδικασία έγκρισης της αξιοποίησης της 6ης δόσης. Αφού υπήρξε αυτή η έγκριση θα έπρεπε να υπάρξει και η εφαρμογή της πρόβλεψης στα logistics", ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με την κα Θεοδωρίδου, σήμερα η Επιτροπή έλαβε τη σχετική απόφαση για την 6ης δόσης.

Θα χρειαστούν 2 με 3 ημέρες να μπει στην πράξη, πρόσθεσε η καθηγήτρια και έτσι να γίνεται εξοικονόμηση αυτών των δόσεων.

Όπως σημείωσε, όμως, η κ. Θεοδωρίδου υπάρχει και ένα ερωτηματικό, καθώς οι συμφωνίες με τη φαρμακευτική εταιρεία των εμβολίων αναφέρουν δόσεις εμβολίων και όχι φιαλίδια, το οποίο όμως θα διευκρινιστεί.

"Το θέμα που θα πάει αυτή η δόση που περισσεύει επίσης μας απασχόλησε", πρόσθεσε η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού και πρόσθεσε πως "σε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο τέλος τη ημέρας υπάρχουν δόσεις που έχουν περισσέψει σε φιαλίδια. Οπότε θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος με αναπληρωματικούς, που θα ειδοποιούνται και θα προστρέχουν να εμβολιαστούν".

Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγεία, Βασίλης, Κοντοζαμάνης, εξήγησε για ποιο λόγο θεωρεί ότι δε θα έχουν σημαντική επίπτωση στον εμβολιασμό των Ελλήνων, οι μειωμένες από το αναμενόμενο δόσεις του εμβολίου της Pfizer που θα έρθουν στη χώρα μέχρι τα μέσα Φλεβάρη.

Επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε ότι θα υπάρξει παροδική μείωση των εβδομαδαίων προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων της Pfizer μέχρι την εβδομάδα στις 15 Φλεβάρη. Στη συνέχεια, όμως, αυτή η μείωση θα αντισταθμιστεί με περισσότερες δόσεις της Pfizer από τις 15 Φλεβάρη και μετά

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα έχει σημαντική επίπτωση για 2 λόγους, τη χρήση της 6ης δόσης από το φιαλίδιο του εμβολίου και λόγω αποθεμάτων που εξασφαλίζουν τη 2η δόση όσων έχουν εμβολιαστεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τι ισχύει για τους νέους περιορισμούς ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Που στέλνω SMS και οι κωδικοί ΕΜΒΟΛΙΑ: Πώς κλείνω ραντεβού ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα