Εκκλησία – ναός: Ποια η διαφορά τους;

Υπάρχει νοηματική διαφορά μεταξύ εκκλησίας και ναού; Ασφαλώς και υπάρχει, λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. «Ναός» σημαίνει στα αρχαία ελληνικά τον τόπο όπου κατοικεί ο θεός, από το ρήμα «ναίω», με άλφα –γιώτα, δηλαδή «κατοικώ».

Τώρα η εκκλησία, παράγεται από το επίθετο «έκκλητος», ο «υπεύθυνος μιας πόλης-κράτους», του ρήματος «εκκαλώ», δηλαδή «καλώ έξω, συγκαλώ». Η Εκκλησία σήμερα, είναι ο χώρος λατρείας του Θεού, όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί. Στα αρχαία, «εκκλησία» σήμαινε την συνέλευση, τη συγκέντρωση

των πολιτών - γνωστή η Εκκλησία του Δήμου. Εκκλησία σημαίνει επίσης και το σύνολο των πιστών.

Σήμερα και οι δύο όροι είναι δόκιμοι για να περιγράψουν τον ιερό χώρο των χριστιανών, αν και η λέξη «ναός» χρησιμοποιείται και για τα λατρευτικά κτίρια του Δωδεκάθεου. Πάντως, αυτό το επίθετο, απ’ όπου πήρε το όνομά της η εκκλησία, το «έκκλητος», να διευκρινίσουμε πως γράφεται με με δύο κάπα και ήτα, και όχι με ένα κάπα και ύψιλον, μην μπερδεύεστε. Αν και δεν είναι λίγοι οι ιερωμένοι του Χριστιανισμού, Δυτικού, Ανατολικού και των άλλων δογμάτων, που διήγαν έναν πραγματικά έκλυτο βίο.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα