Αντώνης Καλογιάννης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο τραγουδιστή

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών το απόγευμα της Πέμπτης (11/02) από ανακοπή καρδιάς ο σπουδαίος τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Η φωνή του κατάφερε να ξεχωρίσει και να μας κρατήσει συντροφιά για πάνω από 40 χρόνια, ενώ η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του είναι μεγάλη. Τα τραγούδια του είναι διαχρονικά, είτε μιλούν για τον έρωτα είτε για την αντίσταση, και θα παραμείνουν ζωντανά για αρκετές δεκαετίες ακόμη.

Με αφορμή τον θάνατό του και το σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο του, καταγράφουμε

πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Αντώνη Καλογιάννη.

Η καθοριστική συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στην Καισαριανή στις 3 Αυγούστου του 1940 και ξεκίνησε να εργάζεται ως τσαγκάρης. Ωστόσο, η συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη το 966 υπήρξε καθοριστική, καθώς άλλαξε την πορεία της ζωής του και τον έβαλε στον χώρο της μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης τον "ανακάλυψε" τυχαία, όταν τον άκουσε μια μέρα να τραγουδά ενώ περνούσε έξω από το τσαγκαράδικό του. Κάπως έτσι, βρέθηκε να τραγουδά στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης και της Αμερικής και να ερμηνεύει στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο αγώνας κατά της Χούντας

Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967, ο Αντώνης Καλογιάννης έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας. Μετά την αποφυλάκιση του Μίκη Θεοδωράκη το 1970, έδωσαν μαζί περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας.

Ο "ερωτικός" Αντώνης Καλογιάννης

Τη δεκαετία του 80, με τον δίσκο του "Τα σημερινά" (1981), ο Αντώνης Καλογιάννης έκανε στροφή από το κοινωνικοπολιτικό τραγούδι στο ερωτικό. Το κοινό αποδέχτηκε αυτή τη στροφή και σιγά σιγά ο ίδιος καθιερώθηκε ως ένας ερωτικός τραγουδιστής. Οι μεγάλες επιτυχίες συνεχίστηκαν με τον δίσκο "Μικρά Ερωτικά" σε συνεργασία με τον Μάριο Τόκα, ενώ η καριέρα του εκτινάχθηκε με τον δίσκο "Και που λες Ευτυχία". Το ομώνυμο μαζί με τα "Όμορφή μου Κατερίνα", "Σ' αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη" (μαζί με τη Μαρινέλλα), "Αχ Αννούλα του χιονιά" αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ερωτικά τραγούδια που ερμήνευσε.

Οι τελευταίες δουλειές του

Η τελευταία νέα προσωπική του δισκογραφική δουλειά ήταν το 1997 με το "Ιστορίες Αγγέλων", ενώ αργότερα, το 2002, συμμετείχε στον live δίσκο "Για τον Γρηγόρη" που ήταν αφιερωμένος στον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το 2005 κυκλοφόρησε μία πολυσυλλεκτική διπλή έκδοση με τις μεγάλες επιτυχίες του, αλλά και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών του, ενώ το 2007 κυκλοφόρησε η κασετίνα "Κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας - 40 χρόνια Αντώνης Καλογιάννης" με τα σπουδαιότερα τραγούδια του. Συνολικά, ο Αντώνης Καλογιάννης ηχογράφησε πάνω από 20 δίσκους.

Η προσωπική πλευρά του Αντώνη Καλογιάννη

Σε μια προσωπική του συνέντευξη στην Έλενα Κατρίτση στην εκπομπή "Προσωπικά", ο Αντώνης Καλογιάννης είχε μιλήσει για την προσωπική του ζωή, πέρα από την καλλιτεχνική του πορεία. Μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί στην γυναίκα της ζωής του, την Ελένη, καθώς και στην ξαφνική απώλεια του γιου του και το πώς τον καθόρισε ο χαμός του. Όσο για τους φόβους του, είχε πει ότι ο μεγαλύτερος είναι ο θάνατος, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Είμαι άνθρωπος. Δεν πιστεύω ότι μπορώ να συμμαχήσω μαζί του. Δε μπορώ να βρω αρμονική σχέση με το θάνατο. Με μισεί και τον μισώ. Γιατί θα μου στερήσει τον ήλιο, τη θάλασσα, τα βουνά, τις ωραίες γυναίκες να τις βλέπω, τους φίλους μου, το καφενείο, τον καβγά. Πώς να στο πω; Δεν τον πάω, δεν τον γουστάρω".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα