Διεθνής Τύπος: Πρώτο θέμα το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τους, μεγάλα Μέσα και δίκτυα του εξωτερικού αναφέρονται στο τέλος της 8 ετούς περιπέτειας της Ελλάδας και των προγραμμάτων διάσωσης.

ΒΒC: "Η Ελλάδα εξέρχεται από τα προγράμματα διάσωσης"

Το βρετανικό δίκτυο κάνει λόγο για επιτυχή ολοκλήρωση από την Ελλάδα του

τρίτου προγράμματος διάσωσης, ενώ τονίζει ότι τα ελληνικά μνημόνια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία με τα συνολικά δάνεια να ξεπερνούν τα 260 δισ. ευρώ, τα οποία η χώρα θα αποπληρώνει σε βάθος πολλών δεκαετιών. "Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ", δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.

The Guardian: Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης

Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης μετά από χρόνια λιτότητας", τιτλοφορεί ο Guardian το πρωτοσέλιδο θέμα του, στο οποίο σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν γονάτισαν την χώρα, η οποία έχασε το 1/4 του ΑΕΠ της, όμως πλέον η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, το έλλειμα έχει μετατραπεί σε πλεόνασμα και το ποσοστό της ανεργείας έχει πέσει κάτω από το 20%.

CNBC: Τι σημαίνει το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα

Στο τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του στο CNBC, με το αμερικανικό δίκτυο να κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται για την Ελλάδα σχεδόν μια δεκαετία εξωτερικής οικονομικής βοήθειας.

Από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο κράτος, άρα δεν θα χρειαστεί να λάβει περαιτέρω δόσεις οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Ως αποτέλεσμα, όταν το κρίνει κατάλληλο η Αθήνα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της – σαν οποιαδήποτε άλλη χώρα σε μια σχετικώς υγιή οικονομική κατάσταση. Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής αναταραχής, η Ελλάδα μπορεί εν τέλει να κηρύξει οικονομική ανεξαρτησία. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επίσης με ικανοποίηση γυρίζουν σελίδα στην οικονομική κρίση που έπληξε σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

Reuters: Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες προκλήσεις

"Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν - οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια "κόκκινων" δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ", σημειώνει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, προσθέτοντας: "Ωστόσο, το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά - στο 19,5% από το ανώτατο επίπεδο του σχεδόν 28%".

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου με έναν αυξημένο ετήσιο ρυθμό 2,3%, μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη αποκτά δυναμική, με τη βοήθεια των καθαρών εξαγωγών. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για φέτος. Παραμένει, ωστόσο, ο σκεπτικισμός, μεταξύ άλλων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης στο 2% φέτος και το 2,4% το 2019, αλλά αναφέρει ότι "οι εξωτερικοί και εγχώριοι κίνδυνοι είναι καθοδικοί"".

Ηandelsblatt: Οι πέντε μεγαλύτεροι μύθοι και τα ψέμματα της ελληνικής διάσωσης

"Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης λήγει την Δευτέρα μετά από οκτώ χρόνια", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το αν η χώρα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει χωρίς έξωθεν βοήθεια παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Το δημοσίευμα στέκεται επίσης σε μύθους και ψέματα που συνόδευσαν τα προγράμματα διάσωσης, όπως οι τεμπέληδες Έλληνες, το πού πήγαν τα χρήματα των προγραμμάτων, τι ισχύει για το ελληνικό χρέος, ο ρόλος του ΔΝΤ κ.α.

Κοινοτικός Τύπος: Το μνημόνιο τελείωσε - Δύσκολος ο δρόμος για την Ελλάδα

Η επίσημη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μονοπωλεί το ενδιαφέρον του σημερινού κοινοτικού Τύπου, ο οποίος προβάλλει το εν λόγω θέμα σε περίοπτη θέση στη σημερινή του ειδησεογραφία. Κοινή επωδός όλων των δημοσιευμάτων είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο.

Το Euractiv, σε σχετική ανάλυση του Jorge Valero υπό τον τίτλο "Greece exits bailout programme but faces hard times ahead" σημειώνει ότι αν και η σημερινή ημερομηνία αποτελεί σίγουρα ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την ευρωζώνη, η χώρα έχει ένα δύσκολο αγώνα μπροστά της προκειμένου να διατηρήσει την οικονομία της βιώσιμη:

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο EUObserver, σε ανάλυση των Eric Maurice και Damiano Bacci υπό τον τίτλο "Greece exits bailouts, but difficult path ahead" παρατηρεί κι αυτός ότι αν και η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το τέλος οκτώ ετών κρίσης και λιτότητας, η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης δεν σημαίνει την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όπως υποδηλώνει και η διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών για το δέον γενέσθαι.

Από την πλευρά του τέλος το Politico, σε ανάλυση του Matthew Karnitchnig υπό τον τίτλο "The Greek Rorschach test" παρατηρεί ότι σήμερα δεν πρόκειται να λάβουν χώρα φαντασμαγορικές τελετές ούτε θα υπάρξουν συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, καθώς η λήξη σήμερα της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα λειτούργησε ως de facto αποικία της ΕΕ θα συντελεστεί με την απλή υπογραφή κάποιου ανώνυμου τεχνοκράτη των Βρυξελλών. Ο αρθρογράφος επικαλείται την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα προγράμματα με ένα χρέος που είναι μη βιώσιμο και εκφράζει την άποψη ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια πολύ φτωχότερη χώρα συγκριτικά με την εποχή που μπήκε στα προγράμματα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, σε όλο αυτό διάστημα το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 25%. Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, στην Ευρώπη κυριαρχεί η άποψη ότι η προσπάθεια διάσωσης όχι μόνο υπήρξε επιτυχής, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως υπόδειγμα για παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον, προσθέτει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα