Χριστούγεννα: Το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και η συνταγή του

Η αδιαμφισβήτητα πιο λαμπερή επέτειος της χρονιάς έφτασε. Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών: οι ώρες για το ρεβεγιόν μετράνε αντίστροφα.

Η μέρα που μαζευόμαστε με τα αγαπημένα μας άτομα, που μαγειρεύουμε, τρώμε δίχως αύριο όμορφα φαγητά, γελάμε, ακούμε μουσικές και χαλαρώνουμε βρίσκεται εδώ.

Για όσους είναι της τελευταίας στιγμής και δεν έχουν προλάβει ακόμα να σκεφτούν τι θα φτιάξουν στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε ιδέες. Ο χριστουγεννιάτικος

διαγωνισμός του News24/7 έφτασε στο τέλος του και ανέδειξε το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φαγητό μενού των Ελλήνων, που περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο και φυσικά γλυκό.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αποτελούταν από τρεις φάσεις - γκάλοπ, κατά τις οποίες το κοινό με την ψήφο του ανέδειξε τους νικητές - φαγητά.

Στην πρώτη φάση στην κατηγορία "Ορεκτικά" νικητές αναδείχθηκαν τα ντολμαδάκια και η κιμαδόπιτα, με τα ντολμαδάκια να κερδίζουν την πρωτιά στον τελικό και τον τίτλο του "Αγαπημένου Ορεκτικού των Χριστουγέννων".

Αποτελέσματα πρώτου γύρου:

Αποτελέσματα δεύτερου γύρου:

Όσον αφορά το γλυκό, στον τελικό βρέθηκαν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, με τα μελομακάρονα να κατακτούν τις περισσότερες ψήφους του κοινού στην τελική φάση.

Αποτελέσματα πρώτου γύρου:

Αποτελέσματα δεύτερου γύρου:

Και πάμε τώρα στο πιο κρίσιμο. Στα κυρίως πιάτα. Πανσέτα γεμιστή με πιπεριές βρέθηκε στον τελικό, έχοντας αφήσει "εκτός" τα κανελόνια με μανιτάρια και πράσα, και ήρθε αντιμέτωπη με το χοιρινό στη γάστρα, το οποίο με 75% υπερνίκησε τη γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και κάστανα. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ο μεγάλος τελικός ανέδειξε μεγάλο νικητή το χοιρινό στη γάστρα με ποσοστό 75%.

Αποτελέσματα πρώτου γύρου:

Αποτελέσματα δεύτερου γύρου:

Αποτελέσματα τρίτου γύρου:

Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες

Το πιάτο αυτό είναι πολύ δημοφιλές στις γιορτινές μαζώξεις, αφού αποτελεί μία πεντανόστιμη και safe επιλογή. Για τη συνταγή θα χρειαστείτε 1 σπάλα χοιρινού, 2 κιλά πατάτες χοντροκομμένες και καθαρισμένες, αλάτι, πιπέρι, 1 κούπα ελαιόλαδο, 3 λεμόνια και 2 σκελίδες σκόρδο.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 200 βαθμούς και ξεπλένουμε το κρέας. Ταυτόχρονα καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κάνουμε βαθιά τρύπα μέσα στο κρέας και στο εσωτερικό ρίχνουμε ένα μικρό κομμάτι σκόρδου, μία κίνηση που την επαναλαμβάνουμε μέχρι να ρίξουμε και το τελευταίο κομματάκι σκόρδου μας.

Αλατοπιπερώνουμε στη συνέχεια το κρέας (περίπου 2 κουταλάκια αλάτι και πιπέρι). Έπειτα ξεπλένουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε στο κάτω μέρος της γάστρας. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε δεντρολίβανο ή ρίγανη, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Σε ένα ποτήρι καφέ ή βάζο φτιάχνουμε μείγμα με το ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών, αλάτι και πιπέρι, το οποίο το περιχύνουμε πάνω στο χοιρινό μας.

Τέλος κουνάμε τη γάστρα για να ανακατευτεί το ζουμί.

Το τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για 3 με 4 ώρες στους 180 βαθμούς για να σιγοψηθεί με κλειστό το καπάκι.

Όταν το κρέας γίνει μαλακό αφαιρούμε το καπάκι, γυρνάμε το χοιρινό από την πλευρά που θα το σερβίρουμε και το αφήνουμε να ξεροψηθεί για ένα δεκάλεπτο.

Και είναι έτοιμο! Καλή όρεξη!

Keywords
Τυχαία Θέματα