Αναδρομικά συντάξεων: Πληρωμή με "κούρεμα" το 2020 ή κάποτε στο μέλλον από τα δικαστήρια

Η ρύθμιση που ανακοινώθηκε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι ένας συμβιβασμός που κλείνει άμεσα το θέμα των αναδρομικών με περικοπή όμως αυτών του δώρου των Χριστουγέννων και των επιδομάτων αδείας και Πάσχα, καθώς και των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα στην τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη υπάρχει και η προειδοποίηση ότι η ρύθμιση "δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες

ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό".

Με άλλα λόγια όσοι συνεχίσουν να διεκδικούν το σύνολο των αναδρομικών μέσω δικαστικής οδού θα πρέπει να περιμένουν τις αποφάσεις για να πάρουν αναδρομικά. Διαφορετικά θα πρέπει να αναστείλουν την δικαστική διεκδίκηση και να πληρωθούν άμεσα.

Αυτό παραδέχθηκε εμμέσως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοινώνοντας την καταβολή των αναδρομικών είπε ότι θα αποδοθούν στο ακέραιο μόνο τα αναδρομικά που αφορούν τις κύριες συντάξεις.

Σημείωσε ακόμη με νόημα ότι με το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που διατίθεται για τα αναδρομικά εξαντλείται η δημοσιονομική δυνατότητα του δημοσίου και μίλησε για την ανάγκη χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεων. Τούτο, παρά το γεγονός ότι το ποσό που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι θα είναι 900 εκ ευρώ με βάση την έκθεση του ΓΛΚ καθώς τα 500 εκ ευρώ θα επιστρέψουν στο δημόσιο ως κρατήσεις και φόροι.

Έτσι λοιπόν όσοι συνταξιούχοι δεχθούν θα πάρουν ένα σημαντικό μέρος του ποσού που θα τους αναλογεί μέσα στο 2020 και δεν θα χρειαστεί να μπουν σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες. Η λύση αυτή αν και εκ πρώτης όψεως ισοδυναμεί με "κούρεμα", μάλλον θα βρει απήχηση σε ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Τούτο διότι από τις περικοπές που έγιναν το 2012, οι συντάξεις μέχρι και 1200 ευρώ που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία θα πάρουν περίπου τα 2/3 του από το σύνολο των οφειλόμενων αναδρομικών.

Συνεπώς μια περαιτέρω δικαστική διεκδίκηση θα κόστιζε περισσότερο από το επιπλέον ποσό που θα εξασφάλιζαν αν συνέχιζαν την διεκδίκησή τους από ένα αστικό δικαστήριο. Θεωρητικά μόνο όσοι έπαιρναν συντάξεις πάνω από 2200 ευρώ (πχ κάποιοι παλιοί συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών) θα μπορούσαν να συνεχίσουν την διεκδίκηση του συνόλου των αναδρομικών δια της δικαστικής οδού, η οποία όμως θα ολοκληρώνονταν πολλά χρόνια αργότερα. Άλλωστε η τροπολογία που κατατέθηκε για τα αναδρομικά τόνιζε ότι όσοι επιμείνουν στις προσφυγές τους δεν θα πάρουν τώρα τα αναδρομικά .

Τι προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ

Η πλήρης απόφαση του ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι τα αναδρομικά από τις ακυρωθείσες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 τα δικαιούνται οι συνταξιούχοι όχι μόνον για τις κύριες αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις.

Η εφαρμογή της απόφασης καλύπτει όλους τους συνταξιούχους για ένα διάστημα 11 μηνών που είναι από 10 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε τις εν λόγω περικοπές αντισυνταγματικές, έως και 12 Μαΐου 2016, παραμονή ισχύος του νόμου 4387 (νόμου Κατρούγκαλου), με τον οποίο το ΣτΕ αναγνώρισε ότι οι ακυρωθείσες μειώσεις νομοθετήθηκαν εκ νέου με τη μορφή του επανυπολογισμού των συντάξεων. Με άλλα λόγια το νέο καθεστώς στον υπολογισμό και την απονομή συντάξεων που εισήγαγε το ασφαλιστικό του 2016 δεν ενσωμάτωνε τα προηγούμενα δικαιώματα των συντάξεων καθώς αποτελούσε ένα συνολικά νέο καθεστώς

Δεν έκανε όμως δεκτή την αναδρομική νομοθέτηση των περικοπών, διότι δεν υπήρξε μελέτη που να τις δικαιολογεί και ούτε δέχτηκαν οι δικαστές τη μελέτη που προσκόμισαν εκ των υστέρων ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Το Δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία, όπως αναφέρεται στην απόφαση 1439, τους ισχυρισμούς του ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και υπουργείου Εργασίας που ζητούσαν στον επανυπολογισμό να ληφθούν υπόψη οι συντάξεις όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014, δηλαδή να νομιμοποιηθούν οι περικοπές και πριν από το 2016.

Στο δια τούτο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο τους συνταξιούχους με αναδρομικά από την επιστροφή των μειώσεων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Στην πράξη το ΣτΕ υποχρέωνε το δημόσιο να αποκαταστήσει αναδρομικά:

Την μείωση 5% ως 20% (νόμος 4093/2012) στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ, ή σε κύρια και επικουρική με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Την μείωση 10% ως 20% (νόμος 4051/2012) στις επικουρικές πάνω από τα 200 ευρώ. Την μείωση 12% (νόμος 4051/2012) στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.300 ευρώ. Την κατάργηση του ετήσιου Δώρου (13η σύνταξη) έως 800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και η κατάργηση των δύο Δώρων (13η και 14η σύνταξη) στις επικουρικές στο ύψος που αυτά ίσχυαν την 31/12/2012.

Με την τροπολογία της Κυβέρνησης θα πρέπει να αρκεστούν μόνο στα αναδρομικά από την περικοπή των κύριων συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα