Δυο σενάρια για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της σχετικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιέχει και τη συμφωνημένη και ψηφισμένη εκδοχή της περικοπής των συντάξεων μαζί με τα ήδη ψηφισμένα αντισταθμιστικά μέτρα για τον επόμενο χρόνο.

Με σιωπηρή συμφωνία όμως και με την Commission το προσχέδιο θα περιέχει για πρώτη φορά και ένα εναλλακτικό σενάριο: Την ελληνική πρόταση για την μη εφαρμογή του μέτρου των συντάξεων αλλά την εφαρμογή των ελαφρύνσεων που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη

ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνονται:

- Το νέο οικογενειακό επίδομα που δίνεται από την αρχή του χρόνου

- Το διευρυμένο στεγαστικό επίδομα που ευνοεί 300.000 οικογένειες

- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50 % στη ακίνητη περιουσία και μεσοσταθμικά κατά 30% σε δύο χρόνια το 2019 και το 2020.

- Η έναρξη της σταδιακής μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% Το 2019 ο συντελεστής θα μειωθεί από το 29% στο 28%.

- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες.

- Παράλληλα θα προβλέπεται έως το τέλος του 2018 η καταβολή αναδρομικών ύψους 1,2 δις ευρώ για στρατιωτικούς αστυνομικούς γιατρούς του ΕΣΥ Πανεπιστημιακούς και δικαστικούς.

Τυπικά το δικαίωμα του δεύτερου σεναρίου το δίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα που είχε με τον ESM δεν έχει πρόγραμμα με το ΔΝΤ και - το σημαντικότερο - και το εναλλακτικό όπως και βασικό σενάριο οδηγούν σε ένα πρωτογενές αποτέλεσμα λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο . Με άλλα λόγια η Ελλάδα όχι μόνο επιτυγχάνει αλλά και υπερβαίνει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, για το οποίο έχει δεσμευτεί στους εταίρους της.

Στις υπόλοιπες βασικές παραδοχές του το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ για φέτος 2,5% για το 2019 με αύξηση επενδύσεων 11,1% εξαγωγών κατά 5,6% και μείωση της ανεργίας στο 18% .

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 αναμένεται να είναι λίγο πάνω από 4% του ΑΕΠ έναντι 3,56% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής δίνοντας ένα υπερπλεόνασμα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να πιστοποιήσουν και οι θεσμοί. Μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που είχαν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες (τα γνωστά ANFA και SNPs) υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα και για να εξοφληθούν τα αναδρομικά που κατοχυρώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις τα ειδικά μισθολόγια αλλά και για δοθεί κοινωνικό μέρισμα το ύψος του οποίου θα γίνει γνωστό τον Νοέμβριο.

Κρίσιμη η αντίδραση του Eurogroup

Περίπου την ίδια ώρα που θα κατατίθεται το προσχέδιο προϋπολογισμού στην Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί ένα από τα μόνιμα θέματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο η κίνηση για το εναλλακτικό σενάριο με την μη περικοπή των συντάξεων θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου και σε επίπεδο θεσμών (κυρίως της Commission) αλλά και σε επίπεδο υπουργών Oικονομικών. Εκεί ο έλληνας υπουργός θα έχει την ευκαιρία να καταλάβει αν οι ομόλογοι (κυρίως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σόλτς) βλέπουν την Ελλάδα όπως όλες τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια ή θέλουν να συνεχίσουν τον αυστηρό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής με αφορμή τη λύση που δόθηκε για την ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα