Ασμάτογλου: Καθοδική η τάση στην τιμή πετρελαίου - Πιθανό να πέσει κάτω από το ευρώ

"Οι τάσεις στις τιμές του πετρελαίου είναι καθοδικές και δεν αποκλείεται να πέσουμε και κάτω από το ένα ευρώ", δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 και στο Κεντρικό Μαγκαζίνο του σταθμού με τον Κώνσταντίνο Σαρρηκώστα ο Γιώργος Ασμάτογλου, Πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων.

Όπως είπε ο κ. Ασμάτογλου, στην τάση αυτή έχει βοηθήσει πολύ η διεθνής μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Το αρνητικό είναι ότι η μείωση αυτή δεν αντανακλάται στο διυλισμένο πετρέλαιο που φτάνει στον καταναλωτή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τελικής τιμής αφορά σε φόρους, μεταφορικά έξοδα καθώς και το κέρδος του πρατηριούχου και της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά στην ζήτηση, ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι υπάρχει -λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού- όμως το αρνητικό είναι ότι η πλειοψηφία περιμένει να τελειώσει το πετρέλαιο προκειμένου να βάλει άλλο και "όλοι το θέλουν την ίδια στιγμή γιατί έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια λόγω περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας. Τις προηγούμενες χρονιές έβαζαν περισσότερα λίτρα. Κάποιος που πέρυσι έβαζε 500 λίτρα φέτος βάζει 300 λόγω απουσίας ρευστού".

Όπως τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, στο 1 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης περίπου τα 50 λεπτά είναι φόροι. "Όταν είχε 80 δολάρια το βαρέλι, είχαμε μία τιμή γύρω στο 1 ευρώ και 15 λεπτά και, τώρα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουμε μεσοσταθμικά μία τιμή γύρω στο 1 ευρώ. Πλέον έχουμε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτή τη στιγμή στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται στο 1 ευρώ και 10 λεπτά, ενώ στα νησιά υπερβαίνει το 1,20. Η λύση που αναμένεται να δοθεί είναι η επιδότηση στα καύσιμα μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο, που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός και αναμένεται να αποτελέσει ανακούφιση για την νησιωτική Ελλάδα, καθώς θα συμμετέχουν 33 νησιά".

Keywords
Τυχαία Θέματα