Αστρονόμοι Χάρβαρντ: Σταλμένος από εξωγήινους ο μυστηριώδης αστεροειδής Ουμουαμούα

Ένας μυστηριώδης αστεροειδής που ονομάζεται Ουμουαμούα και αποτελεί το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα, ενδέχεται να είναι ένα γιγάντιο εξωγήινο ηλιακό "πανί" που έχει σταλεί για να ψάξει για σημάδια ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αστρονόμοι του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν ανέλυσαν το περίεργο σχήμα του αστεροειδούς, που μοιάζει με πούρο, την απροσδόκητη ώθησή του και τη μετατόπιση της τροχιάς του καθώς περνούσε από το εσωτερικό του ηλιακού

συστήματος τον Οκτώβριο του 2017.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι ο Ουμουαμούα "μπορεί να είναι ένα ηλιακό 'πανί' τεχνητής προέλευσης". Όπως ο άνεμος σπρώχνει ένα ιστιοφόρο στο νερό, τα ηλιακά πανιά στηρίζονται στο φως του ήλιου για να προωθούν τα οχήματα στον χώρο. Το πανί δέχεται συνεχώς τη ροή ηλιακών σωματιδίων, που ονομάζονται φωτόνια, με γιγαντιαία πανιά από ελαφρύ υλικό.

Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση αυτών των σωματιδίων παρέχει αρκετή ώθηση σε ένα διαστημικό σκάφος για να ταξιδέψει στο διάστημα.

Η μελέτη με τον τίτλο "Θα μπορούσε η πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας να εξηγήσει την ιδιαίτερη επιτάχυνση του Ουμουαμούα;" δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο από τον Σμούελ Μπιάλι, μεταδιδακτορικό καθηγητή στο Ινστιτούτο Θεωρίας και Υπολογισμών του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, τον καθηγητή Άμπρααμ Λεμπ, διευθυντή του προαναφερόμενου Ινστιτούτου και τον Φρανκ Μπερντ, καθηγητή Επιστημών στο Χάρβαρντ και πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής του Breakthrough Starshot.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περίεργη επιτάχυνση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που σπρώχνει ένα γιγάντιο ηλιακό πανί. Διαπίστωσαν ότι ένα πανί με πάχος μόλις ένα χιλιοστό θα ήταν αρκετό για ένα φύλλο από στερεό υλικό να επιβιώσει από το ταξίδι σε όλο τον γαλαξία. Να σημειωθεί ότι ηλιακά πανιά με παρόμοιες διαστάσεις έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από ανθρώπους.

"Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνητή προέλευση, μια πιθανότητα είναι το Ουμουαμούα να είναι ένα πανί, που κινείται στον διαστρικό χώρο ως συντρίμμι από προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό" γράφουν στη μελέτη. Και συνεχίζουν: "Εναλλακτικά, ένα άλλο σενάριο είναι ο Ουμουαμούα να είναι ένα πλήρως λειτουργικός εξερευνητής που έχει σταλεί σκόπιμα στη Γη από ένα εξωγήινο πολιτισμό".

Keywords
Τυχαία Θέματα