Δήμαρχος Ραφήνας: Πλαστογραφήθηκε έγγραφο που αναφέρει την εντολή εκκένωσης

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια της φωτιάς, στην Ανατολική Αττική μεταξύ αυτών που κλήθηκαν να καταθέσουν, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη ήταν ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς. Όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1, κατά την κατάθεση του, του παρουσιάστηκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία είχε συνεδριάσει Συντονιστικό Όργανο (παρουσία του ιδίου και του Δημάρχου Διονύσου), κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και εκεί έλαβε την εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Μόνο που κατά τον κύριο Μπουρνούς, αυτή

η συνεδρίαση δεν συγκλήθηκε ποτέ. Κατά συνέπεια, όπως είπε, το σχετικό έγγραφο που προσκομίστηκε φέρει και την υπογραφή του, αλλά και αυτή της συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννας Τσούπρα είναι πλαστό.

“Χθες, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, στα δικαστήρια στην Αθήνα, αποκαλύφθηκε μια μεγάλη σκευωρία. Τόλμησαν και προσκόμισαν πλαστά έγγραφα, πλαστά πρακτικά. Ποιοι ήταν αυτοί; Η κ. Τσούπρα. Είναι περιφερειακή σύμβουλος, αναπληρώτρια -προφανώς- για θέματα Πολιτικής Προστασίας και αρμόδια κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς. Τόλμησε και ένα πλαστό πρακτικό. Για να δείτε πόσο ηλίθιοι είναι, καιγόταν το Μάτι και εκείνοι έτρεξαν να συγκαλέσουν Συντονιστικό Όργανο, στις 20.30. Έτρεξαν να καλύψουν με τυπικά έγγραφα όχι τις αμέλειες, αλλά τα εγκλήματα τους. Έχω στα χέρια μου αναλυτικά πρακτικά, από συνεδρίαση που δεν έγινε, γιατί δεν υπήρχαν εκπρόσωποι όλων των αρχών, όπως μου είπε και ο Δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος παρουσιάστηκε, αλλά έφυγε νωρίς".

Θα δούμε ποιοι θα πάνε φυλακή

Συγκάλεσε το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας, σε επίπεδο Περιφέρειας, στην Παλλήνη. Πήγαν κάποια από τα μέλη που κλήθηκαν. Δεν έγινε ποτέ συντονιστικό όργανο και τόλμησε και συνέταξε πρακτικό. Για αυτά που λέω, μπορείτε όταν τελειώσουμε να πάρετε τον Δήμαρχο Διονύσου, Διονύση Ζαμάνη, ο οποίος φέρεται πως είναι εκεί, φαίνεται ότι συμμετέχει σε συντονιστικό όργανο που ποτέ δεν συνεδρίασε .

Φέρεται και πως καταγράφεται ότι τάχα μου έδωσαν προφορικώς εντολή εκκένωσης, σε συνάντηση μέσα στη φωτιά, σε απροσδιόριστο τόπο και χρόνο -τόσο γενναίοι ήταν-, με τη συμμετοχή της κ. Τσούπρα και της Πυροσβεστικής. Επομένως, εγώ προσδιορίζω στην κ. Τσούπρα και στη διοίκηση της Πυροσβεστικής μια τεράστια προσπάθεια, ότι επειδή αυτοί είναι πολλοί και εγώ ένας, αυτοί λένε την αλήθεια και εγώ ψέματα. Δυστυχώς για αυτούς έχω τις αποδείξεις στα χέρια μου. Την επόμενη φορά που θα πάω στην ανακρίτρια θα τις καταθέσω και τότε θα δούμε ποιοι θα πάνε φυλακή”.

Τι έλεγαν τα -κατ' αυτόν- πλαστογραφημένα έγγραφα

“Κατ' αρχάς είναι έγγραφο, πρακτικό συντονιστικού οργάνου που δεν συνεδρίασε ποτέ. Συγκλήθηκε ναι, πήγαν κάποια άτομα, ναι. Δεν συνεδρίασε όμως, γιατί έλειπαν σημαντικά μέλη του συντονιστικού οργάνου.

Μέσα στο κείμενο της ανύπαρκτης συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, αναφέρεται ότι μέσα στη φωτιά στο Νέο Βουτζά, όπου έμεινα τρία τέταρτα, εκείνοι συνεδρίασαν παρουσία μου, παρουσία της αστυνομίας, στελεχών της Περιφέρειας της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Το έγγραφο που πλαστογραφήθηκε εξολοκλήρου αναφέρεται πως μου έδωσαν προφορική εντολή εκκένωσης. Μια συνεδρίαση που είναι μόνο στο μυαλό τους, δεν μπορεί να φέρει αλήθειες. Είναι τόσο ηλίθιοι που ξεκινούν αυτό το έγγραφο, λέγοντας πως η φωτιά άρχισε στην Καλλιτεχνούπολη, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Ούτε τηλεόραση παρακολουθούν, για το πού άρχισε και ήταν η περιοχή του Νταού Πεντέλης.

Ο δικηγόρος μου θα προχωρήσει σε μηνύσεις

Ο δικηγόρος μου θα προχωρήσει σε μηνύσεις και αυτοί που προσπαθούν να αποποιηθούν την ευθύνη για την 100αδα των νεκρών που φαίνεται να διαμορφώνεται, θα πληρώσουν. Φαίνεται πως προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, προς τους απροστάτευτους ανθρώπους, σε αυτούς που ήταν εκεί και προσπαθούσαν να τους σώσουν. Ντροπή τους και ντροπή σε αυτούς που τους καλύπτουν”.

Ποιος έπρεπε να συντονίσει την εκκένωση; Ο Δήμαρχος; Η Περιφέρεια; “Ο νόμος είναι σαφής. Άρθρο 108, νόμος 4249/94, όταν η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερους από έναν Δήμο η αρμοδιότητα περνά αυτόματα στην περιφέρεια. Δηλαδή, εγώ θα έδινα αρμοδιότητα εκκένωσης για το Μάτι που το 97% ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα;

Δεν έχω έλεγχο κατάστασης που επεκτείνεται σε τρεις Δήμους. Κάποιος που είναι σε ένα σημείο, μπορεί να αποφασίσει τι γίνεται σε όλο το μέτωπο; Αυτός που 'χει τη συνολική εικόνα και αποφασίζει είναι το Κέντρο Ελέγχου της Πυροσβεστικής. Έχουν ασυρμάτους και επικοινωνούν μεταξύ τους. Μετά εισηγούνται και αποφασίζει αυτός που αποφασίζει. Δεν συναντήθηκα ποτέ με αυτούς. Επομένως για ποια προφορική εντολή μιλάμε; Αν μου το έλεγαν, προφανώς και θα πηγαίναμε για εκκένωση”.

Εξήγησε πως μπορεί να αποδείξει πως δεν υπήρχε προφορική εντολή (οι κάμερες στη Λεωφόρο Μαραθώνος δείχνουν πού ήταν, την ώρα που υποτίθεται ότι ήταν στη συνάντηση). Υπήρξε παρέμβαση συγκάλυψης από την κεντρική διοίκηση; “Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν με πήρε να μου πει να συγκαλύψω”.

Τα πυροσβεστικά είχαν αράξει στην ασφάλεια

Γνώριζε η κυβέρνηση για τους νεκρούς των πρώτων ωρών; "Όταν η φωτιά πέρασε στο Μάτι, οι αγαπητοί πυροσβέστες πήγαν και άραξαν στην ασφάλεια. Είπα στην ανακρίτρια να κοιτάξει τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, που είχαν αράξει όλα τα πυροσβεστικά, φορτωμένα με νερό, στην ασφάλεια. Ήταν στη Λεωφόρο Μαραθώνος, όχι μεταξύ Βουτζά και Ματιού, αλλά κάτω. Στη διασταύρωση. Κανένα πυροσβεστικό δεν κάηκε, ενώ κάηκαν 400 οχήματα.

Εγώ μπήκα μέσα και είδα ανθρώπους να καίγονται. Τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας έσωσαν καμια δεκαριά άτομα, στο Κόκκινο Λιμανάκι στην οδό που οδηγούσε στην εκατόμβη των νεκρών. Στην έξοδο προς την Αργυρά Ακτή, όπου κάποιοι εδώ και χρόνια είχαν συντελέσει ένα έγκλημα και είχαν κλείσει τις εξόδους. Από πότε ήξερα για τους νεκρούς; Από την πρώτη ώρα. Είχα εγκλωβιστεί δυο ώρες στη φωτιά.

Aπό την αρχή σας λέω ότι θα είναι τριψήφιο το νούμερο, γιατί ήμουν μέσα στη φωτιά. Σας λέω ότι οι νεκροί θα είναι 120. Ακουσα ότι βρέθηκε άλλος ένας νεκρός πριν από λίγο. Όλοι οι αγνοούμενοι φυσιολογικά δεν είναι εν ζωή, εκτός αν δεν έχουν ταυτοποιηθεί κάποιοι νεκροί και κλείσει ο κατάλογος με ταυτοποίηση κάποιων ανθρώπων που αγνοούνται και τους βρουν ότι είναι μέσα στους νεκρούς. Αν ο αριθμός των νεκρών με τον αριθμό των αγνοουμένων είναι προσθετικός, είναι πάνω από εκατό".

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμαρχος Ραφήνας, Πλαστογραφήθηκε,dimarchos rafinas, plastografithike