Δικαίωση για τον Κ. Αγγελόπουλο: "Πλήρως ικανός να εκτιμήσει τα συμφέροντά του"

Με το σκεπτικό ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος «είναι πλήρως ικανός να εκτιμήσει τα συμφέροντά του και να επιμεληθεί των υποθέσεων του», το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, απέρριψε τις αιτήσεις των υιών του Παναγιώτη και Γιωργο, με αντικείμενο την υποβολή προσώπου σε καθεστώς πλήρους δικαστικής συμπαράστασης. Το δικαστήριο έκρινε πως ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έχει πλήρη αντίληψη των όσων συμβαίνουν γύρω και και δεν θα πρέπει να οριστεί για τον ίδιο δικαστικός συμπαραστάτης αφού είναι ικανός να χειρίζεται

ο ίδιος τις υποθέσεις του.

Μάλιστα στο σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 123/2019 απόφασης, που αποκαλύπτει το News 24/7, αναλύονται τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος του Παναγιώτη, 73 ετών. Όπως αναφέρεται, πάσχει επί πολλών ετών από βαριά αυτοάνοση αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα με αποτέλεσμα να κινείται με τροχήλατο αμαξίδιο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα υγείας, τα οποία καταγράφονται διεξοδικά.

Το δικαστήριο στις 15 σελίδες της απόφασης, επικαλούμενος ο μαρτυρίες και ιατρικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνονται στο φάκελο, αναφέρεται στα νευρολογικά προβλήματα και στη δυσκολία επικοινωνίας που αντιμετωπίζει.

Καταλήγει δε: «Ωστόσο όπως αποδείχθηκε από την 27/07/2018 έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης του αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικολάου Σκαρμέα, ο οποίος διορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 1578/2018 απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου και προέβη σε κλινική εξέταση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου την 17/07/2018 στην οικία του, ο τελευταίος δεν πάσχει από ανοϊκή διαταραχή, η οποία τον καθιστά ανίκανο για δικαιοπραξία και είναι πλήρως ικανός να εκτιμήσει τα συμφέροντά του και να επιμεληθεί των υποθέσεων του. Πλην όμως, λόγω των προαναφερομένων σωματικών νοσημάτων από τα οποία πάσχει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέρει η γαστροστομία, και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, υφίσταται ανάγκη συνεχούς επιβλέψεως και φροντίδας του από έτερο πρόσωπο, όχι όμως λόγω έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών».

Παράλληλα, η πρωτοδίκης που χειρίστηκε την υπόθεση, καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς των υιών Αγγελόπουλων υποστηρίζοντας πως ο πατέρας τους είναι κοινωνικά και επαγγελματικά ιδιαίτερα ενεργός, ενώ σε ερωτήσεις που του έθεσε η πρόεδρος κατά τη συζήτηση της αγωγής ήταν σε θέση να απαντήσει «χωρίς δισταγμό», κατανοώντας πλήρως που βρισκόταν και για ποιο λόγο. «Οι ισχυρισμοί των αιτούντων περί της καταπάτησης της υγείας του πατρός τους δεν αποδείχθηκαν βάσιμοι, δεδομένου ότι ουδόλως προέκυψε ότι ο τελευταίος αδυνατεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον. Άλλωστε οι αιτούντες δεν προσκόμισαν κανένα ιατρικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση από το οποίο να προκύπτει ότι ο πατέρας τους πάσχει από βαριάς μορφής ανοϊκή διαταραχή» επισημαίνεται στο σκεπτικό ενώ τονίζεται πως από τις ιατρικές γνωματεύσεις που είχαν διαφορετική θέση, δεν προέκυψε κάποια αδυναμία κατανόησης του γραπτού ή προφορικού λόγου» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις για το κειμενο του σκεπτικού

Σε δήλωση του στο News 24/7 ο πληρεξούσιος δικηγόρος και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Α. Γεωργιάδης, επεσήμανε για τη νέα τροπή της υπόθεσης: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω την έκδοση της πολυαναμενόμενης δικαστικής απόφασης, η οποία έκρινε επί της ψυχικής και διανοητικής κατάστασης του εντολέα μου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και τον βρήκε απολύτως υγιή. Το δικαστήριο με μια πολύ εμπεριστατωμένη απόφαση και συνεκτιμώντας όλα τα αποδεικτικά μέσα που προσκομίσθηκαν και από τις δύο πλευρές, έκρινε πως ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι ικανός για όλες τις δικαιοπραξίες και δεν συντρέχει λόγος υποβολής του σε δικαστική συμπαράσταση. Ο κ. Αγγελόπουλος υπέμεινε με ιώβεια υπομονή μια πολύ σκληρή δοκιμασία αλλά είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και η εμπιστοσύνη του αυτή δικαιώθηκε. Εύχομαι κανείς πατέρας να μην βιώσει ποτέ μια παρόμοια δοκιμασία».

Με το ενδεχόμενο της άσκησης έφεσης από την πλευρά των αδελφών Αγγελόπουλων να ειναι ανοιχτό, ο έτερος πληρεξούσιος δικηγόρος, Πανάγος Αναγνωστοπουλος, εκφράζει την ανακούφισή του για τη χθεσινή εξέλιξη. Κάνει λόγο για «δικαίωση του ανθρώπου σε μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις που έχω χειριστεί», επισημαίνοντας πως ρόλο για το αποτέλεσμα αυτό έπαιξε η αυτοπρόσωπη παρουσία του Κων. Αγγελόπουλου στην ακροαματική διαδικασία, αλλά και η επί δύο ώρες εξέτασή του από τον καθηγητή Νευρολογίας Νικ. Σκαρμέα, η οποία μετά από αίτημα των αδελφών Αγγελόπουλων μαγνητοσκοπήθηκε για τις ανάγκες του δικαστηρίου, καταδεικνύοντας - όπως αναφέρει- την πραγματική κατάσταση της υγείας του Κ. Αγγελόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα