Αναβρασμός στην Ιταλία: Οι "Σαρδέλες", ο Σαλβίνι και οι εκλογές

Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν την Κυριακή στη Μπολόνια και διαδήλωσαν κατά του Ματέο Σαλβίνι, του ακροδεξιού πολιτικού, που έχει πολλάκις τοποθετηθεί κατά των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου.

Με αφορμή τις περιφερειακές εκλογές -την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιανουαρίου- στις οποίες έχει θέσει ο Σαλβίνι υποψηφιότητα για την επαρχία Emilia - Romagna, πάνω από 40.000 άνθρωποι συναθροίστηκαν και διαδήλωσαν κατά του φασισμού.

Μια νίκη του Σαλβίνι στις περιφερειακές

εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της Κυβέρνησης κι αυτό με τη σειρά του σε εθνικές εκλογές.

Όπως υποστήριξε ο Mattia Santori, ένας από τους ιδρυτές του κινήματος "Σαρδέλες", που αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο "οι περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσουν κρίσιμη καμπή για την ιταλική πολιτική σκηνή".

Ο Σαλβίνι σε δίκη

Η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής γερουσίας εκφράσθηκε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, για στέρηση της ατομικής ελευθερίας σε 130 μετανάστες και πρόσφυγες που μετέβαιναν στο ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι, τον περασμένο Ιούλιο.

Υπέρ της παραπομπής, ψήφισαν τα μέλη της Λέγκα, διότι ο Σαλβίνι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δικαστεί. Οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς δεν μετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ τα μέλη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, εκφράσθηκαν αρνητικά.

Η τελική απόφαση για το αν ο επικεφαλής της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει δικαστεί, θα ληφθεί από την ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας, πιθανώς στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να μην δώσει το «παρών» στην σημερινή συνεδρίαση, διότι θεωρεί ότι ο Σαλβίνι θέλει να εκμεταλλευθεί τυχόν παραπομπή του σε δίκη, για να παρουσιαστεί ως «θύμα πολιτικής σκευωρίας», στην ιταλική κοινή γνώμη. Ιδίως ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια και στην Καλαβρία, στις 26 Ιανουαρίου.

Ο γραμματέας της Λέγκα, από την μεριά του, επιμένει ότι «θέλησε μόνον να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ιταλίας» και ότι «η απόφαση να καθυστερήσει η αποβίβαση των μεταναστών, είχε ληφθεί από όλη την πρώτη κυβέρνηση Κόντε, την οποία στήριζαν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια». Κάλεσε, δε, τους δικαστικούς, «να πάψουν να ασχολούνται με τον ίδιο, και να τιμωρούν, όπως πρέπει, βιαστές και μαφιόζους».

Τέλος στη βία των γυναικών

Την ίδια στιγμή μια σειρά αφισών με τα τραυματισμένα πρόσωπα ορισμένων από των σημαντικότερων γυναικών της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής φιγουράρει στην πόλη του Μιλάνο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Η Μισέλ Ομπάμα, η Μέρκελ, η Μπριζίτ Μακρόν, η Χίλαρι Κλίντον, η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, η Αούνγκ Σαν Σου Κι και η Σόνια Γκάντι, με μώλωπες και σημάδια κακοποίησης "δηλώνουν":

"Είμαι θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, πληρώνομαι λιγότερο, ακρωτηριάζουν τα γεννητικά μου όργανα, δεν έχω δικαίωμα να φορέσω αυτά που θέλω, δεν έχω δικαίωμα να παντρευτώ αυτόν που θέλω, με έχουν βιάσει".

Το ηχηρό μήνυμα, το οποίο επιμελήθηκε ο Ιταλός καλλιτέχνης Αλεσάντρο Παλόμπο, αφορά τις γυναίκες όλου του κόσμου και έχει στόχο να καταγγείλει και να ευαισθητοποιήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα