Δεξαμεθαζόνη: Γιατί χορηγείται φάρμακο για βαριά νοσούντες στον Τραμπ

Ένας από τους γιατρούς που θεραπεύουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Δρ. Brian Garibaldi, δήλωσε την Κυριακή ότι στον Πρόεδρο χορηγείται το στεροειδές δεξαμεθαζόνη ως μέρος της θεραπείας του για την Covid-19.

Είναι μια ένδειξη ότι η κατάσταση του Προέδρου Τραμπ είναι ανησυχητική, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται σε κανέναν που δεν είναι αρκετά άρρωστος για να δικαιολογήσει τις παρενέργειες της λήψης στεροειδών - συμπεριλαμβανομένου

ότι καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

"Αποφασίσαμε ότι σε αυτήν την περίπτωση τα πιθανά οφέλη, από την αρχή της πορείας, πιθανότατα υπερέβαιναν τους κινδύνους αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Δρ Sean Conley, σε δημοσιογράφους έξω από το εθνικό στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Walter Reed την Κυριακή.

Μεγάλη σχετική μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με κορονοϊό βελτιώνονται εάν τους δοθεί δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό και ευρέως διαθέσιμο κορτικοστεροειδές φάρμακο που περιορίζει την επικίνδυνη φλεγμονή.

Με βάση τα αποτελέσματα της μίας δοκιμής, η ομάδα εμπειρογνωμόνων των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας, συνέστησε τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με Covid-19 που χρειάζονται οξυγόνο.

"Το πάνελ συνιστά να μην χρησιμοποιείτε δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού σε ασθενείς που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο", αναφέρουν οι οδηγίες τους.

Σε αντίστοιχη μελέτη για τη δεξαμεθαζόνη, η οποία διεξήχθη στη Βρετανία, περίπου το 23% των ασθενών που έλαβαν δεξαμεθαζόνη πέθαναν, σε σύγκριση με περίπου το 26% εκείνων που δεν έλαβαν το στεροειδές.

Υπάρχει ένας λόγος για αυτό - το φάρμακο μειώνει τη φλεγμονή, αλλά με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

"Σε σοβαρή πνευμονία που προκαλείται από ιούς της γρίπης, η θεραπεία με κορτικοστεροειδή φαίνεται να οδηγεί σε χειρότερα κλινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης και του θανάτου", σημειώνει η ομάδα. Επομένως, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη λήψη των φαρμάκων και τα οφέλη από οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να υπερτερούν των κινδύνων.

Γιατί οι γιατροί του Τραμπ ξεκίνησαν τη δεξαμεθαζόνη

Οι γιατροί του Τραμπ δήλωσαν ότι αποφάσισαν να του δώσουν δεξαμεθαζόνη αφού τα επίπεδα οξυγόνου του μειώθηκαν δύο φορές.

Την Πέμπτη το βράδυ και νωρίς το πρωί της Παρασκευής, είπε ο γιατρός Conley, ο Πρόεδρος "τα πήγαινε καλά με μόνο ήπια συμπτώματα" και το επίπεδο οξυγόνου του ήταν υψηλό - αλλά αργότερα το πρωί της Παρασκευής, "ο Πρόεδρος είχε υψηλό πυρετό και κορεσμό οξυγόνου που έπεσε προσωρινά κάτω από το 94% ", δήλωσε ο Conley.

"Το σχέδιό μας είναι να συνεχίσουμε αυτό προς το παρόν" εξήγησε ο Προεδρικός γιατρός, σύμφωνα με το CNN.

"Δεν είναι σαφές για μένα γιατί να του δώσουν δεξαμεθαζόνη αν δεν χρειαζόταν συμπληρωματικό οξυγόνο" δήλωσε ο Δρ Carlos del Rio, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή Emory, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο κορτικοστεροειδές πρέπει να χορηγείται μόνο σε σοβαρά ασθενείς. Έτσι, κρίνοντας με βάση όσα είπαν οι γιατροί του Προέδρου, ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι σοβαρά άρρωστος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα