Εισβολή στο Καπιτώλιο: Το σχέδιο στα social media και ο "ψυχικά απομονωμένος" Τραμπ

Χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ επιτέθηκαν την Τετάρτη (6/1) στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, εισέβαλαν στο κτίριο και λεηλάτησαν γραφεία, ισχυριζόμενοι ότι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Για τους ερευνητές μάλιστα που μελετούν το δεξιό ψηφιακό εξτρεμισμό, δεν ήταν έκπληξη ένα τέτοιο γεγονός.

"Οι εξτρεμιστές είχαν επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή

τους να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες της 6ης Ιανουαρίου και δήλωναν κατηγορηματικά την επιθυμία τους για χάος και βία στο διαδίκτυο", δήλωσε ο Jared Holt, επισκέπτης στο Digital Forensic Research Lab του BuzzFeed.

Όπως αναφέρει και το businessinsider.com, η 6η Ιανουαρίου ήταν μια σημαντική ημερομηνία για τους ταραξίες, καθώς το Κογκρέσο είχε προγραμματίσει να πιστοποιήσει την εκλογική νίκη του Προέδρου Joe Biden. Το Κογκρέσο πιστοποίησε με επιτυχία τη νίκη του Μπάιντεν λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση του όχλου από το κτίριο.

Σύμφωνα με την έκθεση του BuzzFeed, τα σχέδια για την επίθεση στο Καπιτώλιο εμφανίστηκαν τόσο σε εξειδικευμένα δεξιά φόρουμ, όσο και σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το δεξιό διαδικτυακό φόρουμ ''TheDonald'' ήταν εξαιρετικά ενεργό. Η έρευνα στο BuzzFeed έδειξε ότι το 50% των κορυφαίων δημοσιεύσεων στο φόρουμ στις 4 Ιανουαρίου ανέφερε εκκλήσεις για βία στις 6 Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ότι το ίδιο ίσχυε και για τη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, Parler.

Στο Facebook, οι υποστηρικτές του Τραμπ ενώθηκαν σε ιδιωτικές ομάδες. Στις 5 Ιανουαρίου, ο δημοσιογράφος του BuzzFeed, Ryan Mac εντόπισε μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία Red State Secession, με σχεδόν 8.000 οπαδούς, που ζητούσε μια «Δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση» στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Mac σημείωσε ότι η ομάδα παρέθετε συνδέσμους προς παρόμοιες ομάδες στη σελίδα της.

Και ο Τραμπ στον κόσμο του...

Την ίδια στιγμή, που σημειώνονταν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ αγνοούσε την πραγματικότητα, σύμφωνα με πολλές αναφορές που επικαλούνται άτομα από τον κοντινό του περίγυρο.

Οι βοηθοί του λέγεται ότι είχαν σταματήσει να προσπαθούν να επικοινωνούν μαζί του κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Την ώρα της επίθεσης, η οποία ανάγκασε το Κογκρέσο να εγκαταλείψει προσωρινά την πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, ο Τραμπ βρισκόταν στο Λευκό Οίκο υπερασπιζόμενος τους υποστηρικτές του και ήταν τελείως αρνητικός στο να καταδικάσει τη βία, ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με το businessinsider.com ένας αξιωματούχος της διοίκησης περιέγραψε τον πρόεδρο ως "ένα τέλειο τέρας".

Ο αξιωματούχος αναφερόταν στους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι προεδρικές εκλογές του είχαν κλαπεί λόγω ευρείας απάτης ψηφοφόρων - ισχυρισμοί που έχουν απορριφθεί επανειλημμένα στο δικαστήριο.

Την Τετάρτη το απόγευμα (6/1), η δημοσιογράφος των New York Times Maggie Haberman είπε ότι σύμβουλοι του Trump προσπαθούσαν να τον ωθήσουν να εκδώσει μια ισχυρή δήλωση κατά της βίας, αλλά εκείνος "αγνοούσε αυτές τις παρακλήσεις".

Ο Haberman τόνισε επίσης ότι όσοι βρίσκονταν γύρω από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν «σίγουροι ότι εκείνος απολάμβανε αυτή την κατάσταση».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα