Ανακαλύφθηκε νέο είδος ψαριού - Πωλούταν και τρωγόταν εδώ και χρόνια

Ένα είδος ψαριού, το οποίο ήταν άγνωστο στους επιστήμονες, βρέθηκε να πωλείται και να τρώγεται στην Αυστραλία. Πρόκειται για είδος σφυρίδας, το οποίο πλέον ονομάζεται Epinephelus fuscomarginatus.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο ανακαλύφθηκε το εν λόγω ψάρι. Το 2000 ο Τζεφ Τζόνσον, ειδικός στα ψάρια του μουσείου του Κουίνσλαντ, έτυχε να δει φωτογραφίες από έναν ψαρά στις οποίες φαινόταν μια "περίεργη" σφυρίδα. Τα επόμενα χρόνια στα χέρια του έφτασαν και άλλες τέτοιες

φωτογραφίες, χωρίς όμως να καταφέρει να δει το ψάρι αυτό από κοντά. Αυτό άλλαξε το 2017, όταν βρήκε πέντε από αυτά τα ψάρια να πωλούνται σε μια ιχθυαγορά στο Μπρίσμπεϊν. Τα αγόρασε λοιπόν και άρχισε να τα εξετάζει.

"Μόλις τα είδα σκέφτηκα ότι πιθανώς είναι νέο είδος, έτσι αγόρασα και τα πέντε και ξεκίνησα την σκληρή δουλειά για να αποδείξω ότι ήταν νέο είδος", είπε ο Τζόνσον.

Η γενετίστρια του μουσείου του Κουίνσλαντ, Τζέσικα Γουόρθινγκτον Γουίλμερ υπέβαλε τα ψάρια σε διάφορες εξετάσεις και αφού τα συνέκρινε με δείγματα από άλλες συλλογές μουσείων, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για νέο είδος.

Εκτιμάται ότι ο λόγος που δεν είχε αντιληπτό από την επιστημονική κοινότητα τόσα χρόνια ήταν το γεγονός ότι δεν έχει κάτι ιδιαίτερο στην εμφάνισή του που να το κάνει να ξεχωρίζει. Έχει αρκετά κοινά στοιχεία με άλλες σφυρίδες του γένους Epinephelus. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, αυτό που του "χτύπησε" το καμπανάκι ότι επρόκειτο για κάτι ξεχωριστό ήταν η έλλειψη σημαδιών στο σώμα του και οι μαύρες άκρες σε μερικά από τα πτερύγιά του.

Το νέο αυτό είδος σφυρίδας φτάνει σε μήκος τα 70 εκατοστά και ζει σε βάθη 220-230 μέτρων έξω από το κεντρικό τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου. Πρόκειται για το 92ο μέλος του γένους των επινέφελων, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Zootaxa.

Keywords
Τυχαία Θέματα